Deset puta više dece se leči u inostranstvu

Tanjug | vesti 2016-12-19 12:52:10 2016-12-19 12:52:10

Danas lečimo u inostrastvu deset puta vise dece nego pre tri godine, rekao je Aleksandar Vučić, zahvalivši "Elektromrežama Srbije" na donaciji vrednoj pet miliona dinara, koju je ta kompanija dodelila fondu za lečenje u inostranstvu.

Tanjug/Tanja Valič 19.12.2016.

"Ono što je veoma važno za današnju akciju je da istaknem da je to deset puta više dece na lečenju u inostranstvu nego pre tri godine, ne deset odsto višše, već deset puta više. Zato neću da trpim kritike na račun države od onih koji nikada ništa nisu uradili, a drže pridike", rekao je Vučić dodajući da je dobro što taj novac i višak profita "Elektromreže" troše na taj način.

Hvala Rusima

Vučić veruje da će ti avioni MIG -29 biti u Srbiji za tri meseca gde će kako je naveo, biti modernizovani i naoružani najsavremenijim raketama vazduh-vazduh. "Dobili smo veoma dobru cenu i hvala Rusima za to. Sa ovih šest aparata imali bi deset aviona u resursu što bi značilo bitno veću sigurnost za naše građane", kazao je premijer. On je dodao da će sa ruskim zvaničnicima razgovarati i o nabavci sistema Buk za potrebe protivvazduhoplovne odbrane.

Kako je primetio, nadao se i očekivao i nešto više od takve firme, ali, dodao je, valjda će to biti naredne godine.

"Elektromreže Srbije" najavile su da će donirati pet miliona dinara Budžetskom fondu za lečenje dece u inostranstvu, a ugovor o toj donaciji potpisan je danas u prostorijama EMS-a.

Potpise su stavili ministar zdravlja Zlatibor Loncar i generalni direktor "Elektromreža Srbije" AD Nikola Petrović, a u prisustvu premijera Aleksandra Vučića.

Premijer rekao da se danas u srpsko zdravstvo ulaže više novca, nego što je to rađeno decenijama unazad i konstatovao da Srbija danas i ona od ranije "nisu iste zemlje".

Odgovarajući na pitanja novinara ima li novca za izgradnju dodatne zgrade Univerzitetske dečije klinike, takozvane "Tiršove 2", rekao je da novca ima i da se o tome vode razgovori sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulganjima.

O koaliciji sa SPS

 

Premijer je podsetio da je Vlada Srbije poslednjih godina ulagala u nabavku gama noža, različitih akceleratora i skenera, vozila hitne pomoći, renoviranje objekata...

"Otvaramo izvanredan Klinički centar u Nišu, krajem marta, a najkasnije početkom aprila. Biće to remek delo za srpsko zdravstvo. Biće i ubrzana procedura za Klinički centar Beograd, Novi Sad i Kragujevac", najavio je Vučić.

MOĆ I UTICAJ

Vučić je izjavio da Srbija želi da širi svoju moć i uticaj u sferi energetike. On je rekao da su po tom pitanju za Srbiju najvažnije države u regionu Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

"Daćemo sve od sebe da budemo još značajniji partner i ako neko od njih krene u privatizaciju i na berzi se pojave akcije, Srbija će ih kupovati", rekao je Vučić.

On je dodao da se naslušao priča o tome da će država prodati EPS, i naglasio da ova vlada do sada ništa nije prodala.

Ništa nismo privatizovali, za razliku od nekih koji su sve prodali po četiri puta, pa nijedan radnik u tim fabrikama nije ostao, rekao je Vučić.

Afera "čokoladica"

Premijer izjavio da u Hrvatskoj postoje događaji kojima Srbija ne može da bude zadovoljna, ali da je važno da se stvari rešavaju dijalogom. "Važno je da razgovaramo. Važno da se stvari rešavaju dijalogom. Ja sam za svaku vrstu razgovora bez ikakvih uslova. Da li to može da donese rezultate pitanje je, jer su nam pogledi različiti", odgovorio je Vučić na pitanje novinara o aferi čokoladica. On je dodao i da je spreman da razgovara s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o svemu, kao i da prihvata izvinjenje hrvatskog premijera zbog natpisa "Za dom spremni".

 

Nastavljamo reforme

 

Expand player
Pogledajte više