LIDER RADIKALA O PRESUDI HAGA ZA "ALO!" Šešelj: Ponosan sam na svoje ratne zločine, spreman sam da ih ponovim više puta

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj prespavao je izricanje drugostepene presude koja se desila danas u Haškom tribunalu.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Nakon što se probudio i informisao o zbivanjima u Hagu i presudi, Šešelj je za „Alo!“ istakao da su ga osudila petrorica sudija koji ga nikada u životu nisu videli.

- Eto, izjalovile su se moje nade da se vratim u Hag. Kazna koju su mi dali služi da samo pokriju ono što sam proveo u pritvoru. Prema anglosanskonskom pravu u slučaju kada je prvostepena presuda oslobađajuća, oni su mogli da je ukinu i vrate na ponovno suđenje, ili da je potvrde. A da je preinače u osuđujuću to nisu mogli - kazao je Šešelj komentarišući presudu.

On je naglasio da je ponosan na sve svoje ratne zločine.

- Veoma sam ponosan i spreman sam da ih ponovim i to u više navrata - rekao je Šešelj. Napomenuo je i da će se žaliti na presudu.

- Verovatno ću se žaliti. Šanse sa žalbu nisu velike, ali ja hoću to dalje da teram! - naveo je on.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je danas lidera radikala Vojislava Šešelja zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini na kaznu zatvora od 10 godina, ali se smatra da je kaznu odslužio zbog boravka u pritvoru od 14. februara 2003. do 6. novembra 2014. godine.

Šešelj je proglašen krivim za tačke 1, 10 i 11 optužnice, čime je ranija oslobađajuća presuda Pretresnog veća suda u Hagu delimično poništena, prema tačkama u kojima se Šešelj tereti za zločine protiv čovečnosti.

Šešelj je oslobođen optužbi za udruženi zločinački poduhvat, uz napomenu da jesu bili napadi u Hrvatskoj i BiH, zbog čega mu je ukinuta oslobađajuća presuda.

Vođa radikala odgovoran je za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992, objavio je naslednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT) u pravosnažnoj presudi Šešelju.

 • Korisnik: nedjo
  12/04/2018 - 01:25
  ovaj čovek je cirkus
 • Korisnik: vlajko
  11/04/2018 - 21:05
  Sve namesteno.Da mu ne bi platili odstetu.Ma dogovoreno sve.
 • Korisnik: Jajan
  11/04/2018 - 20:33
  Dovoljno da je Srbin i naravno mora biti osuđen a krvnici po običaju oslobođeni.Zapadna demokratija,gade mi se.
 • Korisnik: Deni I.
  11/04/2018 - 17:52
  Bilo kako bilo, Hrvata u Sremu više nema. Očekujem da Sibinčić, i Šešelj kad baci kašiku, u Hrtkovcima čak dobiju i spomenik, a činjenica je da su naselili sam ljudski talog širom Vojvodine, u Hrtkovce, Golubince, Kukujevce, Suboticu, Šid, Novi Slankamen, Nove Banovce, Rumu, Nikince, Morović, Gibarac, Erdevik, Neštin, Sot, Sremsku Mitrovicu, Sremsku Kamenicu, Surčin, Petrovaradin, Sombor, Vašicu ...............
  • NIKOLA @Deni I.
   11/04/2018 - 21:55
   BILO KAKO BILO I SRBA VISE NEMA U HRVATSKOJ. SRBE SU PROTERALI I UBIJALI A HRVATI IZ SRBIJE SU OTISLI NISU UBIJANI. TREBALO JE KOLIKO JE SRBA ISTERANO IZ HRVATSKE TOLIKO I HRVATA ISTERATI IZ SRBIJE.
  • Сараџогла @Deni I.
   12/04/2018 - 15:15
   Никола,да му га мало 'оладиш са протеривањем?У ближој околини Београда села ми мога имамо десет избеглих који се и даље декларишу као хрвати.Утекли су јер су били против мађара Фрање Туђмана.Чак то има и на интернету где пише колико имамо становника разних вера.Поменути хрвати су се изванредно уклопили у заједнички живот а да их нико никада није мрко погледао.Баве се бизнисом и не пада им на памет да се врате у Хрватску.Зашто?Ништа лепше од прадедовине!То ти кажем.
 • Korisnik: zix
  11/04/2018 - 16:49
  Sramota je blaga reč za ovaj ''sud''. Što se Šešelja tiče važi ona narodna: ''ne boj se psa koji laje''. Naravno ne želim da uvredim Šešelja, ne čitajte bukvalno.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi