Vladimir Putin i Donald Tramp
EPA/Michael Klimentyev
Vladimir Putin i Donald Tramp

Profimedia

Vladimir Putin i Donald Tramp, Foto: Profimedia

Među 120 svetskih državnika, političara i biznismena, čije su poslovanje i ofšor sredstva otkriveni među više od 13 miliona dokumenata pod nazivom „Rajski papiri”, nalaze se i saradnici američkog predsednika Donalda Trampa i mnogi ljudi bliski Vladimiru Putinu, ali i neki srpski biznismeni.

Naime „Rajski papiri”, do kojih je došao nemački list „Zidojče cajtung”, otkrivaju kako svetska elita, političari i velike korporacije kriju bogatstvo od poreznika. U njima se govori o ofšor sredstvima britanske kraljice, vezama saradnika Donalda Trampa i Rusa, tajnim poslovima saradnika Džastina Trudoa, te o još 120 političara i moćnika. Tu su i veliki brendovi i internacionalne kompanije poput „Epla“, „Najkija“ i „Ubera“. 

Dokumenta dve agencije za ofšor usluge, sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, pokazuju da poslovi i imovina srpskog ministra bez portfelja Nenada Popovića vrede najmanje 75 miliona dolara. Branislav Grujić pojavljuje se kao suvlasnik malteške kompanije „PF Properties Limited”, a partner mu je Rus Blank Arkadij Zelmanović.

Legalno nije i legitimno

Zoran Stojiljković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, podseća da ovo nije prvi put da se u toj vrsti priče otkriju skriveni tokovi kapitala i stvaranje povoljnijih uslova izvan nacionalnih zakonodavstava.

- To je neka vrsta dokaza da je kapital transkontinentalan, da ne poznaje granice i da su finansijski magnati i određeni političari kao ptice selice, da idu tamo gde je povoljnija klima za očuvanje kapitala, odnosno izbegavanje poreskih davanja, što znači da ne uživaju u tome da budu solidarni na nivou nacionalne države, već im je država tamo gde je bolje za njihov kapital. No, legalno nije i legitimno - napominje Stojiljković.

U dokumentima se govori i o prodaji dela vlasništva domaće kompanije „Južna Bačka”, kao i o firmi „Meridijan”. Procurela dokumenta otkrivaju i pozadinu propasti privatizovane kompanije „Energetika” iz Loznice, deo čuvenog holdinga „Viskoza”, koju je 2007. kupila italijanska firma „Decotra”, u vlasništvu srpskih biznismena Ljube Miskina i Vladimira Šekrevskog. „Rajski papiri” pokazuju da je i biznismen Bogdan Rodić vlasnik dve ofšor kompanije registrovane na Malti.

Dokumenta otkrivaju i detalje o poslovanju biznismena Nebojše Ivkovića, kao i generala Jovana Čekovića, dugogodišnjeg direktora „Jugoimport SDPR”, a koji je vlasnik malteške kompanije „Jomil Malta Limited”.
Inače, posedovanje ofšor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumeva nužno nezakonite radnje, ali mogu se koristiti za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje vlasništva, pranje novca, kao i izbegavanje antimonopolskih zakona.

Tagovi

Komentari (1)

SOJKE

07.11.2017 14:16

NEKI SRPSKI LOPOVI DRŽAVNE IMOVINE I NARODA.