Premijerka pozvala radnike Fijata na prekid štrajka, oni odbili!

Tanjug/Ivana Žigić | vesti 2017-07-10 15:48:15 2017-07-10 15:48:15

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je pozvala radnike Fijata, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk, što su oni odbili.

Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je radnike Fijata, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se selo za pregovarački sto i poručila da su Srbija, Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema ni minuta za gubljenje.

Brnabić je poručila radnicima da im kao predsednica Vlade Srbije garantuje da će se u roku od sat vremena od kad donesu odluku o prekidu štrajka, sesti za pregovarački sto, i to na najvišem nivou, u vladi, uz njeno i prisustvo ministra privrede Gorana Kneževića i poslovodstva FIAT-a.

"Da razgovaramo kao tri odgovorne strane – poslodavac, vlada kao manjinski partner i štrajkači odbor, da razgovaramo o tome šta ćemo raditi u naredne tri godine", rekla je Brnabić za Tanjug.

Ona je naznačila da Srbija, radnici Fijata, ni sama kompanija i kooperanti Fijata više nemaju ni minut vremena da gubljenje.

"Mnogo smo izgubili, radnici su izgubili plate za vreme koje su u štrajku, Fijat je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate. Srbija svaki dan gubi na BDP-u zbog štrajka i gubimo na izvozu. Nemamo više ni minut za gubljenje", istakla je Brnabić.

Zato je apelovala na radnike Fijata, na štrajkački odbor i na sindikate da danas budu odgovorni prema tome šta će odlučiti.

"Molim ih da se odazovu na moj apel, da sednemo nazad za pregovarački sto i ponovo počnemo pregovore sa Fijatom oko kolektivnih  ugovora za naredne tri godine, što će njima i obezbediti poslove u naredne tri godine i što će obebediti stabilnost njihovih porodica, kooperanata, Kragujevca i Srbije", rekla je premijerka.

Ona je podsetila da kompanija Fijat širom sveta ne razgovara sa sindikatima dok je štrajk u toku. Brnabić je naznačila da je kompanija u potpunosti ispunila kolektivni ugovor koji je na snazi, te dodala da su uprkos tim ugovorima, radnici u štrajku, a to, kako je istakla, znači da se kolektivni ugovor u Srbiji ne poštuje.

Marković: Ostajemo u štrajku

Uprkos pozivu premijerke Ane Brnabić radnicima Fijata da prekinu štrajk, oni su juče odlućili da ostaju u štrajku sve dok im se ne ispune sva četiri uslova.

Kako je za “Alo!” rekao predsednik Štrajkačkog odbora Fijat Krajsler automobili Srbija Zoran Marković, svi radnici su rešeni da ostanu u štrajku do daljnjeg, iako prihvataju ponudu premijerke da posreduje u pregovorima sa poslodavcem.

- Nalazimo se u začaranom krugu jer po našem zakonu se vode pregovori tokom štrajka, dok kompanija Fijat širom sveta ne razgovara sa sindikatima dok je štrajk u toku. No, prihvatili smo ponudu premijerke da ona lično posreduje u pregovorima, ali štrajk ne prekidamo dok poslodavac ne da ponudu na sva četiri zahteva štrajkača. Tek tada bi mogli prekinuti sa štrajkom, kada budemo znali šta je njihov minimum - napomenuo je Marković.

Štrajkači inače traže, pre svega, reorganizaciju rada u cilju rasterećenja radnika, zatim isplatu naknade za troškove prevoza van standardnog radnog vremena, isplatu bonusa efikasnosti za 2016, i na kraju povećanje bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara.

 

Expand player
Pogledajte više