Inauguracija Tačija uz suzavac

Beta | vesti 2016-04-08 10:59:43 2016-04-08 10:59:43

Pred početak inauguracije Hašima Tačija bačena dva suzavca, pokret "Samoopredeljenje" preuzeo odgovornost. Policija Kosova uhapsila je 12 ljudi.

Printscreen youtube

Iako je kosovska policija juče saopštila da je preduzela sve neophodne mere za očuvanje javnog reda i mira tokom inauguracije novog

Deda: Gotovo sa suzavcem u parlamentu

Poslanik radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Iljir Deda izjavio je da njegova partija više neće koristiti suzavac u u parlamentu, prenela je danas RTK.

"Sa suzavcem je gotovo. Više nećemo videti suzavac u Skupštini, ni sada ni ubuduće", rekao je Deda i naveo da bi lideri opozicionih stranaka trebalo da objasne zašto nisu nastavili putem kojim su krenuli u protivljenju vladi i zašto je došlo do rasprave kad je reč o jedinstvenoj izbornoj listi koja bi obuhvatila sve one koji misle da mogu da pošalju Demokratsku partiju Kosova (PDK) u opoziciju.

predsednika, početak ceremonije nije mogao da prođe bez incidenata.

Nešto pre 11 časova, nepoznati počinioci bacili su suzavac kod Trga Skenderbeg.

Ceremonija je počela u zakazano vreme, uz jako policijsko obezbeđenje. Mere bezbednosti su bile toliko rigorozne da su u centru Prištine morali da budu zatvoreni svi kafići i lokali.

Hašim Tači je prvo sa svojom prethodnicom Atifete Jahjagom izvršio smotru počasne jedinice garde kosovskih bezbednosnih snaga, a ona mu je ona simbolično predala dužnost uručujući mu Ustav Kosova.

Inauguracija na centralnom gradskom trgu protekla je bez prisustva građana, uz jake mere policijskog obezbeđenja.

Tačija je u svom obraćanju rekao da "posle svih bitki za slobodu i nezavisnost Kosova" sledi i zajednička borba za učlanjenje u UN, NATO i EU.

On je obećao da će raditi na afirmaciji Kosova na međunarodnoj sceni na političkom, diplomatskom i socijalnom polju, te da će Kosovo biti deo globalne borbe protiv radikalizma i terorizma.

Tači je istakao da će graditi dobre odnose sa susedima i u tom pravcu istakao da put dijaloga sa Beogradom i ka evrointegracijama mora da se nastavi, ističući da je to nacionalni zadatak i da se ne sme ustuknuti i predati pred mržnjom i razočaranjima.

"“Mi ćemo graditi dobrosusedstvo, dijalog nema alternativu. Kosovo i Srbija treba da pređu iz faze normalizacije odnosa u fazu pomirenja između dve države i dva naroda. Uveren sam da će se pomirenje dogoditi",” kazao je Tači i dodao da će raditi na ekonosmkom razvoju i stvaranju perspektive građanima Kosova istakavši da je "Kosovo domovina svih njegovih građana i da je nakon juče položene zakletve u Skupštini Kosova on zaštitnik kosovskog Ustava".

Obećao je da će, kao zaštitnik Ustava, biti politički nepristrasan i da će ponuditi agendu aktivnog dijaloga između predstavnika naroda bez partijskiih razlika.

"Upotrebiću savetničke instrumente da imamo aktivan dijalog i sa nevećinskim zajednicama", rekao je Tači i istakao da se na Kosovu gradi građanska demokratija.

Tačijev portparol je ranije najavio da će ceremoniji prisustvovati predstavnici 50 zemalja.

"Među njima će biti predsednici država, premijeri, ministri spoljnih poslova i druge visoki zvaničnici", rekao je Tahiri uoči inauguracije.

Predsednik Kosova Hašim Tači se posle inauguracije sastao sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitanović i predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem.

Na Trgu Skenderbeg viđen je albanski premijer Edi Rama i  šef delegacije EU u Prištini Samuel Žbogar.

Poseban program izvela je kosovska Filharmonija a zanimljivo da se program inauguracije pored albanskog prevodi se na srpski i engleski jezik.

 

Expand player
Pogledajte više