Vučić: Treba da se dičimo sporazumom sa NATO!

Tanjug | vesti 2016-02-19 16:58:33 2016-02-19 16:58:33

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbiji potrebna saradnja sa NATO, te da samo oni koji bi zemlju da vrate u 17. vek smatraju da je to nepotrebno.

Profimedia

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara nakon dogovora o zajedničkom izlasku na izbore sa PUPS-om, poručio: "Nemojte vi koji ste doneli te sporazume da dajete pridike!".

Kako je naveo, o sporazumu s NATO rešio je da odgovori svima koji su poslednjih dana imali primedbe na taj sporazum, istakavši da je naša politika jasna, a to je da hoćemo da budemo nezavisna suverena zemlja koja hoće da sarađuje i sa NATO i Ruskom Federacijom.

"Ovaj sporazum se primenjuje na pripadnike strranih oružanih snaga i prvi put Republika Srbija obezbeđuje sebi prava koja je pre mnogo
godina Alijansa dala svojim članicama, da kad idemo preko teritorije neke zemlje u Liban ili gde već, ne plaćamo dažbine već prolaze isto tako kao i drugi kod nas", objasnio je Vučić dodajući da je to sve ono što nismo imali a danas imamo.

"Ovaj sporazum, prema onome što smo usvojili, ne primenjuje se automatski, ne omogućava nekontrolisani prolazak i boravak, nego za svaki konkretan događaj", dodao je i primetio da time valjda treba da se dičimo, a ne da obmanjujemo i pogrešno informišemo narod, kako to, rekao je, čine neki.

"Valjda je to veliki korak i napredak u odnosu na ranije sporazume koje su potpisali predstavnici vlasti 2005. i 2006. godine", naveo je premijer i poručio da je veoma ponosan na taj sporazum.

Premijer je pokazao novinarima dokument potpisan sa Vladom SAD iz 2006. godine koji je potpisao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić a na osnovu odluke koju je donela vlada u kojoj je bio DŠ.

Tim sporazumom dogovoreno je da oružane snage SAD, civilno osoblje i partneri SAD dobiju diplomatski imunitet, pravo na nošenje oružja i uniforme bez prava pregleda i inspekcijskog nadzora, da budu oslobođeni plaćanja poreza, carina, taksi i sličnih dažbina koje se primenjuju u Srbiji.

"Taj sporazum je 31. avgusta 2006. u Vašingtonu potpisao Boris Tadić, uz ovlašćenje vlade u kojoj je većinu predstavlja DŠ koja nam danas soli pamet", rekao je Vučić.

 

Expand player
Pogledajte više