Uvod u život bez mesa
Razmišljala je kako da napravi ručak bez mesa. Cene svinjetine i piletine otišle su u nebesa. A plate iste.
RAS
Čeka je kupovina knjiga, patika, svesaka... Odlučila je da izbace meso iz ishrane. Tešila se da će tako biti zdraviji. Ona će moći da jede povrće. Možda i suprug. Ali šta da kaže detetu?
Takve misli vrzmale su joj se po glavi dok se spremala za pijacu. Imala je samo 500 dinara u novčaniku. Kupila je tikvice, jaja, šargarepe, zelen, paradajz i crni luk. Počela je da sprema vegetarijanski ručak. Da pohuje tikvice? Ma niko to ne voli! U šerpu je stavila šargarepu i zelen da se dobro skuvaju. Onda je dodala vegetu i domaće rezance koje je našla na pijaci. U međuvremenu je izrendala tikvice. Pomešala ih je s brašnom, umakala u jaja i pravila od njih pljeskavice. Dete je pitalo da li to pohuje meso. Ne, rekla je, ješćeš nešto mnogo lepše. Šta je lepše od pohovanog mesa, pita mališan. Ona ćuti.
Salata je bila od paradajza sa sirom i crnim lukom. Iznela je svoj ručak pred porodicu. Sipala je supu u tanjire. Mama, gde je meso, pita dete čim je probalo supu. Ovo je posebna supa, odgovara ona. Ja je ne volim, odgurnu dete tanjir. Suprug jede i ćuti. Potom uzimaju pljeskavice od tikvica i salatu. Mama, šta je ovo, opet će malo zanovetalo. To su ti pljeskavice, odgovara ona. Dete opet gura tanjir. Što nisi pohovala meso? Njoj se već suza kotrlja iz oka. Poskupelo je. Ne možemo više da ga jedemo. Onda neću ni ovo, reče dete. I zašto je poskupelo, pita ono. E, smisleni odgovor na to pitanje ne zna da mu da baš niko u Srbiji. Stvarno, zašto je poskupelo meso?