Policija Policajac
Profimedia
Sindikat policije se žali na uslove

RAS

Smeta im što jedu pod otvorenim nebom, Foto: RAS

"Policajci i vojnici, koji obezbeđuju državne granice i nastoje da spreče ilegalne prelaske imigranata, smešteni su u ruinirane karaule, koje su napuštene 2001. godine, dok se počinioci najtežih zločina baškare u luksuznom zatvoru 'Hajat'", ističe Sindikat srpske policije u apelu upućenom nadležnima institucijama.

Sindikat policije se žali na uslove

RAS

Radije u šumarak nego u toalet, Foto: RAS

Pojačane mere obezbeđenja državnih granica, koje nadziru vojska i policija združenim snagama, aktuelizovale su odnos države prema svojim čuvarima, a sindikalci tvrde da sa terena stižu poražavajuće vesti o lošim uslovima njihovog boravka.

- U nekadašnjim vojnim karaulama, napuštenim pre 15 godina, nedostaje skoro sve osim zidova! Policajci i vojnici su morali trimerima da kose travu, ubijaju zmije i krpe bušne krovove da bi mogli da prespavaju. Nedostaju osnovni higijenski uslovi, nema vode za piće, a u većini karaula nema struje. Vojnici i policajci obeduju pod vedrim nebom, a nuždu obavljaju u šumarcima, jer toaleti ne postoje ili su neispravni - navode sindikalci.

Prema njihovim rečima, onima sa druge strane zakona ništa ne fali, nasuprot njima, koji poštuju zakone i brane državu.

- Ubicama, siledžijama, dilerima droge i lopovima obezbeđeni su voda i hrana i ne sme da im fali nijedna kalorija! Za nas dostupnost vode za piće i prihvatljiv smeštaj predstavljaju nedostižni luksuz! Zašto država štedi najviše baš na svojim čuvarima? Da li su zbog toga jedino nama umanjene plate u dva navrata? Koja je svrha krivičnih sankcija ako policajac, vojnik ili običan civil na slobodi prolazi lošije od ubice, siledžije ili dilera droge? Kome je ova država majka, a kome maćeha i da li tako treba da bude? - pita Sindikat srpske policije.

"Nindže" obezbeđuju utakmicu za 150 dinara na dan!

U prilog tvrdnjama da zatvorenici i policajci imaju različit tretman, sindikat upoređuje dnevnice i obroke iza rešetaka i na terenu.

- Minimalna dnevnica zatvorenika je oko 200 dinara, dok se za prekovremeni rad uvećava za 50 odsto. Dnevnica policajca je 150 dinara, a naknada za prekovremeni rad 28,6 odsto. Policajac, koji iz unutrašnjosti dođe u Beograd da obezbeđuje fudbalsku utakmicu i navuku "nindža" oklop, za 12 sati provedenih na ulici dobiju 150 dinara! Ako na terenu provedu manje od 12 sati, onda uz redovnu platu za taj dan dobiju još 75 dinara! Dnevnice za obezbeđenje državnih granica iznose oko 1800 dinara. Kada je ishrana u pitanju, osuđenici besplatno dobijaju tri obroka dnevno, a policajcima šta zapadne - “buđave” konzerve, trulo voće i sumnjivi keks, ofarban u boju ambalaže - ogorčeno navode policajci.

 

Komentari (6)

Dragan

03.08.2016 13:20

Vojska prima još manje a ne sme da se buni.

NES

03.08.2016 14:12

@Dragan - Ne znam za vojsku ali pretpostavjlam da i oni ne prolaze bolje od policije. Takodje tu je i prosveta, zdravstvo ljudi koju su u vecini slucajeva fakultetski obrazovani. Svi imaju manje plate od sekretarice u EPS-u. E sada pitanje je sto prvo nije islo da se resi pitanje duznickih drzavnih firmi ili te koje posluju sa minusom a naravno u svima njima imaju vece plate nego vojska, prosveta, zdravstvo, policija. Iskreno te sluzbe ne mogu da doprinose budzetu bar ne u toj meri.

JA NA PRIMER NISAM NIKAKAV PRIMER

03.08.2016 15:11

@Dragan - A šta da kaže onaj koji kod privatnika prima 23 000 od čijeg poreza na platu vi primate plate..šta da kaže rudar u rudniku "Soko" koji za 45 000 silazi u jamu i u svakoj smeni rizikuje život..vidi se koliko su policajci propali a svako pored posla ima još neku "priču" a posebno ovi na granici..pa to se organizovano kradu drva uz zaštitu granične policije.

Dokle

03.08.2016 18:08

@Dragan - Dokle vise poredjenje javnog i privatnog sektora. Pa sad mi reci koliko imaju platu komercijalisti koji se samo vozikaju kolima i porucuju robu. Ne moze se porediti posao policajca sa poslom kasirke u trgovini. Svaki dan se desi da imam bar jedno postulanje prema kriminalcu, nervno obolelom licu il jednostavno coveku koji je nervozan i kome je svega dosta. A sto se tih drugih "prica" tice to ti prijatelju uzmi pa prijavi. A ne da se pravis pametan i blatis celu profesiju.

JA NA PRIMER NISAM NIKAKAV PRIMER

03.08.2016 13:57

Pa vi idite u "Hajat" ko vam brani.

Oni su nežni

03.08.2016 22:52

Dok je vojska to održavala bilo je funkcionalno i čisto. E onda su karaule PREDATE (nisu napuštene) MUP. Od kada je granica predata policiji sve je upropašteno, kao i svaki policijski auto koji sretnem u gradu, radni stolovi i stolice po policijskim stanicama. To je bre aljkavo. Dok sam bio graničar na jugu svako jutro i veče smo džogirali i išli u patrolu svaki dan po svakakvom vremenu. Vim u ruke svilene seka perse pa da se sija.VOJSKA pa 100 mesta pa policija pa 100 mesta pa komunalci.