"Gugl" pripojio Hrvatskoj deo srpske teritorije!

Novosti | vesti 2017-06-11 10:21:25 2017-06-11 10:21:25

Teritorija Srbije manja je za 11.000 hektara, jer je granica između naše zemlje i Hrvatske volšebno vraćena na one iz vremena Austrougarske carevine. Barem tako pokazuje "Gugl"...

Shutterstock

"Nove" granice na satelitskoj mapi ovog internet pretraživača, u Podunavlju, u području od Bačke Palanke do granice sa Mađarskom, poprilično zalaze u srpsku teritoriju. Tako je veći deo opština Bačka Palanka, Apatin i Sombor - pripao Hrvatskoj!

Umesto da su ucrtane po sredini međunarodne plovne reke, kako nalaže međunarodno pravo, granice su označene onako kako se zalaže Hrvatska - na osnovu katastarskog premera iz vremena Austrougarske.

Sudeći po Guglu, teritorija koja je zbog izmenjenog rečnog korita Dunava ostala na levoj, srpskoj obali, pripala je Hrvatskoj - uključujući Šarengradsku adu i područje do Mladenova i Karađorđeva, Vukovarsku adu koja je uz srpsku obalu, područje prekoputa ušća Drave, Ćivutsku adu nizvodno od Apatina sve do Kupusine, veliki deo Gornjeg Podunavlja nizvodno i uzvodno od Apatina do Bezdana i prostor ograničen Dunavom, Velikim bačkim kanalom, kanalom Šugovica i Mađarskom.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rekli su da su kompaniji "Gugl", u dopisima, više puta ukazali da Republika Srbija i Republika Hrvatska nisu međusobno ugovorom definisale zajedničku državnu granicu.

- U skladu sa zakonskim aktima bivše SFRJ, granica ove dve federalne jedinice proteže se sredinom Dunava, te je raspadom SFRJ postala državna granica i nije se menjala do danas - objašnjavaju u Ministartvu za "Novosti" i dodaju:

- Takođe smo kompaniji "Gugl" dostavili podatke o položaju granice i predložili da se navedeno stanje granice na Dunavu prikaže na način na koji ta kompanija inače prikazuje neutvrđene i sporne granice na svojim mapama.

Expand player
Pogledajte više