Tači i Rama spremni za rat!

V. Nestorović | vesti 2017-04-20 22:54:36 2017-04-20 22:54:36

Treći balkanski rat na pomolu?

Alo!

Svega 24 sata nakon što je Edi Rama pripretio da se ne može „isključiti unija Albanije i Kosova”, oglasio se i Hašim Tači, koji je poručio iz Prištine „da će svi Albanci regiona živeti u jednoj državi ako se vrata EU zatvore”.

- EU trenutno niti u odnosima sa Kosovom, niti sa zapadnim Balkanom nema viziju, niti rukovodstvo za integraciju ili proširenje koje obuhvata zemlje tog regiona. Naravno, ono što sam rekao i 2013. reći ću čak i sada, ako Evropska unija zatvori vrata Kosovu, Albanci u regionu živeće u jednom prostoru - naveo je Tači.

Pomenuta retorika za ministra Vulina znači da su Tirana i Priština jasno rekle da im je cilj velika Albanija, što se, po njegovim rečima, može sprovesti samo velikim balkanskim ratom.

- Znate, kada dobijete tako blage reakcije iz EU, u kojima se gotovo izražava razumevanje za ljutnju Edija Rame i pretnju Balkanskim ratom, onda ste mogli i očekivati da će se i Tači oglasiti. On je nastao kao terorista, u ratu, i ne može se očekivati od njega da razume bilo šta drugo, ali ako Brisel bude nastavio da tako blago reaguje na pretnje balkanskim ratom, onda mora da razume da je sva odgovornost za sve što će se dešavati na ovim prostorima njegova - rekao je Vulin i dodao:

- Odgovornost nije više ni na Albaniji, ni na Prištini, jer mi znamo da su oni oduvek sanjali veliku Albaniju, da će je uvek sanjati i da će učiniti sve da do nje i dođe, ukoliko ne budu bili zaustavljeni, ukoliko ne budu bili kažnjeni pre nego što pokušaju. I Priština i Tirana jasno su rekle šta im je cilj. Odgovornost je sada na Briselu - istakao je ministar.

S druge strane, o tome koliko je zaista moguć novi balkanski rat vojni analitičar Vlade Radulović kaže da bi zaista svaki pokušaj stvaranja velike Albanije izazvao sukobe, ali i da je opasnost od novog sukoba ipak minimalna.

- Svaki pokušaj formiranja velike Albanije neminovno bi izazvao sukobe u regionu, s tim da postaji opasnost da se oni preliju i na BiH, koja je u ovom trenutku trusno područije. Ovo samo pokazuje da je cela ideja generisana iz Tirane, ali nijedna zemlja u regionu ne bi dopustila da joj se cepaju delovi teritorije bez borbe. S druge strane, teško da bi i NATO dozvolio sukob na ovim prostorima, kako među svojim članicama (Albanija, Crna Gora, Grčka, prim. aut.), tako i sa Srbijom, jer u ovom trenutku imaju odličnu saradnju s nama i njihovi prioriteti jesu mir i stabilnost u regionu. To se može videti i po njihovim reakcijama na izjavu Edija Rame, koja je ipak oštrija od reakcije iz Brisela. Mislim da su u pitanju samo izjave albanskih i kosovskih zvaničnika radi prikupljanja političkih poena - navodi Radulović. 

Expand player
Pogledajte više