SAZNAJEMO~Migovi na Vidovdan sleću u Srbiju!

Jelena Đondović | vesti 2017-06-03 16:32:07 2017-06-03 16:32:07

Srbija će postati najmoćnija vojna sila u regionu, na Vidovdan 28. juna, kada će, kako „Alo!” saznaje, na aerodrom u Batajnici sleti šest „migova 29“ koje smo dobili na poklon od Rusije!

Vlada Srbije

Prema našim saznanjima s migovima tog dana u Beograd će sleteti i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koga će na aerodrumu u Batajnici dočekati predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz najviše državne počasti.

Da migovi stižu potvrdio je i ministar odbrane Zoran Đorđević koji je poručio da avioni dolaze baš na vreme, ali namerno nije precizirao datum.

“MIG 29” - VIŠENAMENSKI LOVAČKI AVION U UPOTREBI OD 1983.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE:
Broj članova posade:
1 ili 2
Maksimalna brzina: 2.400 km/h
Dolet: 1.430 km
Najveća visina: 18.013 m
Masa pri poletanju: 15.600 kg
Nosivost: 2.000 kg
Naoružanje: Top kalibra 30 mm i razne varijante vođenih i samonavođenih raketa vazduh-vazduh

- Prolazno vreme dolaska migova - baš na vreme - odgovorio je Đorđević na pitanje kada stižu migovi.

Kako je istakao, nikada niko nije licitirao datumom dolaska letelica iz Rusije.

- Niste čuli nikada da je bilo ko od nas rekao da će to biti u martu, ili u aprilu, ili da smo licitirali bilo kojim datumom. Ja sam rekao, onog trenutka kada je postignut dogovor,

PRELOMNI VIDOVDANI

1389. Boj na Kosovu
1881. Potpisana Tajna konvencija Srbije i Austrougarske
1913. Napad Bugarske na Srbiju i početak Drugog balkanskog rata
1914. Atentat u Sarajevu
1919. Potpisan Versajski sporazum i okončan Prvi svetski rat
1921. Donet Vidovdanski ustav Kraljevine SHS
1989. Miloševićev govorom na Gazimestanu
2001. Slobodan Milošević izručen Haškom tribunalu

da je nama u interesu da oni dođu što pre, kako bismo što pre krenuli sa modernizacijom, produženjem resursa, kako bi naši ljudi naučili i kako bismo što pre stavili u funkciju te avione, i ovih naših četiri i tih šest i naravno, radimo na tome - objasnio je Đorđević. 

Šest migova (MIG 29) čiju donaciju je ugovorio tada premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Moskvi krajem prošle godine, odmah će biti prebačeni u Vazduhoplovni remontni zavod “Moma Stanojlović” u Batajnici, gde će biti remontovani.

- Remont i modernizacija migova iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, kao i postojeća četiri miga, u Zavodu će obaviti ruski eksperti, uz pomoć srpskih stručnjaka. Ceo posao koštaće Srbiju 185 miliona evra - rekli su u Ministarstvu odbrane.

Šta Srbi slave 28. juna

Najvažniji događaj u srpskoj istoriji u minulih šest vekova, Kosovski boj, odigrao na Vidovdan 1389. godine. Zbog toga ga storičari “krste” kao praznik srpske sudbine, dan srpskih pobeda i poraza, sinonim velikih nacionalnih nadahnuća, kao jedan od najdramatičnijih datuma u našoj istoriji... Državni praznik, Vidovdan je prvi put proglašen 1889. godine, na 500. godišnjicu Kosovskog boja, kada je upriličena i proslava miropomazanja kralja Aleksandra Obrenovića u manastiru Žiča. U hrišćanskom kalendaru ne postoji svetac sa ovim imenom i pre više od jednog veka, tačnije tek 1892. godine, SPC ga je prvi put unela kao praznik u svoje kalendare, stavljajući ga u zagradu iza proroka Amosa i kneza Lazara, čije je kultove negovala.

 

Expand player
Pogledajte više