Škola nasilje tuča vršnjačko nasilje
Profimedia
Vršnjacko nasilje, ilustracija

Shutterstock

Vršnjacko nasilje, ilustracija, Foto: Shutterstock

Deca jedne srpske osnovne škole predala su ovih dana roditeljima oštampane delove Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i to samo pet članova koji se odnose na odgovornost učenika, roditelja, zabranu diskriminacije, zabranu nasilja i kolike su kazne za roditelje - od 5.000 do 100.000 dinara.

Šarčević: Van pameti!

Mladen Šarčević, ministar prosvete, neprijatno se iznenadio što su škole odlučile da po deci roditeljima šalju izvode iz zakona.

- To nije način, niti im je bilo ko rekao tako da urade iz Ministartva. Ako je od 2.000 škola pet to uradilo, onda oni nemaju pameti jer svaki roditelj može da vidi ceo zakon na sajtu Ministartva prosvete. U pitanju je samovoljna odluka odluka pojedinih škola i van svake je pameti. Naravno da ću se pozabaviti time - naveo je ministar Šarčević za “Alo!”.

Majka jednog od učenika javila se našoj redakciji i kaže za “Alo!” da je pre tri dana “umalo pala u nesvest kada joj je dete predalo zakon da pročita”.

- Pitala sam dete o čemu se radi, a ono mi je reklo da nam je to učitelj poslao. “I, šta je još rekao”, pitam. “Ništa!”. “Kako bre ništa?”, insistiram, a ono kaže da bi trebalo da u kući razgovaramo o tome šta tu piše. Umalo se nisam srušila! Na tim papirima su citirani članovi zakona. Nije pisalo kojeg, nego sam kasnije izguglala da je to Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Članovi se odnose na moje obaveze, obaveze učenika, kazne, diskriminaciju i nasilje. Ako je to borba protiv protiv toga da nam se deca u školama ne bodu noževima i međusobno premlaćuju, onda je bolje svi da ispišemo decu iz škola - kaže ogorčena majka pokazujući papire koje je dobila i dodaje da može da shvati šta piše u zakonu i pita se šta je sa svim onim roditeljima koji navode zakona neće razumeti ili znati da prenesu deci?

Ona još pita da li su škole ovim htele da speru odgovornost sa sebe i nateraju roditelje da daju otkaze, sede u klupama sa decom i sprečavaju sve iz zakona?

Pročitajte još:

Komentari (12)

Ana

03.12.2017 17:43

Ministar je ocigledno zaboravio da je on licno potpisao i poslao dopis da se roditelji obaveste o temi zaista nije naveo kako konkretno u skoli u kojoj ja radim zakazivali smo Roditeljske sastanke na koje je doslo po 10 roditelja dokaz koliko ih zanima.

begecka nana

03.12.2017 18:19

@Ana - E pa u tom slucaju bi i mi roditelji trebali Vama da posaljemo neke izvode iz Zakona (ili neceg treceg) o Vasim nastavnickim obavezama, a shodno tome i kaznama...pretpostavljam po vasoj deci!!!!

roditelj

03.12.2017 17:48

Ne vidim u cemu je problem. Cast primernoj i lepo vaspitanoj deci, ali je takvih sve manje u nasim skolama.. Moj unuk se nedavno zalio da su slabije uradili test zato sto ih pijedina deca iz odelenja ometaju da odslusaju nastavnika, a sta takvi cine na odmorima, treba li uopste objasnjavati. Mnogo je i roditelja koji se ne odazivaju na pozive iz skole, takvima je i ova poruka poslata. Sa skolom moraju da se udruze i deca i roditelji kojima je do obrazovanja stalo, ostali neka placaju!

roditelj 2 deteta

03.12.2017 18:00

Odlican potez skola, neka roditelji znaju sta ih ceka. A zasto se ministar buni, on bas ima cudne gafove, uopste mi ne uliva poverenje.

Zakon

03.12.2017 22:39

@roditelj 2 deteta - Naravno da je dobro upoznati i roditelje sa zakonom!Borba protiv nasilja ukljucuje sve institucije i ljude.

zaustaviti na vreme

03.12.2017 18:39

Deca su se tukla od kad postoji svet. Opasno je što sada to više nije dečja bezazlena tuča već ozbiljno grupno nasilje.

Jelena

03.12.2017 19:43

Postovani ministre, malo ste se zaigrali. Koliko sam upoznata, cak i preporucujete saradnju roditelja i nastavnika. Mozda preko drustvenih mreza da posaljemo poruku roditeljima da procitaju Zakon i upoznaju se sa svojim obavezama. Vecina roditelja je revnosna i odgovorna, ali ne mali broj je vrlo tesko dovesti do skole, jer ne znaju u koju im skolu dete ide, koji je razred, ko mu je odeljenjski staresina i zasto nije bio na nastavi X dana. Tako se, ministre, Zakon ne sprovodi.

Slaki

03.12.2017 22:33

Sta lupa ministar! Zar skola ne treba da upozna riditelje sa novim zakonom, odnosno odredbama koje se odnose na ucenike i roditelje! Mozda samo nisu izabrali dobar nacin.

Roditelj

03.12.2017 22:34

Ni novi zakon nema precizno predviđenu kaznu prema odgovornima u školi u sličaju zataškavanja nasilja. U delu gde se i pominje mogućnost propusta, zakon je pun rupa i dovoljno je da se u toku postupka ili pred sam kraj, podnese ostavka i lice će nesmetano nastaviti rad u prosveti !

Dragana

03.12.2017 23:08

Aleksin Zakon : - Ugovor sa učenikom koji prvi put učini najlakši oblik nasilja u školi, potpisuje ga sa roditeljima, razrednim i direktorom. - Suspenzija učenika iz škole do 30 dana, u slučaju prvog i lakšeg oblika nasilja u školi za koje vreme IDE u školu(zdvojen od odeljenja) po posebnom programu. - Novčana kazna roditeljima učenika koji učini nasilje - Izbacivanje učenika nasilnika iz škole bez prava ispisa u toku postupka - Gubitak licence direktora bez uticaja da li je podneo ostavku

Roditelj 2

04.12.2017 00:30

Roditelji mogu biti kažnjeno od 5.000 do 100.000 dinara samo u slučaju neodazivanja na pozvi škole, u suprotnom bez obzira da li njihovo dete vrši nasilje u školi ili ne, nema zakonskog osnova za ovom kaznom ! Npr. u slučaju nasilja u aranđelovačkoj školi, roditelji nasilnica koji su se odazivali na poziv škole ne mogu biti kažnjeni ! Takođe, s obzirom da su se u ovom slučaju ispisali iz škole pre izricanja kazne, nesvrsishodna je i kazna izbacivanja iz škole !

Mama

04.12.2017 10:08

Pojedinci iz prosvete oni najodgovorniji, svesno ili nesvesno produbljuju i onako već veliku podelu i neslaganja između nastavnika i roditelja. Biće da se to radi svesno jer onda je mnogo lakše izbeći odgovornost, pravdati nerad i karijerizam ali i namere i pokušaje promene i dopune školskog programa, između ostalih i famozne seksualizacije učenika. Najlakše je u toj zamućenoj vodi ubaciti ideju-program po kome će nastavnici predavati o normalnosti da dečaci ljube dečake u usta itd.