PO PRVI PUT OBORILI OVU RAKETU! Veliki uspeh ruske vojske u Ukrajini
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

"Protivvazdušni odbrambeni sistemi presreli su osamnaest projektila iz višecevnih raketnih bacača HIMARS i jednu vođenu raketu GLSDB", navodi se u dnevnom izveštaju ministarstva.

Ova municija je zajednički projekat Boinga i švedskog Saaba, koji su bombi dodali raketni motor i prilagodili je lansiranju iz zemaljskih sistema, prenele su Novosti.

Saab tvrdi da domet visokopreciznog projektila premašuje 150 kilometara (postojeći ukrajinski projektili imaju domet od 80 kilometara).

Vašington je prvi put najavio isporuku ovih bombi Ukrajini u januaru.

Kako je za RIA novosti objasnio vojni ekspert Aleksej Leonkov, Kijevu je potrebna GLSDB kako bi udaljili višecevne raketne bacače HIMARS dalje od linije fronta, gde su ranjivi za rusku vojsku.

Govoreći o prednostima ovih bombi, pored povećanog dometa, ekspert je primetio visoku preciznost gađanja stacionarnih ciljeva po nižoj ceni u poređenju sa raketama za HIMARS koje su dostupne u Kijevu.

Pored toga, GLSDB je sposoban za male manevre, menjajući putanju leta.

U toku je 397 .dan rata u Ukrajini - Alo.rs

Oružane snage Rusije još se nisu susrele sa takvom municijom na bojnom polju, ali sposobnost da se nosi sa takvim objektima je svojstvena sistemima PVO Tor-M2 i Pancir-S1, zaključio je Leonkov.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading