Izvršni savet: Kosovo može u Unesko!

Tanjug | vesti 2015-10-21 15:57:11 2015-10-21 15:57:11

Izvršni savet Uneska, većinom glasova, predložio je prijem Kosova u tu organizaciju. Konačnu odluku o prijemu doneće Generalna konferencija Uneska koja će biti održana od 3. do 18. novembra.

Wikipedia

Kuba: Prekršena procedura!

Predstavnici Rusije i Kube zatražili su danas u Parizu odlaganje sednice Izvršnog odbora UNESKO, javlja RTS. Predsednik Izvršnog saveta je to, kako se navodi, odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela, a predstavnik Kube je potom zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju, prekršena procedura.

Pauza je trajala do 16.30 sati.

U Parizu je danas održana plenarna sednica Izvršnog saveta Uneska na kojoj je glasano o predlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju, dok je Srbija pozvala članice Uneska da taj zahtev odbiju i odbace.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko formalno je podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja. Za prelog o prijemu glasalo je 27 članica, dok je protiv bilo 14. Uzdržanih je takođe bilo 14. Rezultate je "tvitnuo" kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je bio u zgradu Uneska tokom sednice. On je nakratko ušao u salu u kojoj je održavana sednica, javio je RTS.

U odluci se navodi da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

Predlog prijema Kosova bila je 43. tačka dnevnog reda 197. zasedanja Izvršnog saveta. Rasprava je bila zatvorena za javnost.

Đurić: Velike i moćne države pogazile pravo i pravdu

Odluka da se predlog za prijem Kosova u Unesko uputi Generalnoj konferenciji te organizacije je odluka velikih i moćnih država kojom je pogaženo i medjunarodno pravo i pravda, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je u izjavi Tanjugu poručio da Srbija neće odustati od diplomatske borbe.

"Biće u narednim danima nastavljena diplomatska borba, jer bitka za sprečavanje članstva Kosova u Unesko, koliko god bila teška, još nije gotova", podvukao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglasio je da se bilo kakvim glasanjem i podizanjem ruku ne mogu i neće prekrajati istorija, niti promenjen identitet i istorijsko sećanje našeg naroda.

"Kao rezultat ovog glasanja naše carske lavre, naši manastiri i sve ostale naše svetinje na Kosovu i Metohiji neće biti manje srpske. A narod, naša živa svetinja na KiM, zajedno sa monaštvom i sveštenstvom naše Srpske pravoslavne crkve, nastaviće da čuva naše svetinje, kao što je to učinjeno tokom svih vekova do sada", zaključio je Đurić.

 

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je pre sednicde da očekuje da se kroz tačku koja se odnosi na Kosovo brzo prođe jer Izvršni savet traži najjednostavniji put da se prevaziđe "jedna očigledno konfliktna situacija".

U Izvršnom savetu je 58 država od kojih su 32 priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a oko 20 je podržalo zahtev Albanije.

Rusija, Kuba, Kina, Argentina, Španija i Brazil usprotivili su se ideji da tvorevina poput Kosova može da bude član Uneska i najavili da će obrazložiti svoje stavove na plenarnoj sednici.

Ukoliko predlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija Uneska u novembru, gde se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da danas ne očekuje povoljnu odluku sa zasedanja Uneska u Parizu, ali da će Srbija nastaviti da se bori da Kosovo i Metohija ne postanu član te organizacije, jer predstoji Generalna Skupština Uneska.

Državni i crkveni vrh i predstavnici SANU, na juče održanom sastanku u zgradi Predsedništva, pozvali su članice Uneska da zahtev "Kosova" i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbiju i odbace.

Andrić: Odluka nije povoljna, ništa nije izgubljeno

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić izjavila je večeras da odluka Izvršnog saveta Unesko da podrži predlog za prijem Kosova u tu organizaciju nije povoljna za nas, ali dodala da ništa još nije izgubljeno.

''Odluka nije povoljna po nas, ali mi ćemo iskoristiti do same Generalne konferencije svaki dan, minut. Ništa nije izgubljeno'', rekla je Tanjugu Andrić.

Ona je navela da će, bez obzira na odluku, stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dalje biti prisutni na Kosovu i Metohiji i radu na spomenicima kulture pod zaštitom Uneska.

 

U zaključcima sa tog sastanka je ukazano i da Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije, i da bi svako otimanje te baštine značilo nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svetskog kulturnog nasledja na Kosovu i Metohiji, ali i srpskog stanovništva koje i dalje živi na tom području.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija čini sve moguće napore kako bi sprečila prijem Kosova u Unesko kao i da su šanse Srbije mnogo veće na Generalnoj konferenciji.

"Za izglasavanje predloga potrebna je prosta većina glasova, a glasovi uzdržanih se ne računaju. Najrealnije je da će se pre glasanja povesti rasprava koju su najavile neke države. Takođe, moguće je i da se prostom većinom izglasa zatvaranje debate, kao i neko alternativno rešenje", rekao je juče Tanjugu ambasador Tanasković.

O prijemu Kosova odlučivaće Generalna konferencija Uneska koja će biti održana od 3. do 18. novembra.

Expand player
Pogledajte više