pljeskavica brza hrana
Alo!/Masanori Jošida
Niko ne kontroliše pljeskavice u kioscima i marketima
Niko ne kontroliše pljeskavice u kioscima i marketima, Foto: Masonori Jošida


Dakle, jedete je na sopstveni rizik! Bilo bi prirodno da tu vrstu gotove hrane kontrolišu sanitarna ili veterinarska inspekcija, ali, verovali ili ne, to nije tako. Veterinarska inspekcija kontroliše samo pripremljenu smesu od koje se prave pljeskavice, a sanitarna higijenske uslove u objektima i zdravstveno stanje radnika koji ih prave.

Pljeskavica
Pljeskavica, Foto: Emil Čonkić


Dr Miroslav Stojšić, bivši savezni veterinarski inspektor, kaže za „Alo!“ da Veterinarska inspekcija ne kontroliše pečene pljeskavice kao gotov proizvod, jer je njena nadležnost kontrola sirovog mesa i drugih proizvoda životinjskog porekla.


- Smesa od koje se prave pljeskavice zove se „roštilj meso“, koje je obogaćeno sojom, polifosfatima, lojem, vodom, praškom za pecivo ili sodom bikarbonom. Od te smese prave i peku pljeskavice i ćevapčiće. Naravno, takva hrana opasna je po zdravlje, i to u meri u kojoj, umesto mlevenog mesa, ima drugih „sastojaka“. Zbog toga mogu da stradaju digestivni trakt, ali i nervni sistem i drugi organi. Građani na sopstveni rizik kupuju već pečene pljeskavice u kioscima i trgovinskim lancima - naveo je taj stručnjak.


U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede kažu za „Alo!“ da veterinarska inspekcija kontroliše objekte za proizvodnju i preradu mesa.
- Kontrolišemo promet svežeg mesa, mleka, jaja, ribe i divljači. Uz to, i sve subjekte koji stavljaju i promet hranu životinjskog porekla. Zakonom o bezbednosti hrane jasno je definisana njihova odgovornost u poslovanju hranom i obaveza da u svim fazama proizvodnje i prometa obezbede ispunjenost propisanih uslova u vezi sa bezbednosti, higijenu hrane i njen kvalitet - naveli su oni.

Pljeskavica
Pljeskavica, Foto: Saša Đorđević

 

Ministarstvo zdravlja: Ne proveravamo pljeskavice!

Dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja zadužen za inspekcijske poslove, kaže za „Alo!“ da ih oni ne kontrolišu jer Zakon o bezbednosti hrane, po kojem rade, ne prepoznaje pečenu, kuvanu ili sirovu hranu, već je klasifikije na osnovu porekla: životinjskog, biljnog ili mešovitog. - Nadležni smo za kontrolu dečje hrane, dijetetike, mineralne i druge vode za piće, enzima neživotinjskog porekla, aditiva i soli. Godinama se borimo da se kontrola prometa hrane vrati sanitarnoj inspekciji, kao što je to ranije bilo kada smo mogli da kontrolišemo svaki njen promet, bilo pečene, kuvane i svake druge. Sa druge strane, neka građani budu mirni jer redovno kontrolišemo higijenske uslove u objektima gde se peku pljeskavice, kao i zdravstveno stanje radnika - naveo je dr Panajotović.

Komentari (4)

koki

05.08.2015 19:41

A sta se jede na vasarima,pricao mi je jedan prijatelj koji radi za dnevnicu da meso nabavljaju po ceni od 120 din(NEKA MESAVINA ZA PSE)i onda pomesaju sa mesom za rostilj 50/50.Kaze jede narod dok je vruce i ne oseca se!

gordana

05.08.2015 22:39

@koki - Zato dodjite u Leskovac da se najedete ko ljudi, extra je

Dr Iggyy

06.08.2015 00:32

Pljeskavice niko ne kontroliše, pitanje je ko kontroliše hleb, pivo, poljoprivredne proizvode, razne, nazovi, sokovi, uvozno meso iz Brazila, pilići i bataci sumnjivog porekla i sanitarnog kvaliteta. Tolike inspekcije, institucije, referenata, a oboveštavaju nas da je sumnjiv kvalitet. Mi smo penzioneri dužni da platimo sve poreze i razreze zakonite i neustavne i da nam se otme dobar deo penzije. A za kvalitet hrane niko nije zadužen, ma nemojte! Kada se potrujemo i odemo, od koga će se otimati.

ništa bez sarme

07.08.2015 11:34

bolje i ne zaslužujemo.!