Ldp logo
Printscreen
Ldp logo

Printscreen

LDP navodi da je nedopustivo da, nakon toliko godina borbe građana protiv politike nacionalizma, sukoba i netolerancije, ljudi u Srbiji i dalje moraju da svakodnevno brinu za svoju i bezbednost svojih najmilijih samo zato što su drugačije seksualne, nacionalne ili verske orijentacije.

"Ukoliko želimo da postanemo normalno društvo u kojem se cene vrednosti slobode javne reči i okupljanja, tolerancije i pravne jednakosti i sigurnosti, onda moramo dati jasan i odlučan odgovor na pojavu svakog oblika nasilja, bez obzira na to da li je ono usmereno prema nekome ko pripada manjinskoj društvenoj grupi ili ne", navodi se u saopštenju.

LDP će, kao i do sada, biti brana nasilju, podržaće „Paradu ponosa“ koja će u Beogradu biti organizovana u septembru, poručuju iz LDP.

Kako je Tanjugu rečeno policija je dobila prijavu i po njoj će postupati.

Napad najoštrije osudile i NVO

Grupa nevladinih organizacija najoštrije je osudila i izrazila protest zbog napada koji se desio danas u centru Beograda na Bobana Stojanovića, aktivistu za ljudska prava LGBT osoba.

Boban Stojanović

D. Milenković

Boban Stojanović, Foto: D. Milenković

"Podsećamo da je ovo samo jedan u nizu napada. Dva nepoznata napadača fizički su napala Bobana Stojanovića, koji je kao jedan od organizatora Parade ponosa i tokom ranijih godina bio često na meti nasilnika", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, prema najnovijim podacima kojima raspolaže organizacija "Da se zna", koja evidentira slučajeve nasilja i diskriminacije prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, u ovoj godini desilo se pet fizičkih napada.

"Od tog broja samo dva su prijavljena policiji što svedoči o visokom stepenu nepoverenja u državne institucije. To potvrđuju i prvi rezultati Centra za istraživanje javnih politika sprovedeno u prvoj polovini 2016. godine. Prema navodima istraživanja značajan broj ispitanika rekao je da se retko obraća policiji jer nema poverenja da će MUP reagovati na njihovo obraćanje", istaknuto je u saopštenju.

"Podsećamo i da napadi na aktiviste i aktivistkinje ostaju nerešeni te je neosporan zaključak da ne postoji politička volja za kažnjavanje nasilnika. Apelujemo na društvo da se aktivira i pobuni protiv sistemske disrkiminacije i potpunog ignorisanja nasilja", naveli su u saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava, Gayten-LGBT, ERA - LGBTI Equal Rights Ašociation for Western Balkans and Turkey, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava i "Da se zna" Parada Ponosa.

Komentari (1)

Nemanja

23.08.2016 00:21

Sta se Ceda odmah uvlaci ,mozda su coveka napali zbog para a ne sto je homoseksualac ,treba prvo ispitati