Prevremeno rođena beba
Profimedia
Prevremeno rođena beba inkubator

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Prava drama odigrala se krajem 2017. godine, 6. decembra, kada se, prilikom hitnog transporta prevremeno rođene bebe iz Zdravstvenog centra “Negotin” u prestonički Institut za neonatologiju, sanitet pokvario kod Bora!

Još veća drama bila u glavama medicinskog osoblja iz bebine pratnje, jer je napolju bilo hladno, a oni su drugo vozilo, kako tvrdi naš izvor, čekali sat i 10 minuta.

Brinuli su i u Beogradu lekari Instituta za neonatologiju, jer nisu znali šta je sa bebom i njenom pratnjom, zato što su iz Negotina krenuli oko 13 časova, a u tu zdravstvenu ustanovu stigli su, prema njegovim rečima, tek u šest po podne.

Direktorka: Niko nije bio ugrožen!

Dr Vidosava Paunović, v.d. direktora ZC Negotin, potvrdila je za “Alo!” da su se oba događaja u vezi sa sanitetima odigrala i dodala da nijedan pacijent nije bio ugrožen, a situacije su se brzo rešavale.

- Dete je rođeno preveremeno, nije bilo životnougroženo, upućeno je sa pratnjom u inkubatoru u Beograd jer mi nemamo odeljenje neonatologije. Kod Bora je puklo crevo za vodu na sanitetu. Za 40 minuta stiglo je novo vozilo, potpuno opremljeno, i dete je nastavilo put. Što se tiče upucavanja komšija, kada su stigli kod nas, tada su sva vozila bila na putu. Pozajmili smo od “Đerdapa” njihovo, koje je dobro i kompletno opremljeno. Niko nije očekivao da će se pokvariti na putu do Niša. Pacijentkinja koja je njime prevožena nije bila ugrožena, a posle 15 minuta nastavila je put našim sanitetom, koji se vraćao sa Ozrena. Što se tiče vozila iz autoservisa od koga smo pozajmili sanitet za drugog pacijenta, koji je imao prostrelnu ranu na glavi, ono je bez ikakvog stajanja stiglo do Niša. Nisam odgovorna što se poslednje vozilo kupljeno 2009. godine, ostala 2004. i 1999. godine! Izborili smo se da dobijemo jedno novo, potpuno opremljeno, koje takođe koristimo - navela je dr Paunović.

- Majci je 6. decembra urađen hitan carski rez u negotinskoj bolnici u 34. nedelji trudnoće ili na početku osmog meseca. Nedonošče je bilo nezrelo, moralo je da dobije vrhunsku zdravstvenu negu. U ZC "Negotin" nema odeljenja za neonatologiju, gde se inače smeštaju takve bebe, pa je odlučeno da se hitno, već oko 13 časova, novorođenče transportuje u inkubatoru do Beograda. Inkubator ima svoje baterije, koje bez napajanja mogu izdrže duže od tri sata. Beba je bila u stabilnom stanju, temperatura u inkubatoru dobra. Nisu se vozili ni sat i po, kada se desio kvar na vozilu. To je bilo negde kod Bora. Morali su da stanu. Napolju bilo ledeno - priča izvor za “Alo!”.

Prema njegovim rečima, sanitetu, koji je neposredno pre polaska na put stigao sa popravke, “curela je neka voda i zaustavila ga”.

- Medicinska ekipa odmah je javila u Negotin šta se desilo i tražila drugo vozilo. Molili su kolege da ponesu i ćebad i toplu vodu da bi mogli da greju bebu u slučaju da u tom vozilu nema priključka za inkubator. Ipak, za nedajbože, na obližnjoj pumpi natočili su vrelu vodu u flaše. Kada je napokon stigao drugi sanitet, imao je priključak za inkubator i ekipa je nastavila put ka Beogradu - kaže on i dodaje da su svi na tom putu doživeli veliki stres jer su bili svesni da “u rukama drže” život prevremeno rođene bebe.

Naš izvor dodaje, da ta filmska priča nije jedini slučaj pri hitnom transportu teških pacijenata iz Negotina u veće zdravstvene centre.

- Mesec dana pre toga u ZC “Negotin” stigla su dva pacijenta, čije su povrede bile životnougrožavajuće i koji su hitno morali da budu prebačeni u Klinički centar u Nišu. Komšija S. R. (74) pucao je u butinu komšinici N. A. (56), pa sebi u glavu. Njemu je curio mozak, a njoj bili pokidani vitalni krvni sudovi. Dovezeni su živi. Kada su stabilizovani njihovi životni parametri, hitno je trebalo da budu transportovani u KC Niš. Nije bilo vozila! Jedno je pozjamljeno od TE “Đerdap”, a drugo od automehaničara iz okoline Negotina. Prvo vozilo, takođe, se pokvarilo na putu, pa su pacijentkinju morali da prebacuju u drugo - navodi on.

Komentari (5)

Kasper

04.01.2018 13:26

Niko više nema petlju da za hitne slučajeve šalje helikopter.Eto šta nam politikanstvo donese.

Baja

04.01.2018 14:01

@Kasper - Ima helikoptera, ali nisu za sitnu boraniju !

Nat

04.01.2018 16:15

@Kasper - Da li je neko odgovarao?

Natali

04.01.2018 16:18

Smeniti direktoru ZC Negotin i njenog nadredjenog. Jos jedna u nizu greski. Sledeca moze da bude kobna po pacijemta. Gde mi zivimo??? Ministre, cujes li ovo? ZC nema vozilo a MUP ima gomilu dzipova i ostalih vozila. Rasporediti malo

nedjo

04.01.2018 18:40

dobro došli u 19 vek