Dr Aleksandra  Pikula
Dejan Briza
Ginekolog

Shutterstock

Ginekolog, Foto: Shutterstock

Srbija je dočekala mart - mesec borbe protiv raka - potpuno poražena! Ta bolest caruje na našim prostorima jer imamo čak 36.000 novoobolelih od svih vrsta malignih tumora, a za rak grlića materice najnoviji podaci su surovi i kažu da trostruko više naših žena boluje od njega u odnosu na one u Evropskoj uniji! Po broju obolelih četvrti smo u Evropi, posle Bugarske, Litvanije i Rumunije, a drugi po umiranju, posle Rumunije. Alarmantno je što, u trenutku dok čitate ovaj tekst, jedna pacijentkinja umire, a četiri su dobile rak grlića materice, koliki je dnevni “skor” za Srbiju.

Dr Aleksandra  Pikula

Dejan Briza

Dr Aleksandra Pikula, Foto: Dejan Briza

Prema podacima Instituta „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, svаке gоdinе rеgistruјe se 1.244 novih slučajeva raka grlića materice, dок 480 pacijentkinja umrе оd te bolesti. Stručnjaci upozoravaju da se starosna granica spustila sa 45 do 49 godina starosti na ispod 30, što je, kako oni ocenjuju, kataklizmično!

HP virus izazivač raka u 90 odsto slučajeva!

Dr Aleksandra Pikula navodi da je uzrok raka grlića materice, u preko 90 odsto slučajeva, Humani Papiloma Virus (HPV).

- Nekoliko njegovih sojeva su prijemčljivi za tkivo grlića materice i svojim menjanjem genetskog materijala ćelije dovode do poremećenog izgleda grlića i rasta ćelija, njihovog nekontrolisanog razmnožavanja i pojave raka. Žene moraju da znaju da u Srbiji postoji Nacionalni program skrininga. Fokus programa su obavezni ginekološki pregledi sa uziomanjem uzoraka za citološki bris - objasnila je ona.

To potvrđuje i slučaj Beograđanke Marine M. (25), koja je kaže za “Alo!”, da je “bila pred vratima pakla” jer su joj ustanovljene predkancerozne promene na grliću materice.

- Doktor mi je rekao da sam na korak od raka! Hitno mi je zakazano uklanjanje sloja tkiva gde su se pojavile te ćelije. Bila sam u teškom psihičkom stanju jer imam 25 godina, a pretnja po život nadvila mi se nad glavom. Kada je sve završeno i ja se oporavila, moj ginekolog mi je rekao da ću morati na svakih šest meseci da dolazim na kontrole. Sad mi je bila prva i, srećom, sve je u redu - priča ona za “Alo!”.

Dr Aleksandra Pikula, najbolji stručnjak u Srbiji za otkrivanje te vrste raka i načelnica Naučnog odeljenja GAK “Narodni front”, potvrđuje za “Alo!” da je sve više pacijentkinja mlađih od 30 godina kod kojih je otkriven rak grlića materice.

Simptomi raka

Dr Aleksandra Pikula navodi da rak grlića materice ne daje tipične simptome.

- Žene neka obrate pažnju na svako krvarenje između menstrualnih ciklusa, kao i na ono tokom i posle seksualnih odnosa. Bolovi se javljaju u poodmaklim stadijumu. Zbog svega toga pacijentkinje dolaze kasno na pregled, kada je bolest uznapredovala, lečenje je komplikovanije, a dešava se da za neke ono i ne postoji - upozorava ona.

- A to je kataklizmično! Obično je se ta bolest javljala kod žena od 45 do 49 godina starosti i u 75. Učestalost oboljevanja u Srbiji trostruko je veća u odnosu na zemlje EU. Poslednji podaci kažu da kod nas oboli 27,4 žene na 100.000, dok je ta brojka za zapadnu Evropu 10,4 na 100.000, a celu EU 8,1 jna 100.000. U Evropi smo posle Rumunije, Bugarske i Litvanije na četvrtom mestu po broju obolelih žena, a drugi po broju umrlih iz Rumunije - naglašava dr Pikula.

Prema njenim rečima, razlog za to je niska zdravstvena kultura žena, koje još ne shvataju da im pregled glavu čuva, ali i čekanje po dva meseca i duže na pregled kod specijaliste.

- Ženama u Srbiji su dostupni citološki pregled i kolposkopija, a tačnost im je u 99 odsto slučajeva. Kada se rak otkrije u ranoj fazi izlečiv je 95 odsto slučajeva. Radi se mala hirurška intervencija, koja spada u jednodnevnu hirurgiju, a po svaremenim tehnološkim dostignućima ne zaostajemo za razvijenim svetom - objasnila je ona.

Komentari (5)

NOLAN SMIT

03.03.2017 21:36

MANJE SE BAMBUSAJTE I IDITE REDOVNO NA KONTROLU.

istina

03.03.2017 23:35

@NOLAN SMIT - Ne lupetaj.

Krusevljanka

03.03.2017 23:34

Nije problem samo zdravstvena kultura zena, vec i stav lekara, povrsnost, zakazivanja na predug period... Imala sam promene (CIN-3), moj ginekolng je rekao "praticemo te". Drugi i treci ginekolozi su mi predlozili hitnu konizaciju, HP nalaz je stigao, srecom nisam poslusala prvog ginekologa da me "isprati" (sa ovoga sveta). Moja svest, kultura su bili mnogo iznad njegove svesti, savesti, znanja... Srecom.

Pera

04.03.2017 04:05

@Krusevljanka - Prvi lekar je cekao kes

Riki

04.03.2017 14:09

To du nama nase vakcine dale koje su nam kao deci utrpali u organizam. Evo,sada u kombinaciji sa bombardovanjem,zatrovanom i gmo hranom,rak samo divlja. A vi koji se i dale vakcinisete prst na celo.... Sinovi ce va postati trans a cerke poumirati i eto sotoninog ispunjenja da satre ljudski rod.