Bil Klinton, Aleksandar Vučić i Ćamil Duraković u Njujorku
Vlada Srbije
Bil Klinton, Aleksandar Vučić i Ćamil Duraković u Njujorku

Vlada Srbije

Bil Klinton, Aleksandar Vučić i Ćamil Duraković u Njujorku, Foto: Vlada Srbije

Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom, poručio je Vučić dodajući da bi drugačije bio zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana.

Kako je rekao, nije mu bilo lako da dođe u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsednik SAD kad je Srbija bombardovana.

Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je rešio da dođe u Njujork i učestvuje na panelu na kom se razgovara o regionu, ali i o zločinu u Srebrenici.

"Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu - jači smo od Srba, možemo opet da ih isteramo - i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane ima 7 miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu -možemo da ih pobedimo", objasnio je Vučić.

I to je, kako kaže, teška situacija, ali to je i realnost i zato je, dodaje insistirao da naoravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.

"Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da živimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno, ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovde u Njujorku", rekao je Vučić.

Inače, na panelu koji organizuje Fondacija Klinton, a koji je posvećen pomirenju u regionu 20 godina posle Dejtonskog sporazuma, govorio je i načelnik Srebrenice Chamil Duraković, a pre njih je svedočenje o zločinu u Srebrenici iznela Advija Ibrahimović, koja je tada ostala siroče.

Gradonačlenik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je večeras na panelu u okviru godišnje konferencije Fondacije Klinton da su i premijer Srbije Aleksandar Vučić, dolaskom u Potočare, i on sam, pružanjem ruke Vučiću među 7.000 grobova, iskazali hrabrost ali da bez toga nema pomirenja.

"To je za njega lično bila teška odluka da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao, i zato je hrabar čovek. i to ponavljam pred svima. A ni meni nije bilo lako da ga zagrlim među 7.000 grobova, ali sam to uradio, i zato sam i ja hrabar. Mnogi su me zbog toga kritikovali", rekao je Duraković.

Ali, svi ljudi na Balkanu koji misle da postoji alternativa miru, ne znaju da ako želimo pomirenje i bolju budućnost onda se moramo rukovati i zagrliti, poručio je Duraković.

Dodao da je njegova vizija sa dolaskom u Srebrenicu bila da promeni budućnost.

"Umesto priče o prošlosti o tome ko je koga i kako ubio, da promenimo budućnost u narednih 100 godina. Premijer Vučić i ja imamo iste misli", rekao je Duraković.

Komentari (2)

Protivprirodni blud

20.09.2016 22:31

Durakovic je svoju proslost pre par vekova promenio i naravno da ne zeli da je se seca!Vucic se i sam drasticno menjao i ne zeli ni on da se seca!Ali kolektivna svest i secanje ostaje u Srbima zauvek!Dva heroja se rukovala preko 7.000grobova,i otisli kod ubice da se pohvale svojom dobrotom i junastvom!

Сава Прокоповић из Ритопека

20.09.2016 22:34

Ова слика ући ће у анале безчашћа. Много ће проћи, док се сперу трагови нечовечства Вучић Александра.