Vučić i Izetbegović igraju šak
twitter/avucic
Vučić i Izetbegović igraju šak
Vučić i Izetbegović igraju šak, Foto: twitter/avucic

Vučić je po obilasku centra Beograda zahvalio prijateljima iz BiH koji su, kako je rekao, bili izvanredni gosti, istakavši da su tokom sastanaka započeli veliki posao od kojeg će koristi imati građani obe države.


I članovi Predsedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović ocenili su da današnja poseta predstavlja prekretnicu u odnosima dve zemlje.

 

Premijer Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović, član trojnog predsedništva BIH, kao i preostala dvojica članova Mladen Ivanić i Dragan Čović, seli su posle šetnje u jednu baštu u Knez Mihailovoj ulici da popiju "kahvu".

 

Građani su aplauzima pozdravili političare koji su bili u pratnji obezbeđenja.

U jednom trenutku Vučić i Bakir su seli i odrigrali partiju šaha na Kalemegdanu.

Oduševljen prijemom u prestonici Srbije Bakir je prokomentarisao kako je Beograd topao grad.

 

Na pitanje novinara kako se oseća u Beogradu, Izetbegović je rekao da odavno nije bio u prestonici Srbije i dodao: “Jako je lepo, Beograd se razvija”
“Naš prijatelj Aleksandar se pokazao kao dobar domaćin”, rekao je Izetbegović na šta je Vućić je dodao i da su Bošnjaci dobri domaćini, kao i Hrvati.

Vučić šetnja Knezom
Vučić šetnja Knezom, Foto: Tanjug/Tanja.Valić

 

- Nakon stotinu godina ratova i belaja, vreme je da imamo stotine godina mira - dodao je Izetbegović.

U centralnoj beogradskoj ulici je bilo dosta ljudi, a jedna žena je Vućiću i gostima tokom šetnje prišla i rekla naglas: “Mir, mir, samo da rata ne bude”.

Da bi ugođaj bio potpun u jednom trenutku sa zvučnika u kafiću se začuo hit Kemala Montena "Sarajevo ljubavi moja". Potom je sa zvučnika poteklo "Čudna jada od Mostara grada" , pa "Nije život jedna žena", od Miroslava Ilića.

Kafa u Knezu
Kafa u Knezu, Foto: Damira Ramadani

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija danas, tokom posete članova Predsedništva BiH, pokazala dobro srpsko gostoprimstvo i gostoljubivost.

Vučić je novinarima na Kalemegdanu, nakon šetnje Knez Mihailovom sa članovima Predsedništva BiH rekao da su narodi u poslednjih 15 dana imali priliku mnogo toga da nauče jedni o drugima, ali ono što je najvažnije je šta je to što ne sme da se ponovi u budućnosti. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je uveren da će se zbog toga umeti da ceni ono što će se s pažnjom, odgovornošću i ozbiljnošću zajednički izraditi.

Vučić šetnja Knezom
Opuštena atmosfera u "Kolarcu", Foto: Tanjug/Oksana.Toskić

"Pre svega to je ekonomski boljitak za sve nas i otvoreni i iskreni razgovori kojima ćemo podizati poverenje kako između nas, tako i između naših ljudi, naroda i zemalja”, rekao je Vučić.

Član predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da mu je ovo bila najiskrenija poseta u kojoj je kao političar učestvovao.


“Zaista se nadam da će posle ove posete posebno kod Bošnjaka, bošnjačkih političkih lidera, biti spremnosti za tu istinski pruženu ruku i da se konačno stavi tačka na to što se događalo pre dvadeset godina” rekao je Ivanić.

Premijer Srbije je visoku delegaciju iz BiH prvo primio u Palati Srbija na Novom Beogradu.