Sve više kosovskih Albanaca pati za "starim vremenima"!

alo.rs | vesti 2018-02-16 20:13:48 2018-02-16 20:13:48

Pre deset godina, 17. februara, Kosovo je jednoglasno proglasilo nezavisnost. Danas je u južnoj srpskoj pokrajini sve više onih koji smatraju da im je bilo bolje u Srbiji.

Profimedia.rs

Novinar “Njujork tajmsa” Endrju Testa, koji je odatle izveštavao tokom NATO bombardovanja, posetio je ponovo Kosovo i u pokušaju da sazna kako se tamo danas živi, dobio interesantne odgovore.

Kosovo je, naime, danas jedina "zemlja" u Evropi bez liberalizacije viza, što umnogome ograničava putovanje sa prostora na kojem je, prema podacima Svetske banke, čak 70 odsto stanovnika mlađe je od 35 godina. Čak je i kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju nedavno odbijena viza za Veliku Britaniju, a pre toga iz istog razloga nije mogao da poseti ni SAD.

Zatvoreni u svojevrsni geto, pritisnuti malim platama, nezaposlenošću i privredom koja stagnira, Kosovari prvu deceniju od samoproglašenja nezavisnosti obeležavaju s rezignacijom.

"Kunem se Bogom, da nije svih onih koji su položili svoje živote za ovo, rekao bih da se vratimo onome što je bilo pre. Imali smo bolji život i više mogućnosti", reka je novinaru “Njujork tajmsa” Endrjuu Testi jedan Kosovar koji je želio da ostane anoniman zbog straha da ga ne proglase izdajnikom.

Na pitanje kako se oseća povodom godišnjice takozvane nezavisnosti, jedna Kosovarka odgovorila je jednostavno: "Pa, ne pitaj!".

Testa konstatuje da su na Kosovu u međuvremenu popraljeni putevi, kao i da su nikle ogromne benzinske pumpe i tržni centri, korupcija problem zbog kojeg sve više Kosovari s nostalgijom gleda na neka stara vremena.

Expand player
Pogledajte više