Svi su slikali velelepnu tortu, princ i princeza sijaju! (GALERIJA+VIDEO)

N.Marić | vesti 2017-10-07 12:26:17 2017-10-07 12:26:17

Princa Filipa Karađorđevića i Danice Marinković danas su se zakleli na večnu ljubav.

Marko Đoković

Kraljevsko venčanje princa Filipa i princeze Danice, Foto: Marko Đoković

Već sinoć u Beograd su stigle zvanice iz čitavog sveta, a među njima je bila i mladoženjina majka Marija da Glorija od Orelansa i Bragance.

Na Belom dvoru je organizovana svečana večera, a zvanice su dočekala deca koja su bila obučena u srpsku narodnu nošnju.

Zanimljivo je su prestolonaslednik Aleksandar II Krađorđević i njegova bivša supruga Marija da Glorija pre početka večere imali vrlo srdačan razgovor.

Princ Filip i Danica Marinković venčali su se danas, a ceremonija je počela u 15 časova u Sabornoj crkvi u Beogradu, čija je porta posebno ukrašena za ovaj događaj, dok će proslava venčanja biti organizovana u Belom Dvoru.

U ovom hramu poslednje venčanje je obavljeno 1922. godine, kada su se na istom mestu venčali kralj Aleksnadar i kraljica Marija.

Kuma na venčanju bila je Viktorija od Švedske, a Petar Karađorđević je kum.

Ispred Saborne crkve u centru Beograda neke od prvih zvanica počele su da pristižu nešto posle 14 časova, a ispred je bio postavljen veliki crveni tepih.

 

Prekoputa Saborne crkve, ispred zgrade Patrijaršije, okupili su se građani.

Slavlju je prisustvovala elita srpskog društva, brojni gosti iz inostranstva i predstavnici najvećih kraljevskih porodica iz Evrope i sveta.

Među njima je i princeza Jelisaveta Karađorđević.

Mlada se pojavila u pratnji svog oca Cileta Marinkovića. 

Kreatorka raskošne venčanice je Roksanda Ilinčić, a venčanicu niko sem mlade nije video dok se nije pojavila.

Ambasador Oliver Antić, Kajl Skot i Maja Gojković bili su među zvanicama u Sabornoj crkvi.

Danica je belim oldtajmerom prevezena do Saborne crkve.

Mladi par venčao je lično patrijarh srpski Irinej.

Ispred Saborne crkve u beloj venčanici sa šlepom dugim nekoliko metara i dugim velom pojavila se nevesta, srpska princeza Danica, u pratnji oca, pozdravivši okupljene građane i sačekavši najviše kraljevske zvanice.

Danicu je do oltara ispratio otac, nakon čega se ona prekrstila i poljubila ikonu.

Aleksandar Karađorđević je od okupljenog naroda dobio ovacije, uz povike živeo princ Filip i kraljevina Srbija.

Na oltaru stoje već dve krune spremne za mladence. 

Mladoj su oči pune suza radosnica.

Pošto su se venčali pred Bogom, razmenili burme i izgovorili jedno drugom sudbonosno da, princ i princeza ponovili su svoja obećanja jedno drugom i pred roditeljima i brojnim svatovima, potvrdivši da se nisu nekom drugom obećali i da pripadaju samo jedno drugom.

 

Patrijarh Irinej poklonio je mladencima Bibliju.

Kraljevsko venčanje princa Filipa i princeze Danice, Foto: Marko Đoković

Mladencima je posle venčanja patrijarh Irinej poželeo dug život i bračnu sreću, nakon čega su se uputili ka izlazu iz crkve. Na samom izlazu mladu su zasuli laticama ruža, a brojne zvanice i okupljeni građani su ih ispratili ovacijama i aplauzom. Mladence je ispred Saborne crkve čekao crveni automobil kojim su se uputili na građansko venčanje.

Pre princa Filipa i Danice u Srbiji su se venčali i njegovi rođaci prinčevi - princ Đorđe Karađorđević i njegova supruga Felon Karađorđević, te princ Mihailo i princeza Ljubica. 

Večani prijem za brojne visoke zvanice, održava se u Belom dvoru sa početkom u 17 časova.

U Belom dvoru nalaze se brojne ugledne zvanice iz zemlje, Evrope i sveta, uključujući diplomatski kor i brojne krunisane glave.

 

Mladenci sa mladinim roditeljima

A post shared by Aleksandar Becic (@aleksandarbecic) on Oct 7, 2017 at 8:09am PDT

Žena prestolonaslednika Aleksandara II Krađorđevića i njegova bivša supruga Marija da Glorija pričale su na svečanom prijemu i pokazale da su u odličnim odnosima.

Čitavo veče su pričale jedna sa drugom i vidi se da su dobre drugarice, naravno, obe su uživale na prijemu koji je upriličen nakon građanskog venčanja.

Na meniju su tradicionalna srpska jela, uključujući i pečenje.

 

Prestolonaslednik Petar Drugi Karađorđević, je mlađem bratu Filipu i snaji Danici poželeo dug i srećan brak pun ljubavi.

 

On je za "Kurir" rekao da su njegovi roditelji i maćeha Katarina presrećni zbog ženidbe princa Filipa. Podsetimo, princ Filip je rođen u SAD, u saveznoj državi Virdžiniji i ima brata blizanca, kraljevića Aleksandra. Petar II je njihov stariji brat. Njihova majka je princeza Marija Glorija, vojvotkinja od Orleana i Segorbe.

 

Prinčevski par mladenaca izašao je pred brojne zvanice u 19.30 časova. Princeza Danica i princ Filip dočekani su aplauzom, nevesta je ostala u venčanici, a zajednički život započeli su prvim plesom uz dobro poznate taktove evergrin melodije "My way" Frenka Sinatre.

Ovako je izgledao govor Cileta Marinkovića, oca princeze Danice.

U trenutku kada je stigla torta svi su dohvatili svoje mobilne telefone i fotoaparate ne bi li ovekovečili poslasticu od sedam spratova.

Torta koja je toliko velika da je stigla u kombiju, a bila je iznenađenje za sve goste jer su tako želeli mladenci. 

 

 

 

Expand player
Pogledajte više