Golim grudima na hram
femen-canada
Golim grudima na hram

femen-canada

Golim grudima na hram, Foto: femen-canada

Globalni feministički pokret „Femen“ objavio je juče na društvenim mrežama fotografiju svoje aktivistkinje, koja se u znak podrške paradi u Beogradu slikala bez gornjeg dela sa zastavom duginih boja, a kako se navodi, „lokacija je izabrana kako bi se stalo na put nacionalistima, fašistima, huliganima i predstavnicima SPC koji krše ljudska prava i jednakost“, jer je, kako navode, Srbija jedna od najhomofobičnijih zemalja u Evropi.

„Za sliku je bilo potrebno manje od jednog minuta, ali potom je fotografa i našu aktivistkinju napao i pretukao jedan razjareni mladić“, navela je organizacija „Femen“ na svojoj Fejsbuk stranici.

U policiji su nam rekli da nemaju saznanja o pomenutom incidentu, ali da će i istražiti pomenute navode.
Kada je reč o samoj „Paradi ponosa“, sve je proteklo bez ijednog incidenta, a iako su mnogi očekivali da će se se ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić pojaviti sa svojom partnerkom, ona je došla solo! Upitana da li je njena devojka ipak negde u masi, nije želela da odgovori „jer je to nekorektno pitanje i da drugi ministri verovatno ne bi bili u prilici da odgovaraju na njega“.

- Za mene je značajno da se „Prajd“ održava treću godinu zaredom, da je gradonačelnik Beograda tu sve tri godine i da su tu i predstavnici Vlade - rekla je ona pred sam početak parade.

Ana Brnabić i Siniša Mali

Dušan Milenković

Ana Brnabić i Siniša Mali, Foto: Dušan Milenković

Upitana zašto nema i drugih članova Vlade, Brnabićeva je rekla da njoj to ne smeta i da je pitanje da li svi treba da budu tu.
- Vlada je tu ako je neki njen član tu - rekla je Brnabićeva.

Inače, „Parada ponosa“ pod sloganom „Ljubav menja svet“, počela je juče nešto posle 12 sati uz poruku organizatora da je to istorijska šetnja jer prvi put kolona ide od Slavije do „srca grada“. Oko 5.000 policajaca obezbeđivalo je skup, a na svakom ćošku bili su pripadnci Žandarmerije. Atmosfera u koloni bila je izuzetno vesela, a učesnici su igrali uz muziku sa razglasa, pevali i mahali zastavicama u duginim bojama.

Parada

Dušan Milenković

Parada, Foto: Dušan Milenković

Glumica Mirjana Karanović, kuma „Prajda“, proglasila je početak šetnje.
- Dragi prijatelji, kumovi i kumčići, pozdravljam sve koji su sa nama, ali i one koji su ostali kod kuće, čestitam svima. Pravo da svi živimo slobodno je neprikosnoveno. Ne možemo da utičemo na to ko će nas roditi, ko će nas vaspitati, ali sada, kada smo odrasli, možemo da utičemo na svoj život - poručila je okupljenima Mirjana Karanović.

Aktivistima se među prvima pridružila bivša ministarka Kori Udovički. Ona je za „Alo!“ rekla da bi volela da dođe godina kada neće biti neophodno nositi narukvice, bez kojih ove godine nije bilo moguće učestvovati u „Prajdu“.

- Za mene je „Prajd“ jedna vrsta slavljenja ljubavi i tolerancije, otvorenog novog sveta kakav smatram da ćemo da izgradimo - rekla je Kori Udovički.

Podrška: Čeda Jovanović

Goran Srdanov

Podrška: Čeda Jovanović, Foto: Goran Srdanov

Šetačima se zatim priključio i lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji je istakao da ima najduži staž kada se radi o dolascima na „Paradu ponosa“.

- Dolazim svake godine. Ovde sam iz istog razloga iz kojeg sam bio i prvi put, mislim da je to bilo 2009. godine. Dolazim jer u „Prajdu“ prepoznajem jednu vrstu simbolike za koju mislim da mora biti očuvana i afirmisana. Onu simboliku koja nas opisuje kao ljude koji imaju pravo na slobodan život koji je ovde dugo potiskivan. Sve ono što se nalazi naspram parade je zapravo u temeljima nesreće našeg društva. Drago mi je što je danas na „Paradi ponosa“ mnogo normalnije nego što je bilo prvog puta, to je dokaz da nisam pogrešio kada sam ovde zakoračio prvi put - rekao je Jovanović.

Ivan Tasovac sa zastavicom

Marko Đoković

Ivan Tasovac sa zastavicom, Foto: Marko Đoković

Juče su šetali i bivši ministar kulture Ivan Tasovac, dramaturg Biljana Srbljanović, bivša kuma „Prajda“, lider DS-a Bojan Pajtić, marketinški stručnjak Nebojša Krstić, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti i mnogi drugi.

Mladenci sa „svatovima“

Marko Đoković

Mladenci sa „svatovima“, Foto: Marko Đoković

 

Venčanje ispred kordona

To što je grad bio pod opsadom juče nije sprečilo dvoje mladenaca da urade ono što su planirali. Naime, potpuna blokada centra Beograda zbog „Parade ponosa“ nije sprečila mladence Milicu i Bobu da na Terazijama ispred hotela „Moskva“ proslave venčanje i početak zajedničkog života! Svega nekoliko minuta pošto je povorka sa gej aktivistima prošla Terazijama uputivši se prema Trgu republike, mlada i mladoženja su nasmejani izašli iz hotela „Moskva“. Njihovu nameru nije mogao da spreči ni kordon policije, koji takođe nije krio iznenađenost, te su neki od policajaca izvadili telefone i slikali zaljubljeni par. Nedugo zatim, priključili su se i brojni fotoreporteri, koji su zabeležili ovaj svečani trenutak.

 

Policajac

promo

Policajac, Foto: promo

 

Policajac sa zastavom

Korisnike društvene mreže Tviter juče je najviše zaintrigirala fotografija policajca sa zastavicom LGBT populacije u ruci dok stoji u jednom od policijskih kordona u centru grada. Probili kordon policije i izgovorili sudbonosno DA! Zbog „Parade ponosa“, policija je blokirala ceo grad, ali to nije sprečilo mladi par da kruniše svoju ljubav brakom i izgovori sudbonosno „da“. Milica i Boba su se probili kroz kordon policije, a čak su i stigli da poziraju fotoreporterima.

Kontra parada

Dušan Milenković

Kontra parada, Foto: Dušan Milenković

 

„Osveštali Trg republike”

Grupa vernika koja je ispred Crkve Svetog Marka ceo dan protestovala protiv „Parade ponosa“, pojavila se na Trgu republike po okončanju šetnje kako bi „osveštala taj prostor“. „Ljudima koji su malopre šetali želimo da se urazume da shvate da to nije ništa normalno ni prirodno. Nešto čega su se ljudima vekovima stideli, neko vas sada tera da promovišete na ulicama. Kako bi deca bila zbunjena, nesigurna, kako bi se lakše porobio ljudski rod“, rekao je jedan od demonstranata.

Mirjana Karanović

Dušan Milenković

Mirjana Karanović, Foto: Dušan Milenković

 

Napali Miru

Kumu ovogodišnjeg „Prajda“, našu proslavljenu glumicu Mirjanu Karanović, verbalno je napala jedna sugrađanka prilikom njenog dolaska na Slaviju. Sugrađanka joj je zamerila zbog podrške koju pruža LGBT osobama. - Kako vi kao takva velika glumica podržavate pedere? - dobacila je sugrađanka našoj poznatoj glumici, na što joj je ona odgovorila: - Bolje da ste vaše sinove naučili da vole sve ljude, a ne da prave razliku.

Sveštenici hteli da spreče „Prajd“!

Učesnici „Prajda“ su se okupili na potezu od Slavije do Trga republike, a u Knez Mihailovoj su se okupili pojedini raščinjeni sveštenici SPC i njihovi sledbenici. Oni su se okupili na kraju Knez Mihailove ulice, u blizini Kalemegdana. Policija ih je tu zaustavila i sprečila da prođu dalje.

Save

Save

Komentari (40)

Tijana T.

19.09.2016 07:15

Potez Kanadjanke ukazuje da ima psihicke probleme. Grozno.

siki

19.09.2016 07:39

ama ljudi ova ana je brat od sinise malog. vidite li da lice.

momazver

19.09.2016 07:44

Bravo za *razjarenog* mladića.Ana i Siniša džorali su se za *bick*-ove. Mira Kara zaboravi da pozdravi i kume.Biće se podžapala sa njima. Lepi metro Čeda navatava glasove*paradne * bratije .Tasovac i družina božavaju da troše državne pare-na gluposti. Bravo za Milicu i Bobu,bravo za policajca koji sklanja smeće sa ulice,bravo za verbalni duel žene, bravo za one koji su*osveštali* Trg. Ua za /ne/sveštenike , vazda su bili jalovi kada je gusto u društvu.

majo

19.09.2016 07:44

Ovo su sve sami placenici ,narkomani izdajnici i dokaz je da para u Srbiji vrti gde burgija nece...Strasno i zalosno,a pitanje za Cedu sto Decu nije poveo ,izgledao bi mocnije,pa da vise slikaju kod hrama sa onim kosturom.

jeca

19.09.2016 08:10

To je dokaz da ne žele jednakost i svoja prava,već da žele da provociraju.Prava već svakako imaju,a batine i ako je dobila zaslužila je jer to što je uradila nije normalno i time samo dokazuje da im nešto fali.

Ljuba

19.09.2016 08:19

Došla je iz kanade da se glupira ispred nase crkve.Zaslužila je batine!

milos

19.09.2016 08:39

Transrodno, nazalost sodoma I gomora.

Ms

19.09.2016 08:47

nemam nista protiv homoseksualaca,ali svoja prava nek traze u skupstini ne na ulici..ova zajebancija nas skupo kosta..ne vidim ni svrhu nasilja treba ih ignorisati

Драгомир

19.09.2016 08:51

Наш министар Ана Брбарић сам' да тури на главу шајкачу има да бидне исти ки Радисав из Доњег Шиљеговца!Него да не заборавим ... Ел истина да је Брбарић хрватица јер читам да има ту и тамо некретнине по острвљем на Јадранском мору?Вита јела ... Знате оно даље!

Alpacino

19.09.2016 12:05

@Драгомир - Dragomire, i ti ponekad umes da ubodes pravi komentar....:)))

SAM

19.09.2016 08:56

Zbog"prajdisanja"su se,svojevremeno,srpske krune odrekla dvojica prinčeva-naslednika:Rastko Nemanjić i Đorđe Karađorđević.Prvi je postao "SVETI SAVA",a drugi se"uzdizao"naučnim delima uz pomoć Mike Alasa.Ovo su činjenice koje nisu objavljivane,barem ne javno,i baš da vidim šta se to promenilo sa jučerašnjom"paradom",hoće li ovo neko obelodaniti.

Vanna

19.09.2016 09:05

Da ti se prevrne stomak, kada Sinisa Malecki kaze: "Sada je Srbija postala normalna zemlja"! Sta je potrebno da budes normalan? Sve nenormalno pa si onda in?!!Neka mi neko kaze da li sirotinja Srbije kojoj otimaju stanove zbog neplacenih racuna..... ima veca prava od ove gomile duginih boja?????

ludi milojko

19.09.2016 09:08

Pa ko se sve ne osili kod nas... I kurta i murta...A da se neko slikao nag ispred djamije,bila bi propast sveta. Ja svoju veru cenim, tudju postujuem i ne vredjam ali ne dam da niko vredja i moju, Sto je bar dobro ne izlemase...

maca

19.09.2016 09:11

u redu jesam za ljubav bilo koje vrste...ali zasto mora parada??? ponose se svojom nastranoscu...pa dobro i ja se ponosim svojom skromnom decom pa se pitam da li da prosetam ulicama glavnog grada a ujedno zivim na rubu egzistencije i eto dva razloga za setnju samo da osmislim zastavice kao znak raspoznavanja i cilj izlaska na ulicu, pa neka drzava da neki dinar i za to...

dragana

19.09.2016 09:22

Nek pokusa tako da se slika ispred Vatikana ,tek bi onda videla gde bi zavrsila.

Nn

19.09.2016 17:10

@dragana - Dragana" nemoj mislit da ovakve budale znaju sta je Vatican , sta je Hram Svetog Save, , to su otkaceni u glavi, Vazno da skrenu paznju na sebe. U Vaticanu idu u shortseve Majice providne, razdrljene, . Cudan neki svet u kome zivimo.

Strašno sam ljut

19.09.2016 09:26

Pozlatila mu se ruka da Bog da tom mladiću, kojom je mlatnuo tu glupavu bezbožnicu!

Peconi

19.09.2016 09:42

Nema ni LJ od ljubavi na paradama ove vrste u svetu. Ovo sigurno nije promocija ljubavi kao što nije ni zviždanje zastavi države koja tim razvratnim bolesnicima daje za njihove bolesne promocije. Ako je istina da je popila po pčci, ako je.

Kugla

19.09.2016 10:23

Ko je taj da ga vodim na rucak

TARA

19.09.2016 12:16

da li vi koji podržavate bolesne umove imate razuma i srama. ma vi ste začin za sva sranja u Srbiji

Gilec

19.09.2016 14:04

U zatvor, pa kazna od bar mesec dana, pa jos visoka novcana kazna. Znas kako ce da se nauce pameti?

Jo

19.09.2016 14:07

I kad ovakvi dobiju batine to nema nikakve veze ni sa pravima, ni sa gejevima, ni sa cim....vec sa namernim gazenjem prava drugog da bi istakao sebe kroz tudje ponizenje....nisko da nize nemoze biti....

Бранислав

19.09.2016 14:38

"хвала" АВ на још једној паради поноса !

V.Vera

19.09.2016 17:50

@Бранислав - Lepo je Branislave što si nekom "AV" (asocira na pseći lavež ???) zahvalio što Ti je omogućio paradu, ali si mogao ovu kanadsku nasilnicu da prozoveš i da li je tako mogla u Kanadi ili sve može samo u Srbiji!

natalija59

19.09.2016 15:03

od cega se pametan stidi budala se ponosi,Jadna li si SRBIJO

Mirka

19.09.2016 23:48

@natalija59 - Upravo to sam htela da napisem.

DA

19.09.2016 15:13

Niko ne reaguje sto se jedna devijantna i nasilna osoba skinula gola ispred najvece svetinje na Balkanu i time remetila javni red i mir i vredjala osecanja vecinskog stanovnistva. Da je neko njih vredjao bio bi skemban pritvoren i kaznjen zatvorom istog dana.Fuj Pa mi pllacamo da i ekstra ponizavanje,malo nam je sta nam vec rade,Milioni baceni da se par politicara promanekenise,Da se ova sirota sa viseccim grudima ne skide mi ne bismo znali ni da su propadnicci LBGT izlazili na ulice .

verica

19.09.2016 20:56

@DA - tebe ce da neko nesto pita mucenice jedna,bezi bre odavde

mirka

19.09.2016 15:27

I o cemu mi pricamo !?? Namerno provociraju i traze batine ! Bolesnici !

verica

19.09.2016 16:07

haha,a ovi popovci su toliko pokvareni da je to srasno,ja bih i 3 parade godisnje da crknete od muke hahahaha

''''''''''''''''?????????????

19.09.2016 20:50

@verica - verice ne s°ri ovi su pokazali hrabri da izadju na ulice da osveste zle tragove i simbolizuju nasu veru.. HVALA IM.......

verica

19.09.2016 23:12

@verica - mozda tvoju lopovsku veru ,nek okade lopove i pedofile iz crkve hahahaha,ja bi vama idiotima 3 parade u godinu

mm2

20.09.2016 06:21

@verica - Mislim da si ti ozbiljno bolesna zena. Ne zanima me tvoje seksualno opredeljenje, ali ne dozvoljavam da bilo ko vredja moju veru i moje hramove. Zasto propagirate homoseksualnost, niko vas ne dira, ne osudjuje. Treba li mi normalni sad da izadjemo na ulice i trazimo da vas ne gledamo, da vas ne prime na posao jer ste homoseksualni....

gedza

19.09.2016 17:01

srbija najhomofobicnija.....Ponosni Srbin!!!!!!!

Neko

19.09.2016 17:39

Nasli se popovi da pridikuju. A sami su gori samo svi cute.

Сава Прокоповић из Ритопека

19.09.2016 20:07

Све што се тиче противприродног блуда, нама се гади.

verica

19.09.2016 23:11

@Сава Прокоповић из Ритопека - savo,da ti dam ja nesto da se zasladis malo,al nije to za tebe ,ce ti bude muka ,pa ce trazis jos

Bre

19.09.2016 22:24

Ako je dobila batine. Neka se gola slika u Kanadi ispred crkve.

maja

20.09.2016 13:42

mmmmmmm policajac sa zastavom uffff