INDIJSKI KNJIŽEVNIK I NOBELOVAC U Beogradu otkriven spomenik Rabindranatu Tagoru (FOTO)
BeoInfo

 

Spomenik su otkrili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži.

Vesić je rekao da ovaj spomenik ima dvostruko značenje. "Pokazuje koliko je Beograd veliki, kosmopolitski grad i koliko smo otvoreni za sve one koji su dali doprinos razvoju čovečanstva, a među njima je i Tagor, ali i o tome koliko je veliko prijateljstvo između Srbije i Indije jer mi smo decenijama prijatelji i poštujemo jedni druge", rekao je Vesić.

INDIJSKI KNJIŽEVNIK I NOBELOVAC U Beogradu otkriven spomenik Rabindranatu Tagoru (FOTO)

BeoInfo

 

 

Istakao je da je Beograd veliki, kosmopolitski grad i dodao da je odlika takvih gradova da su otvoreni za nove ljude, ideje i da poštuju sve svetske vrednosti, poštujući i vrednosti svoje nacionalne istorije. "Zato, kada podižemo spomenike srpskim pesnicima, a ove godine će biti podignuti i spomenici Milošu Crnjanskom, Meši Selimoviću, Vasku Popi, Jovanu Jovanoviću Zmaju, podižemo spomenike i pesnicima koji su značajni za čitavo čovečanstvo, a Rabindranat Tagor je svakako jedan od njih", rekao je Vesić.

Veliki umetnik

Rabindranat Tagor napisao je više od 1.000 poema, 24 drame, osam romana i više od 2.000 pesama, veliki broj eseja i druge proze. Njegova poezija se odlikuje jednostavnošću emocija, eseji jačinom misli, a romani društvenom svešću. Glavni cilj mu je bio povezivanje istoka i zapada, a sam je prevodio svoju lirsku poeziju na engleski jezik. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1913. godine. Događaju je, izneđu ostalih, prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Ambasador Batačardži podsetio je da je Tagor bio istaknuti indijski književnik koji je stavio Indiju na svetsku književnu mapu i da su ljudi, zahvaljujući njemu, saznali o Indiji i indijskoj knjizevnosti. Podsetio je i da je Tagor 1926. godine posetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu, te da je njegova poseta privukla veliku pažnju srpskih medija, akademika i intelektualaca. Naveo je da se na spomeniku Tagoru nalaze i stihovi jedne njegove pesme koja je poznata u Indiji, a čiji prvi stih govori o tome da se, kada je um neustrašiv, i glava drži visoko. Ambasador je dodao da je ta pesma značajna i za Srbiju, jer je, kako je rekao, srpski narod tokom istorije bio suočen sa strahom, ali je glavu ipak držao visoko.

INDIJSKI KNJIŽEVNIK I NOBELOVAC U Beogradu otkriven spomenik Rabindranatu Tagoru (FOTO)

BeoInfo

 

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić je rekao da je spomenik Tagoru otkriven na inicijativu ambasadora Indije. "Ovo je dokaz da se trudimo i uspevamo da oplemenimo svaki kvadratni metar javnih površina u Beogradu i da damo prostor kako za klasične skulpture, tako i za skulpture koje pripadaju savremenoj umetnosti", istakao je Stojčić i dodao da će se sa time nastaviti i ubuduće.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Stojko

13.07.2021 13:01

A sad svi da zapevamo "Oj srbijo zemljo Indijo"