Boško Kozarski
Privatna arhiva
Papa Franja i patrijarh Vartolomej

Profimedia

Papa Franja i patrijarh Vartolomej, Foto: Profimedia

Vaseljenska patrijaršija donela je odluku koja će izazvati tektonske pokrete u pravoslavnom svetu. Suprotno svim kanonima i ustrojstvu autokefalnih pravoslavnih pomesnih crkava, rođena je ili bolje rečeno oživljena poput Frankenštajna takozvana ukrajinska pravoslavna crkva, kao kakav kijevski mutant, suprotno njenoj prirodnoj podređenosti Moskvi. Ovakav scenario je napisan poznatim rukopisom, a glavna uloga dodeljena je prvom među jednakima. 

Carigradski patrijarh je uradio ono što, verujem, i poslednji čtec ne bi pomislio, a kamoli delovao u korist pravoslavne štete. Otvorena je Pandorina kutija, iz koje nervozno već izviruju crnogorski raspop i makedonski odmetnici. Upaljen je fitilj na eksplozivu u drugim patrijaršijama sa ciljem komadanja i urušavanja čvrstih utemeljenja kanonskih crkava. Carigrad je svojom odlukom prešao crvenu liniju i pokrenuo proces raskola, gotovo ga legalizujući.
Srpska pravoslavna crkva je, kao najosetljivija u novonastalim okolnostima, stala zvanično i pre ove odluke na stranu Rusije, odnosno na stranu istine i očuvanja pravoslavnog ustrojstva i jedinstva. Napokon dočekasmo jedno jasno istupanje i opredeljenje! Sada je kristalno čista situacija, Vaseljenska patrijaršija postala je oružje u rukama naših neprijatelja, verovatno nedovoljno jaka i u molitvi, čak i kad sabere svih svojih par stotina vernika.
Postoji nada da ova situacija od procesa raskola skrene ka procesu čišćenja sopstvenih pravoslavnih redova. Posle nesrećnog krimskog susretanja, možda je vreme za istinski svepravoslavni sabor na kome bi se (netipičnim za pravoslavne) preciznim hirurškim potezima odstranio kancer u nastajanju, čime bi se očuvalo telo naše crkve. Zar nismo blizu trenutka u kome će Vartolomej biti anatemisan od strane Moskve, u koju većina pravoslavnih i gleda kao na novi Carigrad?
Ukoliko se sačuva jedinstvo pravoslavnih, u šta ne sumnjam, taj naizgled jak udarac može u stvari biti zamajac za novo vreme, za pročišćenje sopstvenih redova, za jačanje lanca pravovernih odstranjivanjem trule karike. Razrešenje Vartolomeja jedina je opcija.