Šiljokuran je odraz Dikovićeve nemoći!

Ekipa Alo! | vesti 2016-08-25 20:45:02 2016-08-25 20:45:02

General Ljubisa Diković neće u istoriji ostati upamćen kao neko zbog koga se srpska vojska „vratila na staze slavne prošlosti”, nego kao neko ko je ministra odbrane svoje zemlje nazvao „šiljokuranom“.

Dušan Milenković

Šta je to šiljokuran?

Ukliko niste znali, izraz šiljokuran je narodska pogrdna reč za mladu osobu, odnosno, to je drugi način da se za nekoga kaže da je balavac. Smisao je u tome da je navodno toliko mlad da još uvek samo onaniše („šilji ku*ac”).

Ljubodrag Stojadinović, vojni analitičar, ovako gleda na pomenuti incident:

- Zaista nemam informaciju šta se tačno desilo, ali ako je to istina, reći tako nešto je primitivno i pre svega nije vojnički, mada ponavljam, moram da se ogradim, nisam u toku. U našem političkom sistemu vlada dualizam - Vojskom komanduje predsednik države, a s druge strane imamo ministra odbrane, koji je u upravnom smislu nadređeni načelniku Generalštaba. Tako ministar ne može da izdaje operativna naređenja, ali u njegovoj nadležnosti su upravne stvari, odnosno civilna kontrola Vojske.

I ranije je general Diković ulazio u sukob sa ministrima, kao što je to bio slučaj sa Gašićem, ali ne treba zaboraviti i „okršaj” koji su imali nekadašnji ministar Dragan Šutanovac i general Zdravko Ponoš, koji je tada izjavio „da bi Ministarstvo odbrane trebalo da bude kao protočni bojler koji treba da omogući nesmetano funkcionisanje Vojske”. Na kraju, tadašnji predsednik Boris Tadić je smenio Ponoša, a Šutanovac je ostao ministar - rekao je Stojadinović za „Alo!”.

O samom načelniku Generalštaba Stojadinović kaže:
- Sigurno je kod Dikovića došlo i do zamora materijala, on je dugo na tom mestu i ništa spektakularno nije uradio. Što se tiče ministra Đorđevića, nije se previše eksponirao kao drugi kadrovi SNS-a i meni deluje pristojno.

Krasić: Mogao je da mu kaže: „Jebivetre!“

Na Tviteru se juče oglasio i potpredsednik SRS-a Zoran Krasić. „Moglo je to i milozvučnije, kao na primer: ‘Diletantu, mediokritetu, fićfiriću ili jebivetre‘”, napisao je Krasić.

Expand player
Pogledajte više