(UŽIVO) GRANATIRAN DONJECK, Britanija i Holandija formiraju koaliciju za isporuku F-16 Ukrajini  (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Intenzivni napad ruskih snaga na Kijev, dolazi nakon što su predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija obećale novu vojnu pomoć.

Moskva je saopštila da je po prvi put oboren raketni sistem "patriot" američke proizvodnje. 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu prokomentarisao je tvrdnje ukrajinskih vlasti da je PVO navodno tokom protekle noći iznad Кijeva oborila „svih šest ispaljenih ‘Кinžala’ ". Rusija nije ni ispalila toliko "Кindžala" koliko oni svaki put tvrde da su oborili, rekao je Šojgu.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa takođe saopštio je da su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i predsednik Rusije Vladimir Putin pristali da o mirovanom planu razgovaraju sa liderima afričkih zemalja.

Iz ukrajinskog ministarstva odbrane saopšteno je da Kijev osvojio 20 kvadratnih kilometara kod Bahmuta, ali da Rusi napreduju u tom gradu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Šef GUR-a Budanov otvoreno priznaje terorizam?

21:36 - Šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov u svom intervjuu potvrdio je da Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane lovi ruske novinare i druge poznate ličnosti.

Strašne scene ratnih razaranja u Bahmutu

20:49 - Borci grupe „Vagner” su praktično očistili zapadne četvrti Bahmuta.

Kao i uvek, RIA Novosti izveštavaju pre vremena, objavljujući izveštaj.

Deo Artemovska (Bahmut) zaista ostaje iza neprijatelja, ali se nastavljaju tvrdoglave urbane bitke. Iza neprijatelja je nekoliko blokova gustog urbanog dela, gde je veoma teško napredovati, jer svaka kuća je utvrđeno uporište neprijatelja.

 

 

Kako su ruski borci tukli Oružane snage Ukrajine kod Bahmuta 

20:06 - Militanti su ispuzali iz podruma i odmah ih je dočekala paljba ruske vojske.

Sa malim razmakom, jedan od militanata je zadobio rane od gelera i svi su užasnuti požurili nazad u podrum, tvrde ruski izvori.

 

 

Ukrajina: Rusi moraju da prestanu sa korištenjem hrane kao oružja

19:37 - Ukrajina je pozdravila produženje crnomorskog sporazuma o žitu, ali je upozorila da se Rusiji ne sme dopustiti da sabotira sporazum. Potpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov je poručio da Rusija mora prestati koristiti hranu "kao oružje i sredstvo ucene".

Volas: Ništa od članstva Ukrajine u NATO

18:56 - Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je za "Skaj njuz" da je članstvo Ukrajine u NATO za sada nemoguće.

-Naš stav po pitanju članstva Ukrajine u NATO je očigledan - ne sada, rekao je Volas i dodao da je neophodna mapa puta za približavanje Kijeva standardima Alijanse.

Rusi ismevaju američke proizvođače oružja

18:15 - Ruska ambasada u SAD troluje američki vojno-industrijski kompleks nakon uništenja PVO sistema Patriot u Kijevu

Na pozadini vesti o neefikasnosti američkog sistema PVO, akcije proizvođača ovih sistema pale su za više od 7%. U dolarima, ovo je više od 10 milijardi.

 

 

Amerika okreće leđa Zelenskom?

17:20 - "Ukrajinske snage nisu u stanju da istisnu ruske trupe sa svojih pozicija, uprkos smelim izjavama ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog."

To je rekao potpukovnik američke vojske Danijel Dejvis.

Slike razaranja iz Bahmuta

16:04 - Kako izgleda zapadna periferija Artemovska nakon gubitka utvrđenja Gnezda od strane Oružanih snaga Ukrajine.

PVK „Vagner“ moraće da počisti utvrđeni deo „Domino“. Za njega će u narednim danima ići glavne bitke.

 

 

Rusija: Nastavljamo da osvajamo Bahmut

15:39- Rusko ministarstvo obrane objavilo je da ruske snage nastavljaju osvajati zapadne delove Bahmuta.

Takođe su dodali da su tokom noći uništili veliko skladište oružja u Mikolajivu.

Hrvatska nastavlja da podržava Ukrajinu

14:10 - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Rejkjaviku na samitu SE da je Hrvatska pristupila registru štete za Ukrajinu i nastavlja da bude snažno solidarna s tom zemljom u jeku ruske agresije.

 

Ruske vazdušne snage napale su ciljeve na Hersonskom pravcu

13:53

 

 

Lavrov o kraju rata 

13:16 - Kriza u Ukrajini mogla bi da se završi tako što će SAD napustiti svoje saveznike, u virtuelnom ponavljanju događaja iz Egipta i Avganistana, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal Cargrad, koji je danas u postavljen na sajt Ministarstva spoljnih poslova.

On je podsetio da su SAD "napustile bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka" i okrenule leđa "avganistanskom rukovodstvu na koje su se oslanjale tokom 20-godišnje okupacije te zemlje".

 

EU će morati da bira između Ukrajine i Turske

12:50 - Članstvo Ukrajine u Evropsku uniju može da natera EU da se odrekne ideje o članstvu Turske u toj organizaciji, piše list "Politiko".

Ističe se da će zbog toga nekim članicama EU to predstavljati olakšanje ako u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj pobedi Redžep Tajip Erdogan, a ne njegov opozicioni suparnik Kemal Kiličdaroglu, koji je za bližu integraciju sa EU.

 

SAD spremne da prenesu sistem Gvozdene kupole u ​​Ukrajinu

12:22 - Ovo je izjavio načelnik Кomande za svemirsku i protivraketnu odbranu američke vojske general-potpukovnik Danijel Кarbler.

 

 

Ruski borci uništili vatrenu tačku

11:56 - Ruski borci su uništili vatrenu tačku sa koje je podešena vatra ukrajinske artiljerije

 

 

Pentagon: Sistem "patriot" pretrpeo "određenu štetu"

11:23 - PVO sistem “patriot“, proizveden u SAD, koji koristi Ukrajina, verovatno je pretrpeo "određenu štetu" u ruskom udaru, rekli su Rojtersu dva američka zvaničnika, dodajući da "izgleda da nije uništen."

Jedan američki zvaničnik, govoreći za Rojters pod uslovom anonimnosti, rekao je da Vašington i Kijev već razgovaraju o najboljem načinu da se sistem popravi i da u ovom trenutku ne izgleda da bi morao da bude uklonjen iz Ukrajine.

Кolona američkih oklopnih vozila na putu ka frontu

10:43

 

Udar Кinžala na sistem PVO Patriot u Кijevu mogao je da bude vođen radarskim signalom

10:10

Britanija i Holandija formiraće koaliciju za isporuku F-16 Ukrajini

09:50 - Velika Britanija i Holandija objavile su da planiraju da formiraju međunarodnu koaliciju za kupovinu borbenih aviona F-16 za Ukrajinu. Dogovor je postignut nakon sastanka britanskog i holandskog premijera, Rišija Sunaka i Marka Rutea, navodi se na sajtu britanske vlade.

Oba premijera su se složila da je Ukrajina zaslužila mesto u NATO-u i smatraju da saveznici treba da nastave da pružaju dugoročnu pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti.

CNN:Rusija odlučila da napadne centre odlučivanja u Кijevu 

09:20 - Rusija je pojačala i udare na Ukrajinu kako bi „odložila” kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine 

 

 

Privođenje u regionu Zaporožja

08:50 - Specijalci FSB-a priveli trojicu državljana Ukrajine i Rusije

 

 

Ruski PVO uništio pet projektila

08:14 - U južnodonjeckom pravcu ruski sistemi PVO uništili su pet projektila američke proizvodnje, rekao je za Sputnjik pukovnik Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Istok.

- Posade protivvazdušnih raketnih sistema S-300 i Buk oborile su tri rakete HARM i dve rakete hajmars - naveo je oficir.

Prema rečima Gordejeva, vazdušno izviđanje je otkrilo mobilnu grupu Oružanih snaga Ukrajine na kamionima južno od Vodiana. Jedna od njih je uništena samohodnim artiljerijskim oruđima „Akacija“.

Ukrajinci pozvani na predaju

07:45 - Vojnici višecevnih raketnih sistema "Grad" Centralnog vojnog okruga koristili su propagandne granate na položaje nacionalista u zoni specijalne operacije i bacali letke sa pozivom na predaju, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu odbrane.

- Vojna lica višecevnih raketnih sistema "Grad" Centralnog vojnog okruga koristila su propagandne granate na položaje nacionalista u zoni specijalne vojne operacije. Pre izvođenja artiljerijskih udara, vojna lica su listala položaje vojnih lica Oružane snage Ukrajine sa posebnim propagandnim letcima sa pozivima da polože oružje i predaju se, spasavajući svoje živote  - saopštio je resor.

Donjeck na udaru Oružanih snaga Ukrajine

07:14

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading