Srđa Popović hoće da preuzme proteste!

J.Đ. | vesti 2017-04-11 16:51:15 2017-04-11 16:51:15

Popović organizatorima protesta slao mejlove sa uputstvima

Emil Čonkić

Igor Jakšić iz pokreta Narodna jaka Srbija, koji je inače bivši član Glavnog odbora SNS-a, obelodanio je da je osnivač i vođa Otpora Srđa Popović pokušao da se umeša u takozvane “Proteste protiv diktature” koji se ovih dana organizuju u Beogradu i po gradovima širom Srbije.

Jakšić koji je prvih dana bio na čelu kolone, naveo je da Popović pokušao da “podmiti rodoljube”, tako što mu je slao mejlove “sa određenim uputstvima”.

- Igore, našoj organizaciji se sviđa što si preuzeo odgovornost i stao na čelo kolone. Pročitaj ovo pa se čujemo brzo, kontaktiraću te ja - stoji u mejlu za koji Jakšić tvrdi da mu je poslao Srđa Popović, a ispod kojeg je poslat link gde mu Popović objašnjava kako i šta treba raditi.

Jakšić za “Alo!“ kaže da je sasvim očigledno da Popović želi da potpuno preuzme proteste.

- Kao što je i preuzeo do sada. On je mislio da sam ja organizovao proteste, da sam na čelu, ne znajući da sam ja samo podržao narodnu inicijativu odnosno narodni bunt, pa je meni uputio taj mejl, da bi se dogovarao sa mnom. Ja sam se distancirao od protesta kada sam video ko se sve u njega uključio- kaže on.

I dok iz Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS) Srđe Popovića tvrde da Popović nema nikave veze sa mejlovima koji su poslati, i da uopšte nije u zemlji, analitičari su uvereni da Popović itekako želi da se umeša, i ovaj mejl im se čini sasvim logičnim.

- To je previše očigledan falsifikat, jer za početak navedena je netačna mejl adresa što se lako proveri na sajtu Kanvasa. Ovo je tema za Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal kojoj će ovaj slučaj biti prijavljen - poručuju Popovićevi saradnici.

Ipak, politički analitičar Branko Radun kaže da je očigledno da Popović ali i ostali članovi Otpora žele da se umešaju u proteste, ako , kako dodaje, već uveliko nisu.

- Uopšte mi nije čudno što je Srđa kontaktirao Igora Jakšića, verovatno je kontaktirao i druge, sigurno Jakšić nije ni prvi ni poslednji sa kojim je stupio u kontakt. Ja sam uveren da je Otpor i Srđa na neki način od početka u celoj ovoj priči. Taj mejl govori o tome da ljudi koji su organizovali obojene revolucije i proteste po svetu poput Srđe, slabili i rušili režime, žele da se ovaj protest radi po toj istoj matrici - objašnjava Radun za “Alo!“.

Expand player
Pogledajte više