Prasići
O. Bunić

 

Prasići gepek prase pijaca

Oliver Bunić

Prasići gepek prase pijaca, Foto: Oliver Bunić

Ako ste se uprvo mašili za novčanik da platite prase za Božić, koje vam je prodavac izvadio iz gepeka i vešto ga strpao u crnu kesu, stanite! Plaćajući tih 20 kilograma mesa 1.500 dinara jeftinije nego u mesarama i prodavnicima, gde ono košta oko 7.000 dinara, možda ćete na božićnu trpezu servirati i opasne parazite i bakterije - trihinelozu, streptokoke i stafilokoke, proteus i mnoge druge.

Miroslav Stojšić, doktor veterinarske medicine, upozorava da je rizik isuviše skup i apeluje na građane da nikako ne kupuju prasiće iz gepeka, koji su od juče u ponudi u okolini svih velikih gradskih pijaca u Srbiji, a ima ih na ulicama!

Prasići prase pijaca mesara mesar

Dejan Briza

Prasići prase pijaca mesara mesar, Foto: Dejan Briza

- Iz takvog mesa vrebaju parazit trihinela, bakterije stafilokoke i streptokoke, proteus i drugi uzročnici veoma ozbiljnih stanja i bolesti, od kojih neke mogu da budu smrtonosne! Prasad baš zbog toga mora da bude veterinarski pregledana i da se kupuje u registrovanim prodajnim objektima - upozorava taj stručnjak, otkrivajući da je prodaja „gepekovanih prasića” već počela u okolini velikih gradskih pijaca u Srbiji, a ima ih i na ulicama.

Uprava za veterinu: Nikako iz gepeka!

Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu Ministartva poljoprivrede, takođe je apelovao na građane da nikako ne kupuju prasiće van registrovanih prodajnih objekata, posebno ne iz gepeka.

- Zabranjena je prodaja prasića iz gepeka! Naši veterinarski inspektori su na terenu. Rizično je zbog trihineloze i bakterija kojima to meso može da se kontaminira u prljavim kolima. Radi se o nepregledanim prasićima. Pozivam sve da prijave veterinarskoj inspekciji mesta na kojima su uočeni „prodavci iz gepeka” - poručio je on.

- U Beogradu se tradicionalno nude oko Cvetkove pijace, Kalenića, Đerma, borčanske pijace. Kupce privlači niža cena za oko 1.500 dinara za 20 kilograma. Maše se za novčanik misleći da će pečenjem ubiti sve uzročnike bolesti. Ali neće! Bolest trihineloza je najopasnija od svega što može da ih snađe. Reč je o parazitu, koji liči na crva i golim okom je nevidljiv. Posle pečenja praseta on ostaje živ u mesu među karličnim kostima, ispod plećke i na vratu. Konzumiranjem zaraženog mesa unosimo te parazite i nakon 24 sata se javlja jak proliv, bol u stomaku, visoka temperatura, crvenilo lica.

Kada trihinele dospeju u naš želudac, kiselina im topi omotače i ženke i mužjaci kreću u tanko crevo. Pare se, mužjaci umiru, dok se ženke zabijaju u zidove creva i polažu jaja. Jedna može i do 6.000. Potom mali crvi putem krvotoka dospevaju u srce, a odatle u sve organe.

Pečeno prase

Profimedia

Pečeno prase, Foto: Profimedia

Mogu da izbuše srčani mišić i izazovu upalu tog organa. Zaustavljaju se u mišićima ruku i nogu, gde se učaure i budu tu i po nekoliko godina izazivajući bolove. Ukoliko je takozvana invazija trihinele u organizmu velika, onda pacijent može da umre - objašnjava dr Stojšić.

- Ljudi, pamet u glavu! Svake godine u ovom periodu čitamo vesti koliko se građana zarazilo trihinelozom posle ovih januarskih slavlja. Budite oprezni, jer prodavac iz gepeka može da vam pokaže pečat na prasetu i kaže da je veterinarski pregledano, ali vam to nije osiguranje, jer takvo prase možda nema trihinelozu, ali ima sigurno sve opasne bakterije koje se nalaze u prljavom gepeku - naveo je on.

Za 20 kilograma 7.000 dinara!

Srpski domaćini po selima već su „posečili“ uglavnom svoje prasiće koji su pregeledani i spremni da postanu božićna pečenica. Mi po gradovima ćemo danas u kupovinu. Cene prasića su uglavnom ujednačene po mesarama i velikim trgovinskim lancima i kreću se od 350 do 400 dinara po kilogramu.

Za prase, kako je „Alo!” istraživao, od 20 kilograma, koliko se najčešće kupuje, treba izdvojiti oko 7.000 dinara. U ponudi su i pečeni prasići. Oni su, reklo bi se, skupi za naše prilike, jer osim kilaže životinje treba platititi po hiljadu dinara uslugu pečenja po kilogramu.

 

Komentari (10)

Mile

06.01.2017 18:44

Слажем се да је врло рискантно куповати овакве прасиће, али и наведене цене нису баш тачне. Цена прасетине свеже у великим трговачким ланцима је још од пре нове године од 300 до 340 динара. Готови печени прасићи у реномиранијим печењарама су од 900 до 1.100 динара, ако се купује на кило, док је цело нешто јефтиније. А поготово није тачна последња реченица да је услуга печења 1.000 динара по килограму.

yugo 45

06.01.2017 20:40

@Mile - ZALOSNI bili ni krivi ni duzni svake godine genocid dozive u demokratiji.NIJE danije klalisu ih i prije za vreme ,,mraka,, koji za njih ipak bese svetlo sto jedna krmaca stara iz tih vren´mena seti se proslosti i svoje dece prasica bog dusu da im prosti.

Gladni srbi

06.01.2017 18:56

Pa i crvi se jedu ,puni su proteina .Vucic ce i njih da nam naplacuje

slavka po

06.01.2017 19:27

@Gladni srbi - Neverovatno kako su neki opsednuti sa Vucicem. Ne postoji ni jedna tema da se on ne spomene. Pa kakve on veze ima sa ovim prasicima. Aman. Osim toga kad se prase dobro ispeče teško da može trihinela da prezivi. Ja svake godine kupim prase iz gepeka, ispecem u pecenjari, 1000 din za celo prase pa ko voli nek izvoli. Srećan Božić svima koji čitaju moj komentar i ne brinite za crve. Dve tri vruce rakije pre i posle jela i svi će pocrkati.

Cica

06.01.2017 22:11

@Gladni srbi - Ljudi spominju Vucica jer im je oduzeo cak i penzije pa moraju da rizikuju i trovanje da bi proslavili BOZIC

Aleks

06.01.2017 19:28

Aj preteraste pecenje 1000 rsd po prasetu a ne po kg.

vojvođanin

06.01.2017 20:21

U ostatku Srbije moguć scenario, a u Vojvodini nema šanse za tako nešto. Srećan Božić

nedjo

07.01.2017 00:13

sta radi inspekcija?

XXL

07.01.2017 12:13

Preporučio bi da se ipak posluša savet dr.veterinarske medecine iako sam propali student veterinarskog fakulteta i ne bi voleo da rizikujem, a rizikuje se samo - jednom. Ipak "gepekovani" prasići kao i prodavac su za eventualnog kupca NN "osobe".

Moca Seljak

07.01.2017 17:35

Akoce mo po ovom tekstu svi mi na Selu sto sprem' Bozic bi pomreli od ti silni bakterija'PA TO JE SVE ISTO MESO'