Nuklearna Atomska Eksplozija Bomba
Profimedia
Nuklearna Atomska Eksplozija Bomba

Profimedia

Nuklearna Atomska Eksplozija Bomba, Foto: Profimedia

Amerikanci, Britanci i Francuzi trenutno se nalaze u području iz kog mogu da izvedu napad na Siriju zbog navodnog korišćenja hemijskog oružja, ali još razmišljaju o napadu. 

Američki predsednik Donald Tramp obećao je Rusiji da će raketni napad protiv Asadove vlade "doći" zbog smrtonosnog napada u tvitu koji je obišao ceo svet.

Ovaj sistem prati koliko su snage SAD spremne za odbranu, a poznat je pod nazivom DEFCON, i predstavlja sistem upozorenja koji je koristila američka vojska kako bi ukazala na rizik nuklearnog rata, piše Dejli Star.

Standardni nivo u mirnodopskim uslovima je DEFCON 5, a smanjuje se kako se ozbiljnost situacije povećava. DEFCON 1 predstavlja očekivanje neposrednog napada, a dosada nikad nije proglašen.

- DEFCON 5 se odnosi na stanje normalne pripravnosti u mirnodopskim uslovima. Povećanje ovog stepena može obaviti Združeni generalštab, a objavljuje ga Ministar odbrane SAD.

- DEFCON 4 podrazumeva povećanu pripravnost obaveštajnih službi i povećanje mera nacionalne bezbednosti. Ovaj nivo pripravnosti održan je skoro tokom celog Hladnog rata.

- DEFCON 3 se odnosi na povećanje pripravnosti vojne sile iznad uobičajene. Svi vojni štabovi SAD-a (osim Strateške vazdušne komande koja je već imala stepen DEFCON 2) su imali ovaj nivo 1962. godine tokom Kubanske raketne krize. Sve oružane sile Sjedinjenih Država imale su DEFCON 3 tokom Jom Kipurskog rata 1973. godine kada je Sovjetski Savez pretio intervencijom na strani Egipta. Treći put su SAD dostigle DEFCON 3 tokom Napada 11. septembra 2001.

- DEFCON 2 podrazumeva vojnu pripravnost koja je prva ispod maksimalne. Proglašena je samo jednom, tokom Kubanske raketne krize.

- DEFCON 1 se odnosi na maksimalnu pripravnost. Ne postoje proverene informacije da je ovaj stepen ikad upotrebljen.

Za nacionalno stanje opasnosti postoji sedam nivoa stepena pripravnosti, koji se koriste pod imenom LERTCON (eng. Alert Condition). Sedam LERTCON-ova se deli na 5 DEFCON-ova i dva EMERGCON-a (engl. Emergency Condition)

Službeni nivo DEFCON do skora je bio 5 - najniže stanje pripravnosti.

Ali DEFCON sistem za upozorenje, privatna obaveštajna grupa koja je prati nuklearne pretnje Sjedinjenim Američkim Državama od 1984, izdala je saopštenje u kome upozorava da je na snazi nivo 4.

U saopštenju DEFCON se kaže: "Nedavni hemijski napad u Siriji je stavio i Rusiju i Sjedinjene Države u poziciju mogućeg oružanog sukoba.

"Dok svaka strana optužuje drugu i poriče sviju krivicu, mi smo izvan onoga ko je stvarno odgovoran i skoro do tačke da se ova kriza razvija samostalno", kaže se u saopštenju.

"Postoje različiti izveštaji o vojnim snagama koji s spremaju za sukob, a i Rusija i Sirija veruju da je udar Sjedinjenih Država neizbežan".

DEFCON 4 stavlja američku vojsku u stanje "iznad normalne pripremljenosti" i podrazumeva "povećanje rada obaveštajnih službi i jačanje sigurnosnih mera".

Ne postoje "neposredne nuklearne pretnje protiv SAD-a", ali DEFCON insistira da "događaji zahtevaju bliži monitoring".

Komentari (13)

GLUMICA

12.04.2018 22:06

pomesace glupi Amerikanci Siriju i Srbiju..

Сараџогла

13.04.2018 10:30

@GLUMICA - Вала ГУМИЦЕ,да знаш да је тако!Какву дипломатију имамо да знаш да је баш тако како си написала.Дачић чак није свету реч рекао да је Хашиш Тачи из фамилије Даниловић.

opušteno

12.04.2018 22:44

ne plašite ovaj primitivan narod, mnogi će stradati od srčanih tegoba.ima bolesnih ljudi. nema ništa od toga to su bajke.samo se kod nas o tome plaši narod u svetu su to sporedne vesti.poz za sjajnu ekipu Alo, jedini medij i sistem u srbiji koji nisu okupirali feministi,Soroš ili neoliberali.

Bnk72

12.04.2018 23:15

Nema od toga nista

mile

12.04.2018 23:42

Odoh ja da spavam probudite me ako počne

Mina

12.04.2018 23:51

Kakvo prebacivanje krivice... naravno da Ruje neće prve udariti, samo su spremni za kontranapad, a Ameri po običaju larmaju i dižu dreku. Neka ih, neće još dugo.

StaJeToMozak

13.04.2018 01:52

Mi to necemo ni primetiti jer gledamo Zadrugu i Parove.

valjda nece

13.04.2018 04:33

Dok Amerikancima objasnis gde se nalazi sirijaa gde srbija prodje voz kroz kukuruz

rajko

13.04.2018 10:35

@valjda nece - Dok dokaze zec da nije vepar odose jaja.

☆☆☆RUSIJA☆☆☆

13.04.2018 07:27

fujjj nato fujjj francuska fujjj englezi fujjj sad najveci svevki gusari glume spasitelje zarad svojih interesa fujjj svi vi ☆☆☆

gospođa Draga

13.04.2018 09:17

@☆☆☆RUSIJA☆☆☆ - Fuj tebi,sram te bilo da vređaš svetsku silu!

Deda

13.04.2018 08:29

Praznoglavci zaboravljaju da su mnogi izgubili zube ratujući protiv Rusije.

Ami

13.04.2018 10:14

Svi oni i Trump i Putin i Asad I Evropa imaju svoje interese a to nisu dobrobit Sirijaca....isto ko i u svim drugim ratovima samo je sad u igri hemijsko naoruzanje . A...sjetite se Cernobila i posljedica od njega . Niko od njih nije dobar pa kako god okrenes.