INKONTINENCIJA - zašto se javlja i kako je sprečiti
Freepik

Nemogućnost zadržavanja mokraće nastaje zbog neadekvatne potpore mokraćne cevi, odnosno zbog slabosti ili oštećenja fascija i mišića karličnog dna. U situacijama povišenog intra-abdominalnog pritiska u svakodnevnim aktivnostima kao što su smejanje, kašljanje, kijanje, hodanje uzbrdo, podizanje tereta, sport, ples i sl, može se javiti stres urinarna inkontinencija.

Mnoge žene nakon četrdesete, a statistički svaka druga nakon pedesete godine, suočava se sa ovim problemom. Smatra se da su glavni faktori rizika traume tkiva tokom trudnoće i porođaja, nizak nivo estrogena i menopauza, hronične plućne bolesti, gojaznost, pušenje i dr. Posledice su značajne - neaktivnost, svakodnevni stres, osećaj nelagodnosti, neprijatnosti i trpno stanje koje često vode u depresiju i izolovanost. Te žene su prinuđene da nose uloške, imaju ozbiljan problem u socijalnom životu, ali i zdravstvene probleme u smislu ojeda vulve, češćih urinarnih infekcija i slično.

INKONTINENCIJA - zašto se javlja i kako je sprečiti

Belemdic, Dr Nikola Matavulj

 

Izbegavanje traženja lekarske pomoći dovodi do toga da se poremećaj progresivno pogoršava i time umanjuje mogućnost za izlečenje. U BEL MEDIC bolnici, stres inkontinencija se uspešno i efikasno rešava minimalno invanzivnom hirurškom intervencijom, za jedan dan, uz vrlo brz oporavak. Operacija se izvodi u regionalnoj ili opštoj anesteziji, kroz tri veoma mala i sakrivena reza. Intervencija traje 15-25 minuta i pacijentkinja istog dana može ići kući. Efekat je trenutan - neposredno posle hirurškog tretmana problem je rešen.

Krajnji rezultat je potpuna ponovna kontrola nad mokrenjem, tokom više godina nakon operacije, što drastično poboljšava kvalitet života žene, koja je sada slobodna, aktivna i zdrava.

Piše: Dr Nikola Matavulj, ginekolog

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading