Ikona i drveni krst netaknuti u požaru!

Jelena Đondović | vesti 2016-05-09 21:05:43 2016-05-09 21:05:43

Čudo božje! Iako je celu Crkvu Svetog Save u Njujorku na Vaskrs pod još nerazjašnjenim okolnostima progutala vatrena stihija, ikona Svetog Save i drveni krst visok čitav metar, ostali su netaknuti!

Alo!

Takođe, ni bronzana bista Nikole Tesle, poznatog naučnika i pronalazača, koja krasi ulaz u crkvu, velikim čudom nije pretrpela nikakvu štetu u tom požaru.

Ikonu koja se nalazila u kancelariji starešine crkve Đokana Majsotorvića, u kojoj je sve izgorelo, i drveni krst vatra, iako je buktala svuda oko njih, nije dohvatila. Sveštenici crkve su ih tako i nakon gašenja požara pronašli u stanju u kojem su ih ostavili kada je crkva na tom mestu još postojala! Na koji način su ta dva predmeta preživela strahovit požar, zbog kojeg srpska zajednica u celom svetu, a posebno u Njujorku, danima tuguje, još niko ne zna.

Obrad Kesić, jedan od lidera srpske zajednice u Americi, prenosi za „Alo!“ impresije s lica mesta.
- Ovde je slika jako tužna. U nedelju su dolazili ambasador i delegacija iz Srbije, a mi smo u ponedeljak obišli našu svetinju. Šteta je ogromna, trebaće mnogo novca da bi se nadoknadilo, ali u celoj priči najfascinantnije je to što je ikona Svetog Save i veliki drveni krst ostali potpuno netaknuti. To je zaista čudo - priča Kesić za „Alo!“ nakon obilaska naše svetinje.

Sveštenici su čudom spasenu ikonu odmah uzeli i proneli je kroz grad. Taj nesvakidašnji događaj u jednoj takvoj situaciji prema rečima sveštenika Velje Stojakovića, paroha crkve u Orahovcu, ne predstavlja neko veliko iznenađenje.

- To je znak. Bog nikada ne dopušta da jedan takav događaj prođe nezapaženo. Bog nam je time dao jasan znak da ima nade da će se sve vratiti u normalu i da su nam potrebni samo želja i volja da to uvidimo. Na Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, nam se desilo nekoliko tragedija ove godine, izgorelo je više svetinja, a okolnosti su još nerazjašnjene. A to što su ikona i krst spaseni, simbolizuju da nije sve izgubljeno ... - objasnio je otac Velja za „Alo!“.

Inače, Saborna crkva Svetog Save u Njujorku juče je saopštila da će svetosavska zajednica i crkva nastaviti službe kada se budu stekli uslovi za to.

- Zajednica Svetog Save upućuje svoju iskrenu zahvalnost preosveštenom vladici Mitrofanu, kao i zvaničnicima crkve drugih denominacija, koji su nam odmah pritekli u pomoć svojim prisustvom, podrškom i molitvama. Duboko cenimo podršku zajednice, uključujući i ponude iz drugih religijskih organizacija da nam ustupe svoje bogomolje na raspolaganje u ovom periodu tranzicije i obnove. Vaše nesebične i velikodušne ponude, kao i moralna i materijalna podrška pomažu da budemo istrajni i daju nam snagu da nastavimo sa našom misijom dobre volje i ljubavi za sve ljude i svuda - saopštili su iz crkve.

Podsećanja radi, srpska pravoslavna crkva Svetog Save u Njujorku, jedno od arhitektonskih blaga navedenih u Nacionalnom registru istorijskih lokacija i znamenitost grada Njujorka, tragično je uništena u požaru u nedelju, 1. maja 2016. godine, na Vaskrs. Uzrok požara je pod istragom. Zdanje je projektovao proslavljeni arhitekta Ričard Apdžon, a izgradnja je počela 1842. godine. Crkva je osvećena 1855. godine kao „Triniti Kapela“, a prodata je srpskoj zajednici 1943. godine.

 

Istraga u tri pravca

Kesić kaže da se vode tri paralelne istrage kako bi se otkrio uzrok strahovitog požara. - Slučaj istražuju na prvom mestu njujorkša policija i vatrogasci, zatim firma koja se bavi osiguranjem i sama crkva koja je angažovala svog inženjera da sve proveri. Za sada nema nikakvih informacija novih, i pretpostavke su da ćemo nešto konkretniej u zroku požara znati za četiri do šest nedelja - navodi naš sagovornik.

Expand player
Pogledajte više