GORAN VESIĆ: Američka rejting agencija potvrdila da su finansije Beograda stabilne
Tanjug

 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da u izveštaju od 21. maja agencije navodi da kreditni profil Grada Beograda (Ba2) odražava njegovo snažno fiskalno upravljanje, što rezultira solidnim finansijskim učinkom i evidencijom opadanja tereta duga sa ograničenim potrebama za zaduživanjem, saopštio je gardski Sekratraijat za informisanje.

"Takođe je potkrepljen ulogom Beograda kao glavnog grada i najvećeg privrednog čvorišta u zemlji, čineći skoro 40 odsto srpskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Izgledi za privredni rast ove godine su oko pet odsto, što će pomoći Gradu da održi zdrave finansije, uključujući i svoju ugodnu poziciju likvidnosti. Istovremeno, rejting uzima u obzir visoke investicione zahteve grada povezane sa pritiskom koji stvara njeno javno saobraćajno preduzeće", rekao je Vesić.

On je naglasio da je ovo saopštenje još jedna potvrda domaćinskog upravljanja finansijama Grada koje se vode od 2014. godine.

"Za sedam godina budžet Grada povećan je sa oko 600 miliona evra na više od 1,2 milijardi evra, dok dug koji smo zatekli 2014. godine i koji je iznosio 1,2 milijardi evra sada iznosi ispod 300 miliona evra. Kao što je rejting agencija konstatovala, Beograd čini 40 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije, a naš budžet veći je od nekih evropskih zemal?a", rekao je Vesić.

On je istakao da je finansijska konsolidacija koja je sprovedena omogućila rast i razvoj Beograda nezabeležen u novijoj istoriji.

"Ulaganja u naš grad dovela su do toga da je u Beogradu otvoreno skoro 200 hiljada novih radnih mesta, a da je prosečna plata iznad 700 evra", rekao je Vesić povodom saopštenja rejting agencije "Mudis".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading