Sneg polomio 256 bandera
Ž.D.
Sneg polomio 256 bandera

Ž.D.

Sneg polomio 256 bandera, Foto: Ž.D.

Ukupno šest ekipa električara iz Nove Varoši i Užica i danas je na terenu, a posao sporo odmiče zbog snega i nepristupačnog terena.

- Radi se o malom broju domaćinstva jer su među potrošačima koji još uvek nemaju struju i vikendice u kanjonu Uvca u kojima zimi niko ne boravi. U mraku su uglavnom izdvojena seoska domaćintsva, a često je potrebno zameniti i po 5-6 polomljenih bandera da bi samo jedna kuća opet dobila struju. Zbog toga i posao na sanaciji štete ovako dugo traje – kaže Ivan Mladenović, koji predsedava Privremenim organom u opštini Nova Varoš.

Sneg koji je padao u noći između 6. i 7. marta polomio je čak 256 drvenih, betonskih i rešetkastih stubova u niskonaponskoj mreži i oštetio 35-kilovoltni dalekovod Nova Varoš-Kokin Brod koji strujom napaja sela oko Uvca.

Palo je 84 litara kiše po kvadratnom metru, a meštani kažu da je u selima na višim nadmorskim visinama bilo i do 50 centimetara snega.

- Obilne padavine oštetile su i mnoge lokalne puteve. Procena je da će za sanaciju oštećenja trebati više od tri miliona dinara – kaže Mladenović.