ZADUŠNICE Srbi na Kosovu zatekli oskrnavljena groblja

Više od 300 Srba jutros je uz pratnju Kosovske policije, na Zadušnice, posetilo pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice.

groblje mađarska
Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Srbi su do groblja, u južžnom delu Mitrovice koji je nastanjen albanskim stanovnišštvom, stigli organizovano autobusima koje je pratila policijska patrola i privatnim automobilima. Incidenata nije bilo.

Tek poneki čitav spomenik, grobovi oskrnavljeni, biste odnete - to je slika koja je i ovaj put dočekala sve koji su došli da upale sveće za pokoj dušša preminulih rođaka i prijatelja.

Nataša Veljković živi u Smederevu i danas je prvi put posle 18 godina došla na groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice gde su joj sahranjeni roditelji.

Pričali su joj da je većina spomenika uništena, ali sliku koju je zatekla nije očekivala.

- “Moji roditelji su sahranjeni ovde, nisam bila 18 godina i sad sam došla, pod tako sam snažnim utiskom, pričali su mi ali nisam mogla da verujem da je ovako. I strašno mi je i ne znam kada ću sledeći put doći. Razočarana sam, teško mi je, ne znam šta bih rekla” - kazala je Veljković.

Njihovo groblje u severnom delu grada nije taknuto, održava se - napominje ona, dodajući da se vidi kome smetaju spomenici na groblju u južnoj Mitrovici, da je to jasno svima, ali da ne može ništa da se uradi protiv toga.

Radomir Milić kaže da na groblju osim trotoara ništa više nije urađeno.

“- Mi prođemo pored njihovog groblja (u severnom delu Kosovske Mitrovice) što se kaže kao pored turskog groblja, niko glavu ne okrene. Mi njihove ne diramo a što oni naše diraju, zasto im to smeta, hoće izgleda da nas zatru odavde, a mi se ne damo. Dolazimo, obilazimo, čistimo, održavamo koliko možemo” - kaže Milić.

Nata Vidosavljević kaže da se rečima ne može opisati koliko je teško doći na groblje i svaki put zateći istu sliku.

- “Sve ruševine, njihovo groblje nije taknuto, a naše katastrofa. Dođem ovde - razočaram se, kad odem kući, bolujem. Rekli su da će popraviti ali ništa po tom pitanju nisu uradili. A da je teško, svakome je teško. Čak ima roditelja kojima su deca ovde sahranjena, nema traga, ni spomenika niti bilo kakvog obeležja, nasred groblja pale sveće” - razočarano kaže Vidosavljević.

Protojerej stavrofor Milija Arsović, arhijerejski namesnik kosovskomitrovački kaže da na groblju ništa novo ne može da se vidi, sem iste slike srušenih spomenika.

“- Novine ovde čovek kao i da ne vidi, i dalje ruševine, polomljeni spomenici, urušeni krstovi. Nadamo se Bogu i to nam je obaveza da vodimo računa i da ovo groblje, ako Bog da, pokušamo na sve načine da obnovimo jer moramo opet da stavimo simbol krsta koji je ovde bio mnogo godina” - kazao je Arsović.

Na groblju u južžnom delu Kosovske Mitrovice kapela koja je bila unišštena, obnovljena je nedavno.

Na tom groblju višše od 70 odsto nadgrobnih spomenika je nakon završšetka sukoba 1999. godine poruššeno ili oskrnavljeno.

Prištinski paroh Darko Marinković izjavio je da za današnje zadušnice za raseljene Srbe nije bio organizovan prevoz kako bi iz gradova centralne Srbije mogli da dodđu na gradsko pravoslavno groblje u Prištini i zapale sveće na grobovima pokojnih srodnika. U Prištini je pre rata živelo oko 40.000, a danas živi samo 35 Srba. Marinković je rekao da njega niko nije obavestio o eventualnim razlozima zbog kojih ove godine nije, kao prethodnih godina, organizovan dolazak raseljenih Srba za zadušnice u Prištini. Prema njegovim rečima, na pravoslavno groblje u Prištini interno raseljeni Srbi, koji od 1999. godine žive u srpskim selima oko Prištine, došli svojim kolima i jednim kombijem Paroh je rekao da groblje "samo deluje čistije nego ranijih godina", ali da se oni koji su zaduženi za održavanje ovog groblja "nisu pretrgli od posla". "Deo groblja blizi ulaza deluje čisto, travica pokošena, spomenici podignuti i popravljeni. Međutim,drugi unutrašnji deo groblja kod stare kapele, sa obe strane, groblje uopšte nije čišćeno, a primetio sam da ima novih porušenih spomenika. Video sam i jedno mesto sa koga je ekshumiran pokojnik", rekao je paroh Marinković. On je kazao da su mu nadležni organi u opštine Priština kazali da je groblje očišćeno i sređeno. "S obzirom da to nije tako odmah ću obavestiti nadležne u opštini, ali i u Eparhiji", kazao je on i dodao da će zahtevati da se pravoslavno groblje održava i da se nadgrobni spomenici poprave.

 

Najnovije - Alo.rs