Miokarditis u vreme korone - razlog više za posetu kardiologu
Foto: Shutterstock

Alo!

 

 

Bol u grudima i brzo umaranje, sada, više nego ikada, izaziva interesovanje javnosti jer je veoma česta komplikacija izazvana virusom Covid-19. Nepravilan rad srca, zamaranje pri manjim naporima, oticanje nogu, znak su da se odmah javite kardiologu, ne samo ako imate ili ste imali Covid-19, već u svakom takvom slučaju. Miokarditis se teško prepoznaje, ali kod 25% obolelih izaziva hroničnu srčanu slabost i treći je najčešći uzrok iznenadne smrti kod dece i mladih.

 

Kako se boriti sa ovom bolešću, objašnjava Mr sci. med. dr Bojan Ilisić, interventni kardiolog u BEL MEDIC-u:

 

"Od virusnog miokarditisa mogu da obole osobe bilo kog životnog doba i pola, mada su muškarci pod duplo većim rizikom oboljevanja od žena. Najčešće oboljevaju fizički aktivne mlade osobe od puberteta do ranih tridesetih godina. Pod povećanim rizikom su osobe sa oslabljenim imunim sistemom, kao i osobe koje koriste narkotike, bez obzira na pol i dob.

 

Iako se najveći broj pacijenata uspešno oporavi od miokarditisa, svetske statistike pokazuju da je miokarditis treći najčešći uzrok iznenadne smrti kod dece i mladih. Zato je potreban poseban oprez kod mladih i sportista koji žele da nastave sa redovnim fizičkim aktivnostima nakon preležane Covid-19 infekcije.

 

Virus Covid-19 napada ćelije vezujući se, po principu ključa i brave, za takozvane ACE-2 receptore koji su najbrojniji u tkivima pluća, srca i krvnih sudova. Kod ove infekcije se može očekivati češća infekcija srca nego kod drugih virusa, s obzirom na relativno veliku gustoću ACE-2 receptora u srcu, kao i na trajanje zarazne faze bolesti. Međutim, osim miokarditisa, Covid-19 može da izazove i infarkt miokarda, poremećaj srčanog ritma, zgrušavanje krvi i tromboze malih i velikih krvnih sudova, aktiviranje zapaljenskog sindroma i autoimune reakcije.

 

Dijagnoza se postavlja na osnovu subjektivnih tegoba pacijenta, kliničkog pregleda kardiologa, elektrokardiograma, ultrazvučnog pregleda srca i nalaza povišenih kardiospecifičnih enzima u krvi. U nekim slučajevima je potrebno uraditi i pregled srca magnetnom rezonancom, a vrlo retko i biopsiju srčanog mišića. Dodatni pregledi koji mogu da budu potrebni tokom perioda praćenja su Holter EKG monitoring srčanog ritma i test fizičkim opterećenjem.

 

Svako ko je preležao Covid-19 infekciju bi po prestanku simptoma trebalo da uradi laboratorijske analize krvi. Sve osobe koje su imali srednje tešku i tešku kliničku sliku Covid-19, osobe koje imaju bolesti srca i krvnih sudova, mladi sportisti i rekreativci treba da urade elektrokardiogram i ultrazvuk srca, a kod nekih se preporučuje i holter EKG monitoring, ergometrijski test i magnetna rezonancu srca.

 

BEL MEDIC ima i posebno kreirane pakete za praćenje pacijenata koji su preležali Covid-19.

 

Simptomi Covid-19 infekcije obično traju do 14 dana i zatim, postepeno prestaju. Određeni broj pacijenata ima produženu Covid-19 infekciju, a kod nekih se razvija i post-Covid sindrom u vidu hroničnog zamora, slabe tolerancije napora, glavobolja i drugih tegoba. Ovakvo stanje može trajati i duže od nekoliko meseci nakon preležane infekcije.

 

Ne postoji specifični lek za Covid-19 infekciju, pa samim tim ni za Covid-19 miokarditis.

 

Pacijenti sa virusnim miokarditisom bez poremećaja funkcije srca u akutnoj fazi bolesti, imaju dobru prognozu i kod njih se u najvećem broju slučajeva očekuje potpuni oporavak bez specifičnog lečenja. Kod bolesnika sa poremećajem srčane funkcije primenjuju se lekovi za srčanu slabost, aritmije, a ređe lekovi koji modifikuju imuni sistem.

 

Većina pacijenata koji su imali blagu formu miokarditisa, oporavi se bez posledica. Polovina pacijenata sa poremećenom funkcijom srca se u roku od godinu dana potpuno oporavi, 25% razvije hroničnu srčanu slabost, od kojih će 25% u budućnosti zahtevati kompleksne intervencije na srcu, uključujući i transplantaciju srca. Pravovremena dijagnostika, obustavljanje teških fizičkih aktivnosti i odgovarajuće lečenje miokarditisa smanjuje rizik od naprasne srčane smrti, kao i rizik za nastanak trajnog oštećenja srčanog mišića."

 

Komentari (0)

Loading