Stop nesavesnim lekarima!

Ivana Filić | vesti 2016-10-12 21:03:56 2016-10-12 21:03:56

Ponovo medicinska greška, još jedan izgubljen život zbog nečije neodgovornosti. Dokle ćete se igrati ljudskim životima?! Lekari, počnite već jedom da pristupate lečenju savesno i posvećeno, a ne da sve radite rutinski! Čast izuzecima, ali odgovornije pristupaju neke zanatlije predmetima koje obrađuju nego neki lekari ljudima.

Alo!

Deca svakodnevno, igrajući se, doživljavaju prelome, a to je nekako i postalo normalno. Zamislite kada bi svako zbog toga izgubilo život. Malom Radenku Nikodinoviću, koji je polomio ruku pošto je pao sa tobogana, ruka je istrulila zbog neadekvatno pružene pomoći. Iako su roditelji vrlo brzo shvatili da nešto nije u redu i dovodili dete lekaru, „stručna lica“ su ih ubeđivala da je to normalna reakcija.

Po mišljenju nekih naših ortopeda, normalno je da kada adekvatno pruže pomoć ruka otekne, ukoči se, poplavi, dete dobije temperaturu, počne da halucinira, napadnu ga tri smrtonosne bakterije, ruka istruli, bakterije se prošire po celom telu i na kraju dete umre. Ne padne im na pamet da provere da li su sve dobro uradili, nego više puta vraćaju roditelje i decu kući ubeđujući ih da će sve to proći, a onda bude kasno.

Hoće li ortoped Bojanić i dalje raditi praveći greške prilikom lečenja? Da li će se i ovaj slučaj „završiti“ kao i slučaj male Anje Grahovac? I ona je umrla tokom rutinske operacije, pre devet godina, a još niko nije odgovarao za to. Suđenje je pre dva dana odloženo po ko zna koji put. Dugotrajni sudski procesi i blage kazne okrivljenima osnovne su karakteristike suđenja lekarima koji su nesavesnim lečenjem izazvali smrt pacijenata u Srbiji.

Expand player
Pogledajte više