VELIKA PROMENA U BEOGRADSKIM ELEKTRANAMA! Struja se sada pravi potpuno drugačije!
Shutterstock

Ovo je postalo moguće kada je krejem prošle godine u toplani Voždovac počelo da radi moderno kogenerativno postrojenje instalisane snage 10 megavata električne energije i isto toliko toplotne, po rečeno je Tanjugu u Beogradskim Elektranama.

Precizirano je da se sva proizvedena struja isporučuje u distributivni sistem EPS-a i to po subvencionisanoj ceni kao zelena energija, jer je proizvedena iz gasa.

Postrojenje je koštalo nešto više od 6,5 miliona evra i finasirano je iz kredita Nemačke razvojen banke, a uz njega je izgrađena i nova trafo stanica vredna 1,45 miliona evra koju su finasirale Beogradske elektrane.

"Rezultat na koji možemo biti ponosni plod je dvodecenijske saradnje MInistarstva rudarstva i energetike, Grada Beograda i Beogradskih elektrana sa Nemačkom razvojnom bankom kroz ''Program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji''". rekao je direktor Elektrana Rade Basta.

Elektrane ističu da se zahvaljujući novom postrojenju proizvode dve vrste energije uz potrošnju do 40 odsto manje gasa nego ranije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading