Da li i kada kašalj treba da Vas zabrine?
Foto: Freepik

Kašalj predstavlja refleksnu odbrambenu radnju kojom se naš organizam oslobađa od onoga što iritira grlo i disajne puteve. Izazivači kašlja mogu biti brojni, kao što su na primer: čestice prašine, dim cigareta, izduvni gasovi, zatim polen i ostali alergeni koji se nalaze u vazduhu, ali u nekim slučajevima iritanti mogu biti i sluz, šlajm, želudačna kiselina ili čak tumor pluća. Svi ovi nadražaji stimulišu nerve u respiratornom traktu da pošalju impuls mozgu i dalje mišićima trbuha i dijafragme, da naglo izbace vazduh iz pluća, zajedno sa uzrocima iritacije. 

 

Kašalj može biti neproduktivan kada je suv i bez sluzi ili produktivan, kada dolazi do prekomernog lučenja sluzi koja otežava disanje.

 

Ako kašalj traje duže od mesec dana, a naročito ako iskašljavate krv, neophodno je da se neodložno javite pulmologu.

 

Situacije koje zahtevaju posetu lekaru kako bi se otkrio uzrok kašlja i počelo lečenje su: 

ako se kašalj javlja često i traje duže od mesec dana,

ako iskašljavate sukrvičasti ispljuvak,

ako uz kašalj imate i temperaturu višu od 38 stepeni,

ako imate osećaj gušenja i bol u grudima pri kašljanju i dubokom disanju,

ako iskašljavate žućkasti ili zelenkasti sekret,

ako ste izgubili apetit i naglo smrašali bez očiglednog razloga

Da li i kada kašalj treba da Vas zabrine?

Alo!

 

 

 

Covid19 kao uzrok kašlja

Kod velikog broja obolelih od Covid-19 virusa, uz opštu malaksalost i povišenu temperaturu (najčešće između 37,2 i 37,4) javlja se i suv, uporan kašalj. Česta komplikacija je obostrana upala pluća kada telesna temperatura može da bude visoka (preko 38,5), a kašalj još izraženiji i organizam se bori da dođe do kiseonika.

 

Visoki krvni pritisak kao uzrok kašlja

Kod bolesnika sa hipertenzijom može se javiti suv, nadražajni kašalj. Kardiološki bolesnici koji su na terapiji ACE inhibitorima, ponekad imaju uporan kašalj, koji nije praćen povišenom temperaturom. Ukoliko uzimate Enalapril, Kaptopril, Monopril, Prexanil ili neki sličan lek, a svakodnevno Vas muči suvi kašalj, obratite se svom pulmologu kako bi se utvrdilo da li je kašalj posledica lekova, jer se u tom slučaju preporučuje novi lek protiv povišenog pritiska.

 

Bolesti pluća kao uzrok kašlja

Uporan kašalj, otežano disanje, bol u grudima pri kašljanju i dubokom disanju mogu da ukažu na različite bolesti pluća i organa za disanje, počev od upale pluća, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća, intersticijalne bolesti pluća, fibroze, tuberkuloze, pa sve do raka pluća, što je danas veliki zdravstveni problem i prvi je među malignim oboljenjima po broju obolelih i umrlih.

 

Za pravu dijagnozu, neophodno je uraditi dodatne analize (krvne, mikrobiološke, rendgen, bronhoskopija itd.) koje će pulmolog preporučiti. Najbitniji savet je da se bolesnici sa simptomima u začetku, što pre jave doktoru, kako bi se na vreme otkrio uzrok i krenulo se sa adekvatnim lečenjem.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading