Srbiji ne preti ukrajinski scenario sve dok je tu Vučić!

Alo.rs | vesti 2018-02-21 16:59:51 2018-02-21 16:59:51

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Rusije odnose karakteriše da nisko nijednom išli jedni protiv drugih, što je retki primer i slučaj bilo kojih naroda u svetu.

Tanjug/Dragan Kujundžić 21.2.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je večeras u Beogradu da bilateralni odnosi Srbije i Rusije imaju odličnu perspektivu, da se Rusija protivi stavljanju zemalja regiona Balkana pred izbor - ili Zapad ili Rusija, naglašavajući da svaka zemlja sama bira svoje partnere u skladu sa svojim interesima.

Takođe je poručio da ne strahuje od ukrajinskog scenarija u Srbiji.

"Ne bojimo se za Srbiju dok ima od naroda izabranu vlast - predsednika Vučića i njegov tim", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On naglašava da su odnosi Srbije i Rusije zasnovani na međunarodnom pravu i balansu interesa.

"Ništa ne namećemo jedni drugima, niti tražimo jedni od drugih da neka strana sa nekim ne komunicira. Polazimo od toga da obe strane imaju punu slobodu izbora i razvoja odnosa sa svima u skladu sa sopstvenim interesima", rekao je Lavrov.

On je pozdravio napore Srbije za saradnju sa EU ali i Evroazijskom unijom, NATO i ODKB ističući posebno stav o vojnoj neutralnosti Srbije, za koju kaže da predstavlja jedan od ključnih faktora stabilnosti kako za Balkan tako i za Evropu.

Kada je reč o Kosovu podsetio je da je Rezolucija UN 1244 jedina legitimna osnova za delovanje.

On je naveo da su napori EU da posreduje između Beograda i Prištine pozdravljeni i kroz UN i da se od EU očekuje da tu svoju obavezu odgovorno sprovodi.

Lavrov međutim smatra, da dijalog koji je uspostavljen između Beograda i Prištine ne obezbeđuje sprovođenje odluka.

U tom kontekstu on je podsetio da je prošlo već nekoliko godina od dogovora o ZSO ali da od toga ni danas nema ništa, takođe naglasio da još uvek nije formiran Specijalni sud, i posebno ukazao na opasnost od pokusaja Prištine da se KPS transformise u vojsku.

"Nadam se da u EU i NATO - u ne shvataju opasnost popuštanja kolegama iz Prištine", upozorio je šef ruske diplomatije.

Rusija ceni napore Vučića u vezi napete situacije posle ubistva Olivera Ivanovića i smatra da je neophodno da se kroz nepristrasnu istragu utvrde odgovorni, privedu pravdi, a takođe podržavamo napore Beograda da se uključi u istragu.

Na pitanje o tome da li možda strahuje od toga da će Srbija kroz harmonizaciju politike sa EU morati da se prikloni sankcijama koje su uvedene Rusiji, Lavrov kaže da pozdravlja sve što je Vučić na tu temu rekao.

Kako kaže, Rusija zna da EU u pregovaračkim poglavljima sa Srbijom ima niz uslova uključujući one koje se tiču spoljne politike i sankcija protiv Rusije, ali i uslov o priznanju Kosova.

Kada je reč o prvom uslovu, on podseća i da su po "lažno shvaćenom porincipu solidarnosti" uvdene sancije Rusiji, s mogućnošcu da budu ukinute tek kada se ispune Minski sporazumi.

"Ali Kijevski režim nekma nikakvu nameru da te sporazume ispuni", rekao je on i podsetio da je ukrajinski predsednik pre nekoliko dana potpisao Zakon o reintegraciji Donbasa a da evropske kolege na to drastično nisu ni reagovale.

Kako kaže, sve više zemalja smatra kontraproduktvinom tu konfrontacionu politiku.

Kada je reč o Kosovu, još jednom je ponovio da je Rusija podržala napore EU za dijalog i da je Briselu ukazano poverenje, te da se od Brisela očekuje da to poverenje i opravda.

On takođe ukazuje i na opasnost od pasivnosti EU po pitanju Tiranske platforme i mogućnosti stvaranja Velike Albanije.

Tokom razgovora sa Vučićem konstatovano je da je ta saradnja ima dobar tempo posebno u trgoviskoj ekonomskoj sferi.

Naveo je da obim robne razmene raste, kao i nivo investicija - koji je premasio 4 milijarde dolara.

"I to će se nastaviti", rekao je Lavrov takođe istakavsi i saradnju u oblasti energetike.

Imajući u vidu da je sastanak uprilicen povodom 180 godina od supostavljanja dipl odnosa između dve zemlje, Lavrov je naglasio da to ne znači da pre toga nije bilo niikakvih veza između Srbije i Rusije, kako kaže, te veze sežu duboko u prošlost, one su duhovne, religiozne i pravoslavne.

U tom kontekstu, naveo je da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika u Hramu svetog Save dodajući da je reč o naporima uz blagoslov i ruske isrpske pravoslavne crkve i vlada obe države.

Vučić se oglasio na Tviteru: Hvala ruskim prijateljima na poštovanju Srbije

"Hvala ruskim prijateljima na poštovanju Srbije i njene nezavisnosti i suveriniteta", naveo je Vučić na Tviteru, nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u Beogradu.

Vučić je na tom nalogu okačio i tekst o zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lavrovim pod naslovom "Prošli smo sito i rešeto".

Na drugom nalogu na Tviteru, Vučić je ponovio da je Srbija na evropskom putu, ali da će nastaviti da gradi najbolje odnose s Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji.

Vučić je na tom nalogu podelio i fotografiju s ruskim ministrom spoljnih poslova.

Lavrov: Rusija ne nameće ništa i ne uslovljava Srbiju; Vučić: Najbolji odnosi s Rusijom, svidelo se to nekome ili ne

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kazao da danas obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, tokom kojih smo prošli „sito i rešeto“, izgubili mnogo ljudi boreći se za slobodu naroda.

Srbija je na evropskom putu, ali nastaviće da gradi najbolje odnose sa Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lavrov: Nećemo ostati po strani...

Lavrov je istakao da njegova zemlja neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi.

On je, na konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao da EU mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala poverenje koje je dobila posredujući u dijalogu.

"Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani", kazao je Lavrov.

"Pretpostavljam da će biti različitih vrsta želja i pritisaka da ti odnosi idu u drugačijem smeru, ali Srbija će biti na istoj liniji, poštovaće tradicionalne odnose i razvijati najbolje odnose sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija nezavisna zemlja i da odluke donosi samostalno, i tako će se i ubuduće ponašati, te dodao:

"A, da li će te odluke u svakom trenutku svima da se dopadnu? Nismo mi ovde da bismo bili voljeni od nekih drugih, već da bi smo radili stvari koje su najboljem interesu naše države i našeg naroda", rekao je Vučić.

Predsednik je preneo zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti naše zemlje. Lavrov mu je uručio pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u kojem na veoma lep način govori o saradnji dve zemlje i budućim odnosima.

„Predao sam ministru Lavrovu pismo za predsednika Putina u zahvalnost za sve što je učinio na razvoju dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje i nadi da ih još više unapređujemo“, kazao je Vučić.

Rekao je da je napisao još jedno pismo ime građana Srbije za porodicu Romana Filipova, pripadnika ruske vojske i zamlio Lavrova da ga preda.

„Završio sam to pismo govoreći o hrabrosti koja je zadivila srpski narod i građane Srbije. Završio sam kako se govorilo u vreme najvećih heroja, srpskih junaka „Za junacima se ne plače, za njima ostaje šta su učinili““, istakao je Vučić.

Razmena Srbije i Rusije više od 2,6 milijardi dolara

Vučić je večeras rekao da je nivo trgovinske razmene Srbije i Rusije u dramatičnom porastu, i da je u 2017. godini premašio 2,6 milijardi dolara.

Kako je rekao Srbija je izvoz povećala za 25,2 odsto i istovremeno izrazio zahvalnost što su u Rusiji prepoznali kvalitet i prihvatili našu robu.

Dodao je i da je izvoz Rusije u Srbiju porastao za 4,8 odsto i da se nada da će i dalje rasti.

On je posebno ukazao na saradnju u energetskom sektoru, i istakao značaj NIS-a, te najavio i dalju saradnju, istakavši da je Srbiji zbog njenog ekonomskog rasta i uspeha sve više potreban gas i da se taj rast meri stotinama miliona kubika godišnje i stalno raste.

Kako je rekao, očekuje da kupujemo ruski gas i u budućnosti i da ćemo ga i dobijati kroz Turski tok, preko Bugarske.

Dodao je da će svi dogovori koje Srbija i Rusija postižu biti i ispunjeni i da je uveren da će svetske i evropske okolnosti dozvoliti i da se svi ti dogovori ispune.

Okupljenima se potom obratio i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je istakao da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom. 

Lavrov je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu.

„Uvek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze“, poručio je on.

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i Savezom za koletivnu bezbednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.

Rekao je da se oseća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsednici Vučić i Vladimir Putin dogovorili tokom brojnih kontakata.

Statistika može da bude različita, ali apsolutno je jasno da robna razmena stalno raste i premašuje dve milijarde dolara.

Kazao je da veze dva naroda datiraju daleko pre usposatvljanja diplomatskih odnosa, i to su duhovne i verske veze.

Lavrov je najavio da će sutra prisustvovati ceremoniji predaje mozaika hramu Svetog Save, što je od posebnog značaja po duhovne odnose.

Prema njegovim rečima, oba naroda će nastaviti da se bore za pravo hrišćana.

Vučić: U BiH da manje koriste reči optužbi

Voleo bih da se u BiH manje koristio rečnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više rečnik zajedništva, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ponovio da Srbija nema nikakve pretenzije prema BiH, već samo želi da se poštuje Dejtonski sporazum.

"Ništa više, ali ni manje od toga", poručio je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da "Hrvatska i srpska strana pozivaju na sukobe".

Vučić je rekao da uvek reaguje na način da ne želi bilo kakvo suprotstavljanje ili sukobe.

Tako, dodao je, nije reagovao ni na poslednje izjave Hašima Tačija, kao ni Edija Rame, ali i naznačio da nije video tu izjavu Izetbegovića, te da ne želi da komentariše nešto u šta nije sasvim upućen.

Kako je istakao, mnogo bi više voleo kada bi se u BiH manje koristio rečnik optužbi na račun drugih naroda, a malo više zajedništva.

Dodao je da Srbija nema nikakvih pretenzija prema BiH i želi poštovanje Dejtonskog sporazuma i integritet Republike Srpske unutar BiH.

"Ništa više, ali ni manje od toga", rekao je predsednik Srbije i naveo da želimo dobre odnose emđu tri narioda u BiH te da ne smatra da će izjave koje govre nešto o drugima doneti ikome bilo kakav boljitak.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova RF Sergejom Lavrovim još jednom zahvalio na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji, da je Srbija ne jednom u istoriji bila u teškoj situaciji, ali i da je siguran da će ozbiljnom, odlučnom, ali i politikom čvrstine i posvećenosti napretku uspeti da održi kurs...

"Taj kurs je interes naše zemlje, interes Srbije, a on nikada nije bio u suprotnosti sa interesima Rusije", zaključio je Vučić.

Vučić: Nema sankcija, ne menjamo politiku prema Rusiji

Predsednik Vučić je još jednom ponovio da neće uvoditi sankcije Rusiji i izrazio nadu da će u Evropskoj uniji imati razumevanja za to.

"Ja sam veoma precizan čovek i ljudi u Srbiji, i oni koji me vole i koji me ne vole, znaju da kada nešto kažem, to je tako. Srbija neće menjati politiku prema Rusiji", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara na zajedničkoj pres konferenciji sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Kako je istakao, to je govorio ranije i na svakom mestu, u Moskvi, Vašingtonu i Briselu.

Posebno je podvukao da Srbija nikada nije ništa učinila na štetu Ruske Federacije, kao što ni Rusija nije nikada ništa učinila protiv interesa Srbije.

Šta više, Rusija dosledno, podsetio je predsednik, podržava poziciju Srbije po putanju Kosova i Metohije, a u skladu sa međunarodnim pravom.

Vučić je ukazao da je u Strategiji za Zapadni Balkan po prvi put stavljeno da bi Srbija morala da izvrši potpunu harmonizaciju i usaglašavanje sa evropskom politikom pre potpunog pristupanja u Uniju, dok je ranije bilo da taj proces mora da se završi pristupanjem EU.

U odnosima među zemljama, međutim, postoji i moralna obaveza, koju morate da poštujete, a koju su narodi Srbije i Rusije gradili, ne samo u proteklih 180 godina, već i pre toga, ukazao je predsednik.

Srbija će, nastavio je, nastaviti da poštuje svoju politiku, postulate svoje politike, uz nadu da ćemo naići na razumevanje u EU i da će oni dobro razumeti specifičnost naših odnosa sa Rusijom.

"Verujem u to, a ako ne bude slučaj, kao što sam rekao, Srbija je nezavisna i slobodna zemlja", naznačio je predsednik Srbije.

Bez skrivenih namera u Nišu, nejasno čime se bave u Bondstilu

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu radi samo u okviru svog humanitarnog mandata, a nije jasno šta rade naše američke kolege u bazi Bondstil, rekao je večeras u Beogradu ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Iza Centra se ne kriju nikakve skrivene namere. Kada su iznete sumnje čime se bave ruski i srpski službenici, pozvani su predstavnici onih koji sumnjaju, SAD, da obiđu slobodno Centar. Predstavnik SAD mogao se uveriti da se Centar bavi isključivo humanitarnim radom", kazao je on.

„U istom regionu, na teritoriji Srbije, na Kosovu, na osnovu odluke UN stvorena je američka baza Bondsil. Dolaze brojna svedočanstva da nije jasno čime se tamo bave naše američke kolege. Kao odgovor na te sumnje, oni nisu pozvali nikog da dođe u posetu", rekao je Lavrov podsećajući da je baza Bondstil uspostavljena na osnovu rezolucije UN.

On je, na konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da je Humanitarni centar tokom višegodišnjeg postojanja preduzeo važne operacije, deminirao ogromne teritorije, pomagao u požarima, poplavama u zemljama regiona, kao što su BiH, Makedonija, Grčka.

Ruski i srpski službenici koji rade u Centru obavljaju svoje poslove i ispunjavaju obaveze u skladu sa mandatom i pružaju pomoć po potrebi, kao što je bilo u elementarnim nepogodama, istakao je ruski ministar.

Vučić i Lavrov u vili Mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom u Vili "Mir" u Beogradu.

Vučić i Lavrov prisustvovaće sutra prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save u Beogradu.

Svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije, ministar inostranih poslova Rusije, predsednik RS Milorad Dodik, patrijarh srpski Irinej i Mitropolit volokolamski Ilarion.

 

Za podne je predviđen sastanak dveju delegacija koje predvode ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, posle čega će se obratiti medijima.

Na dnevnom redu susreta sa predstavnicima Srbije biće i aktuelne teme - od situacije u regionu i podrške Rusije našoj zemlji u vezi sa KiM, do još nerešenog pitanja statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Ministar spoljnih poslova Srbije i šef ruske diplomatije sutra će obići spomenike sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa Oslobodiocima Beograda i ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu na Novom groblju, a predviđeno je i zajedničko izlaganje u zgradi Rektorata.

Lavrov sleteo u Beograd

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov doputovao je danas u Beograd, a na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su ga srpski kolega Ivica Dačić i ambasador RF Aleksandar Čepurin.

Lavrov je doleteo ruskim "Tupoljevom 204-300", a, prema planu posete, sastaće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vili "Mir".

Sutra, Vučić i Lavrov prisustvovaće prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save.

Visoki gost iz Rusije sutra će se sastati i sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić, a uručiće i Orden prijateljstva Ivici Dačiću, sa kojim će održati i predavanje u Rektoratu.

Povod za posetu ruskog šefa diplomatije je obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

Na dnevnom redu susreta sa predstavnicima Srbije biće i aktuelne teme - od situacije u regionu i podrške Rusije našoj zemlji u vezi sa KiM, do još nerešenog pitanja statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Expand player
Pogledajte više