Ivica Dačić
Alo!/Rajko Ristić
Ivica Dačić

Alo!/Rajko Ristić

Ivica Dačić, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Dačić je ukazao da je za žaljenje činjenica da masovne nepravde učinjene prema pripadnicima srpskog naroda koji su izbegli iz Hrvatske još uvek nisu otklonjene, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Podržao je aktivnosti Udruženja radnika i invalida rada i preneo spremnost Republike Srbije da im pruži svu neophodnu pomoć u borbi za ostvarivanje njihovih legitimnih prava.

Predstavnici Udruženja su upoznali Dačića sa problemima koje imaju državljani Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti koji su izbegli iz Hrvatske u periodu 1990-1996. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi i da su ukazali na sistemski primenjivanu etničku diskriminaciju od strane državnih organa Hrvatske u pogledu uskraćivanja prava na povratak nepokretne i pokretne imovine, negiranje stečenih prava na penziono i invalidsko osiguranje za lica koja su živela u Hrvatskoj pre izbijanja sukoba.

Govorili su i o opstrukciji u regulisanju statusnih pitanja u Hrvatskoj, kao i diskriminisanju velikog broja ljudi u ostvarivanju prihoda po osnovu privatizacije po osnovu minulog i tekućeg rada.