Sastanak vrha Srbije i RS zbog referenduma

Alo.rs-Agencije | vesti 2016-08-30 19:01:07 2016-08-30 19:01:07

U četvrtak će biti organizovan sastanak premijera Vučića i predsednika Nikolića sa srpskim predstavnicima u BiH, najvljeno je nakon sastanka državnog vrha Srbije zbog referenduma u RS. Sastanak večeras hitno sazvao Nikolić, a osim Vučića i Dačića prisustvovali su i ministri Stefanović i Kuburović.

Andrej Isaković

 

Predsednik Republike i predsednik Vlade Republike Srbije sastali su se večeras u 20.30 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike. Oni su prvo razgovarali u četiri oka, a potom su na sastanak došli i ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović. Nedugo potom na sastanak je stigla i ministarka pravde Nela Kuburović.

"Na sastanku je veoma detaljno analizirana situacija koja se tiče bezbednosti i regionalne stabilnosti. Dogovaraju se i preduzete su mere na zaštiti naših nacionalnih interesa. Ničim neće biti ugrožena stabilnost u našoj zemlji, a nadam se i u regionu", rekao je Dačić, a potom se vratio na sastanak, koji je konačno završen oko 22.30.

Zgradu Predsedništva Srbije, gde se sastanak održao, prvi je napustio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a potom i članovi Vlade koji su prisustvovali sastanku.

Telefonski dogovor sa Dodikom

Tokom sastanka u Predsedništvu, premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikoilć telefonom su se čuli sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, saznaje alo.rs.

Vučić i Nikolić dogovorili su se sa Dodikom da se sastanu u četvrtak, kako bi se usaglasili kakve će konkretne mere biti preduzete mere povodom odluke PIK-a.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike 25. septembra na celoj teritoriji Srpske. Referendumsko pitanje o kome će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Za Odluku o raspisivanju referenduma glasala su 64 poslanika, a niko od prisutnih nije bio protiv, niti uzdržan.

Premijer Vučić poručio je juče da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj.

Povodom odlike PIK-a predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da građani Srpske imaju pravo da se izjašnjavaju o svakom pitanju za koje cene da je važno za njih ili za Republiku Srpsku i poručila da im to pravo niko ne može oduzeti.

"Referendumsko pitanje o Danu Republike nije usmereno protiv bilo koje institucije, ili bilo kojeg naroda u BiH, niti je sam čin referenduma u koliziji sa Ustavom i zakonom, već upravo suprotno, on je zaštićen i Ustavom i zakonom. Ne kršimo Dejtonski sporazum, ne prekrajamo granice već smo jednostavno odlučili da se od konstantnih napada i maltretiranja branimo demokratijom pa ne razumemo zašto Savet za sprovođenje mira (PIK) preti", rekla je Cvijanovićeva na pitanje Srne da prokomentariše izjavu ambasadora PIK-a kojom pozivaju vlasti Srpske da ne održe referendum o Danu Republike.

Ona je podsetila da nije prvi put da je PIK u funkciji bošnjačke politike i naglasila da ne pamti da je ikada definisao bilo kakve stavove koji su bili nepristrasni i dobri za sve u BiH.

"Na isti način je funkcionisao i visoki predstavnik donoseći godinama odluke unapred naručene od političkog Sarajeva, uglavnom kratkovide i štetne po unutrašnje odnose u BiH. Zato se s pravom može reći da su visoki predstavnik i PIK, ako ne više, onda barem podjednako krivi kao i domaći političari za neuspeh i deficite koje pokazuje BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da nakon njihovih katastrofalnih poteza i eksperimentisanja sa BiH, neizbalansiranog i neobjektivnog odnosa i zatvaranja očiju pred realnošću, danas kao rezultat imamo BiH sa mnogo manje unutrašnje kohezije, a mnogo više bezbednosnih rizika.

Dodik: Ne interesuju me ni PIK, ni njihova saopštenja!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da ga danas apsolutno ne interesuje ni Savet za sprovođenje mira (PIK) ni njihova saopštenja.

"Oni su ti koji godinama krše i lome demokratiju u BiH i veoma često onemogućavaju istu tu BiH da počne da diše koristeći oba plućna krila. Oni zajedno sa političkim Sarajevom prekrajaju ustavnu strukturu BiH, po pravilu na štetu Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da "apsurdno zvuči kad PIK podseća na obavezu izvršavanja obaveza Ustavnog suda BiH u zemlji u kojoj je više od 90 takvih odluka ostalo neizvršeno, mahom u kantonima i Federaciji BiH, a da se oni zbog toga nisu nijednom počešali po glavi".

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da današnja izjava ambasadora (PIK) kojom pozivaju vlasti Republike Sropse da ne održe referendum o Danu Republike, ima za cilj da se napravi što napetija situacija.

On je istakao da povodom toga Republika Srpska treba da ostane mirna i da insistira na demokratskim pravima.

"Ukoliko smatraju manje bitnim entitete nego državu, neverovatno je da su toliko obratili pažnju na stvar koja bi za svaku državu trebala biti banalna - jedan praznik u entitetu i od toga naprave pitanje stabilnosti ili nestabilnosti, života ili smrti", naveo je Stevandić.

On je rekao da to govori da je to pitanje samo povod da se izvrši pritisak na Srpsku i da su iza ovoga neke skrivene namere.

"Potpuno je jasno da to služi za raspirivanje ekstremizma i negativnog raspoloženja prema Republici Srpskoj, a što će mnogo obradovati vehabije i islamske ekstremiste, a s druge strane znači uvođenje političkog aparthejda, jer se u 21. veku jednom evropskom narodu ograničavaju najosnovnija prava", naglasio je Stevandić.

Expand player
Pogledajte više