RUSI OSLOBODILI KAMIKAZE! Direktan sudar sa ukrajinskim "suhojem", ubijen pilot!
Foto: Printscreen

Ruski kamikaza dron "geranijum-2" oborio je ukrajinskog lovca "suhoj" SU-27, ujedno usmrtivši i pilota, pišu mediji.

Ukrajinski SU-27 i njegov pilot druga su žrtva dronova koji pripadaju ruskim snagama, piše "Jurejžan tajms", podsetivši da je prethodno jedna takva bespilotna letelica oborila ukrajinski MiG-29 u oktobru prošle godine.

U tom prethodnom slučaju, motor aviona MiG-29 bio je oštećen šrapnelom usred eksplozije drona, a pilot je bio primoran da se katapultira iz kokpita.

Tačne okolnosti o najnovijem slučaju uništenja ukrajinskog SU-27 nisu poznate, ali je u medijskim izveštajima njegov pilot identifikovan kao Denis Kiriljuk. "Jurejžan tajms" piše da je 831. brigada ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva potvrdila vest na svojoj Fejsbuk stranici, ali da objava više nije dostupna.

 

 

"Geranijum-2" predstavlja rusku verziju iranskog drona "šahed-136", koje je Moskva nabavila od Teherana pre početka Specijalne vojne operacije.

Hoće li dronovi zameniti avione u vazdušnim borbama?

"Jurejžn tajms" smatra da se na osnovu trenutnih mogućnosti dronova ne može zaključiti da će oni zameniti borbene avione, imajući u vidu ograničenja daljinskog rukovanja i složenosti vazdušnih okršaja.

Taj medij navodi da komande sa stanice mogu kasniti, a ujedno je neophodna i stabilna satelitska radio veza koja može biti podložna hakerskim napadima. Povrh toga, "Jurejžan tajms" navodi da dron ima ograničenije vidno polje u pogledu vizuelne i radarske pokrivenosti u poređenju sa zahtevima borbe vazduh-vazduh.

Budući da su današnji dronovi prevashodno dominantni u misijama vazduh-zemlja, uspesi ruskih dronova utoliko su upečatljiviji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading