SRPSKI HEROJI PORAZILI TERORISTE I NATO Danas je 19 godina od bitke za Košare

Na današnji dan pre 19 godina snage takozvane OVK, albanske vojske i NATO-a napale su rejon karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Košare
Košare, Foto: Screenshot YouTube

RTS podseća da je oko 1.500 pripadnika OVK, uz podršku albanske artiljerije, NATO avijacije i instruktora napalo rejon karaule Košare na frontu širine nekoliko kilometara rano ujutro 9. aprila 1999. godine.

Napad je bio silovit, iznenadio je Vojsku Jugoslavije i OVK je zauzela karaulu, ali nije uspela da dublje prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada.

Posle pada karaule, stiglo je pojačanje od više stotina pripadnika Vojske Jugoslavije iz pešadijskih i specijalnih jedinica, tako da je linija fronta stabilizovana 19. aprila i nije bilo većih pomeranja do kraja rata.

Navodi se da se u bici za Košare u redovima Vojske Jugoslavije borio veliki broj dobrovoljaca iz zemlje i inostranstva.

Prisluškivanjem radio-veza Vojska Jugoslavije je ustanovila da su artiljeriju i minobacače veoma precizno navodili ljudi koji su govorili italijanski i francuski. Izviđači su na neprijateljskim uniformama viđali italijanske, francuske, turske, britanske i oznake Armije BiH sa ljiljanima.

Na vrhuncu borbi Vojska Jugoslavije imala je oko 1.200 vojnika, a OVK, sa dobrovoljcima i albanskim jedinicama pet do šest hiljada. Snage OVK su ratovale u smenama, dok za VJ nije bilo odmora.

Velika koncentracija snaga na Košarama koštala je OVK napuštanja mnogih položaja, jer je utvrđeno da su mnogi delovi granice sa albanske strane bili gotovo bez ikakve odbrane.

Podseća se da je cilj napadača, OVK, NATO i albanske vojske, bio da prodre u Metohiju i da se snage Vojske Jugoslavije, do tada maskirane i dobro sakrivene, nateraju na otvorenu borbu u kojoj bi do izražaja došla tehnološka prednost NATO avijacije.

Agresor je uspeo da zauzme teritoriju SRJ od svega četiri kilometra u širinu i u dubinu par stotina do hiljadu metara.

Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama Kfora povukla sa Košara. Povlačenje je, za razliku od drugih delova Kosova, proteklo bez ikakvih incidenata, a neprijatelji su jedni druge mirno posmatrali.

Vojska Jugoslavije imala je 108 poginulih, a OVK više od 200.

 • Korisnik: Србија Србима
  10/04/2018 - 17:40
  Вечна слава и хвала палој Србској браћи на Кошарама 1999 године,на бранику свете отаџбине! 108 Србских синова!!ПАМТИ СРБИНЕ!!!!!
 • Korisnik: vev
  10/04/2018 - 02:59
  Sta bre nismo porazili, pa jesu usli kopneno u SRJ? NISU! Kako vas nije grehota mladosti koja se sama isticala i branila Kosare, decko od 20..g je svesno stao da bude pogodjen da bi nasa vojska sklonila albanskog teroristu! On je samoinicijativno to uradio u momentu, da bi spasao svoje saborce, SLAVA MU! Kad neko izgubi rat u njegovu zemlju umarsira neprijateljska vojska i zauzme je! Da li se to 1999.dogodilo? SAD je posle potpisivanja rez,1244 usla na KiM i okupirala je!
 • Korisnik: nebojsa sarenac
  09/04/2018 - 23:25
  pobeda pobeda pobeda.zato se neki dan na vaskrs pevalo oj kosovo kosovo moja zemljo mila u jerosalemu.dali je pesmu predvodila lepa glumica patriot zena nasa hercegovacka snajka Ivana Zigon ne znam?
 • Korisnik: boca
  09/04/2018 - 22:32
  Zalosno nismo mi nikog porazili,ali smo zato izgubili mnogo zivota. Neka im je vecna slava.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi