Prestolonaslednik nikako da nauči maternji jezik
Marko Đoković
Prestolonaslednik nikako da nauči maternji jezik

Marko Đoković

Prestolonaslednik nikako da nauči maternji jezik, Foto: Marko Đoković

Naime, u četvrtak uveče na otvaranju izložbe u Domu Narodne skupštine povodom osam decenija od završetka izgradnje tog zdanja američki ambasador je sa visokim zvaničnicima koji su došli na izložbu, a među kojima je bilo i predstavnika verskih zajednica, političara i diplomata, razgovaro na srpskom jeziku, koji on, inače, tečno govori.

I sa Majom na engleskom

Inače, Skot nije bio jedina “žrtva” kraljevskog para te večeri. Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina u više navrata prilazili su i Maji Gojković, predsednici Narodne Skupštine, sa kojom su takođe dugo razgovarali, naravno na engleskom jeziku.

Međutim, kada je isto pokušao da uradi i sa našim prestolonaslednikom, usledio je šok. Karađorđeviću, koji mu je prvi prišao, Skot se obratio na srpskom, koji, bez preterivanja, govori kao da mu je maternji, a ovaj je počeo da mu odgovara na engleskom! Naš izvor koji se našao na licu mesta i bio svedok cele te situacije kaže da američki ambasador nije uspeo da sakrije iznenađenje kada je čuo da Karađorđević priča na engleskom.

- Međutim, ostao je pribran i nije ga pitao zašto to radi, već je nastavio da govori na srpskom, dok je ovaj nastavio da priča na engleskom jeziku. Što je najgore, u razgovor se potom uključila i princeza Katarina, koja je poput svog supruga pričala na engleskom. Stvarno je bruka da ambasador Amerike priča srpski, a prestolonaslednik da priča na engleskom. Ovo samo kod nas može da se desi - priča naš izvor.

Karić vrbovao Skota da predaje na njegovom fakultetu

Marko Đoković

Karić vrbovao Skota da predaje na njegovom fakultetu, Foto: Marko Đoković

Inače, želju da proćaska sa američkim ambasadorom, osim prestolonaslednika i princeze koji su mu prilazili u više navrata, imao je i Dragomir Karić, poslanik Pokreta “Snaga Srbije” ! Taman kada se Skot oslobodio Karađorđevića, pridružio mu se Karić, koji ga je molio da dođe da održi predavanje na fakultetu koji pripada njegovoj porodici! Prema rečima našeg izvora sa lica mesta, Karić je najpre strpljivo sačekao da se Karađorđevići odmaknu, da bi se odmah potom “bacio u akciju” i pokušao da iskoristi blizinu važnog gosta.

- Prišao mu je pre nego što je ovaj i uspeo da pogleda izložene predmete i odmah počeo da ga ubeđuje da dođe da drži predavanja na njegovom fakultetu. Govorio mu je: “Dođite da držite predavanje studentima na našem fakultetu. Fakultet nam je zaista dobar i bilo bi nam jako drago da se i vi priključite grupi predavača“. Zaista je bio uporan, a Skot se na to samo smeškao, ne odgovorivši mu na to ništa konkretno - prepričava naš izvor.

Opozicija izbojkotovala izložbu

Zanimljivo je pak da su poslanici iz opozicionih stranaka gotovo potpuno izbojkotovali izložbu na kojoj je predstavljen deo značajnog istorijskog i umetničkog bogatstva kroz akvarele Nikolaja Krasnova, fotografije nastanka zgrade, kao i komadi nameštaja nastali po crtežima Krasnova. Tako su se, uprkos tome što je poziv na otvaranje blagovremeno upućen svim poslaničkim grupama, na izložbi pojavili samo samostalni poslanik Đorđe Vukadinović i poslanik Dveri Srđan Nogo. Za razliku od njih, bilo je dosta poslanika iz vladajuće koalicije. Ipak, čini se da je od svih njih u izložbi najviše uživao Marijan Rističević, koji je sve vreme pravio selfije pored eksponata i odmah ih kačio na društvene mreže.

Komentari (12)

verica

22.10.2016 20:39

ovo bi ja proterala sto dalje,kakav bre kralj ,to je lopovi

veve

22.10.2016 22:32

@verica - Pa i ja bih na njegovom mestu govorila engleski, pustili ga da zivi u dvoru, TO JE KRALJ PERA- OSLOBODILAC, sagradio, uzimajuci kredte od trgovca Mitica, nije pokrao od gradjana,to je njegovo ne Drzavno! A da smo pametni kao zemlje u okruzenju mi bi smo njega uposliili u drzavnu instituciju, on je kumce kraljice Elizabete najbogatije zene na svetu i u vezi sa svim kraljevskim porodicama, drugacije bi gledali na nas! Al u vlasti je previse komunistickih unuka, pa ne moze!

seljak

23.10.2016 06:40

@verica - komunjarama iz 6 licke i 7 kraiske ne valja nista sto ne lici na generala jovu udbasa ,

P.T.

22.10.2016 21:29

Bitno da hoće da bude kralj! A Srpski? Ko ga još govori? Mali debeli bi nas prodao za sitne pare...

B9

22.10.2016 21:33

A Tito je baš pričao srpski?

lični stav.

23.10.2016 05:37

@B9 - Kako si g..p. Titi je bio... Ovo je na žalost čistokrvni srbin , bar ga tako definišemo. Ali debil ostaje debil...

sneki

22.10.2016 21:37

Kinezi u mom kraju a i šire super pričaju i razumeju naš jezik...eto ne znam...

Asuna

22.10.2016 22:03

Nek plati struju

Baltazar

22.10.2016 22:12

Sta mu rade ti silni lektori u krunskom savetu ???? Bruka i sramota kako ne zna da sastavi dve recenice. Da li on uopste vidi kako npr. govori kineski ambasador, ili Devenport ???? Samo trazi svoja prava a da li ima i neke obaveze ???? Mnogo su komicni a pokusavaju da izigravaju neki nivo. Sramota.

mihailo

24.10.2016 10:36

@Baltazar - On je drastično prekšio protokol Republike Srbije.. Šef države, a ovaj tip ima ambiciju da baš to bude. Kralj Srbije. U Skupštini svoje države govori se samo jezikom svoje države. Ambasador mu se obratio strogo po protokolu i to u srpskom parlamentu na srpskom jeziku. Nema pojma o protokolu, nezna srpski. Šta ovaj tip zna ?

hvala demokratiji

22.10.2016 22:32

Gospode oprosti, kako smo bili glupi te 2000. god i nadali se Boljitku, a od toga dobismo NISTA, pardon, kralja koji NE ZELI da govori (navodno svoj jezik), i zatvorene ONOLIKE velike firme

Драгомир

23.10.2016 11:55

Када су неки видели и чули какав је садашњи прецедник Србије Николић одлучили су да се спријатеље са престолонаследником Александром.А када су видели и чули какав је и он онда одлуче да се држе за Николића!ПС.Млади просто не могу да верују истини да је наш краљ на коленима мољен да не прави Југу даље од Карлобага јер тамо нема српскога народа!СЛОВЕНЦИ МУ ПРЕТИЛИ АКО ИН НЕ УГУРА У ТУ ДРЖАВУ!Када су словенци и такозвани хрвати у Скупштини кренули да газдују краљ се после недељу дана попишманио!