Imao ogromnu moć: Jovica Stanišić
Fonet/AP
Imao ogromnu moć: Jovica Stanišić

Fonet/AP

Jovica Stanišić, Foto: AP

Tribunal je po podne objavio njegov dopis sudu kojim ga obaveštava da danas nije u stanju da zbog bolesti prisustvuje suđenju, ali se u dokumentu ne navodi o kojoj je bolesti reč, niti kada će pristupiti na ročište.

Stanišić je obavestio sud da se nakon razgovora sa advokatom, odrekao prava da da danas prisustvuje suđenju te da daje dopuštenje da se sudski postupak nastavi bez njega, u prisustvu njegovog advokata.

Bivši šef državne bezbedosti, kojem se zajedno sa Frankom Simatovićem ponavlja suđenje u Haškom tribunalu zbog optužbi za ratne zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, duže vreme je lošeg zdravstvenog stanja.

On je krajem juna tražio da mu se omogući da tokom letnje pauze u radu suda bude pušten na privremenu slobodu iz haškog pritvora.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je 13. juna pred Haškim tribunalom, pošto je žalbeno veće ukinulo prvu prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni svih optužbi.

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović, visoko rangirani zvaničnici Službe državne bezbednosti (DB) Srbije, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) počinjenjem zločina progona, ubistva, deportacija i nehumanih dela.

Prema navodima optužnice, Stanišić i Simatović, delujući pojedinačno i/ili u dogovoru s drugim učesnicima UZP, učestvovali su u UZP tako što su formirali, finansirali i snabdevali specijalne jedinice DB Srbije koje su učestvovale u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1. avgusta 1991. do 31. decembra 1995. godine i pružali im podršku.

U maju 2013, Pretresno veće i MKSJ je većinom glasova zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Oni negiraju krivična dela za koja su optuženi.  

Komentari (3)

BG

10.07.2017 17:36

Dajte ljudima slobodu!

AJDE NARODE

10.07.2017 17:45

DAJTE GLAS ZA SLOBODU!

Srbi jel

10.07.2017 19:10

smo spremni za dom?