Grad Beograd kupio 148 umetničkih dela naših poznatih slikara
BeoInfo

 

"Jugoeksport" na današnjoj aukciji u Agenciji za licenciranje na Terazijama za 33 miliona dinara. Današnja licitacija, na kojoj su Grad Beograd predstavljali zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predstavlja epilog višenedeljnog zapleta u kojem nije bilo jasno kako je moguće da remek dela Milunovića, Popovića, Konjovića, Lubarde.budu ponuđena za samo nešto više od 10. miliona dinara (80 hiljada evra).

Ako se uzme u obzir da samo jedno platno Miće Popovića na tržištu vredi 300.000 evra, onda je razumljivo zadovoljstvo predstavnika Grada Beograda i ministarke Gojkovića što izvanredna kulturna baština ipak nije završila u privatnim kolekcijama ili u lancima preprodaje na crnom tržištu.

Gradski čelnici su već na početku današnje aukcije izrazili nezadovoljstvo, jer Muzeju grada Beograda, kao ustanovi kulture, nije data prednost preče kupovine. Početna cena je bila oko 10 miliona dinara, ali je usledilo uporno nadmatanje predstavnika Grada i mlade dame koja je licitirala pod brojem 8, a čija je poslednja ponuda bila 29 miliona dinara.

Osim nje i Grada Beograda na današnjoj aukciji nadmetalo se još šest zainteresovanih lica. Kako zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najavljuju, pokušaće da ponište licitaciju da bi one u vlasništvu muzeja došle po početnoj ceni. Gojković je naglasila da se ovakva licitacija dogodila prvi put u istoriji Beograda.

Grad Beograd kupio 148 umetničkih dela naših poznatih slikara

BeoInfo

 

 

"Učinili smo sve da zadržimo umetničko blago koje će ostati u vlasništvu pre svega naših građana. Jugoeksport nije privatna kompanija koja se nalazi u stečaju već su ti artefakti kupovani našim parama. Sa druge strane, neverovatno je da smo za aukciju saznali iz medija i šokirala nas je informacija da je početna vrednost ponuđenih umetninina bila 80 hiljada evra", kazala je Gojković i dodala da se spremao "plen sastavljen od remek dela" srpskog slikarstva za mali novac iako su te slike proglašene za kulturno dobro.

Shodno ovlašćenjima koje ima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, Muzej grada Beograda je čitavu ovu kolekciju proglasio za kulturno dobro po hitnoj proceduri, o čemu je obaveštena Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kao i stečajni upravnik i Privredni sud.

Grad Beograd kupio 148 umetničkih dela naših poznatih slikara

BeoInfo

 

 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je ovo 36. prodaja umetničkih dela od 2000. godine i naglasio da niko nije reagovao. "Mi danas nismo u situaciji da pronađemo dela koja su bila vlasništvo Invest Banke. Pre ove aukcije prodato je 7 ili 8 dela iz kolekcije Jugoeksporta...

Ispostavilo se da neko zna vrednost tih dela" kazao je Vesić i dodao da je ovo prvi put da je država uspela da otkupi umetnička dela koja pripadaju našem narodu. "Danas smo bili spremni da licitiramo koliko je trebalo.

Grad Beograd kupio 148 umetničkih dela naših poznatih slikara

BeoInfo

 

 

Žao mi je što su nam podizali cenu, ali po svaku cenu smo želeli da kupimo ovo. Potpisaćemo ugovor o kupovini, ali istovremeno osporavaćemo ovu prodaju zbog prva prvenstva kupovine Muzeja grada Beograda po početnoj ceni. Na to smo imali pravo je jer je reč o kulturnom dobru" kazao je Vesić.

On je dodao da je Agencija bila u obavezi da ponudi Muzeju grada Beograda kupovinu po početnoj ceni po važećem zakonu, akao i da je on zajedno sa saradnicima pregledao slike koje se nalaze u jednom privatnom depou i utvrdio da je većina artefakata oštećena.

Grad Beograd kupio 148 umetničkih dela naših poznatih slikara

BeoInfo

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading