Ana Brnabić
O. Bunić
Ana Brnabić

O. Bunić

Ana Brnabić, Foto: O. Bunić

Ana Brnabić je, kako je naveo žiri u obrazloženju, prva autovana ministarka u Srbiji i regionu i to je istorijski iskorak u pozicioniranju LGBT zajednice.

Brnabić je kazala da ne vidi svoju ulogu kao revolucionarnu i da nagradu, koju su ranije dobili ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, vidi kao "kontinuitet onoga što je Vlada Srbije postavila kao standard" i dodala da joj je zbog toga drago što je "deo tima Aleksandra Vučića" od koga je, kako je rekla, imala podršku od prvog dana.

"Želim nam još puno godina rada na otvaranju dijaloga i širenju tolerancije u Srbiji. Ova nagrada je išla dobitnicima koji su otvarali put mnogim građanima Srbije", rekla je Brnabić i dodala da je zatekla državnu upravu koja diskriminiše svoje građane, a da je njen posao da državnu upravu otvori i učini dostupnom svim građanima "da ne bi morali da žertvuju svoje ljudsko dostojanstvo pred šalterima".

Nagradu pod nazivom "Duga" ustanovila je Gej strejt alijansa (GSA) i dodeljuje se od 2013. povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

U užem izboru za nagradu bili su, pored Ane Brnabić, Televizija N1 Beograd, beogradska opština Vračar i glumac Nebojša Glogovac. Peta nominovana dramaturškinja Olga Dimitrijević zahvalila je na nominaciji i naknadno zatražila da bude izuzeta pri donošenju odluke o dobitniku nagrade.

Specijalno priznanje GSA dobili su Meho Omerović, Srdjan Dragojevć, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i tim profesora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju.

Na svečanosti ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je da SAD i EU ostaju posvećeni očuvanju prava svih ljudskih bića, a da je rad GSA i drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava od suštinskog značaja za zaštitu gej prava.

"I u Srbiji i u svetu put koji vodi ka većim LGBT pravima nije lak. Prema poslednjem izveštaju Stej departmenta pripadnici LGBT zajednice u svetu izloženi su govoru mržnje, pretnjama, pa i nasilju. Pred nama je dug put u ostvarivanju prava LGBT osoba", rekao je Skot.

On je dodao da su u vreme kada se zaposlio pripadnici LGBT zajednice bili u ilegali, a da danas, 35 godina kasnije, u svakoj saveznoj državi SAD ima bar jedna osoba koja na visokoj funkciji koja pripada toj zajednici.

Proglašenju dobitnika nagrade prisustvovali su i ambasadori Velike Britanije i Francuske uSrbiji, Denis Kif i Kristin Moro, bivši ministar kulture Ivan Tasovac, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Komentari (1)

Marija

17.05.2017 18:50

BRAVO; Zasluzila je,