ZAKAZANA SEDNICA SB UN O PLANOVIMA RUSKE FEDERACIJE! Veoma opasna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!/Ilustracija

.Ukrajinske vlasti saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila ruske bespilotne letelice u blizini Kijeva, čije su olupine izazvale požar na nestambenom objektu, a da nije bilo žrtava u ovom napadu. Nemačka je isporučila Ukrajini 18 tenkova "leopard 2" kao i 40 borbenih pešadojskih vozila "marder". 

Rusija nije uspela da dobije saglasnost od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za sprovođenje nezavisne istrage o eksplozijama na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru koji povezuju Rusiju i Nemačku. Samo su Rusija, Kina i Brazil glasale za ruski nacrt rezolucije, dok su preostalih 12 članica SB UN bile uzdržane.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 397. dan rata u Ukrajini

Ruski dron oborio ukrajinski Su-27

22.59 - Ruski dron oborio je ukrajinski Su-27 tokom presretanja. Pilot, major Denis Kiriljuk, poginuo je u noći sa 27. na 28. tokom borbenog zadatka, pišu ukrajinski resursi.

Tokom napada dronova Šahid (Geranj-2) Ukrajina je do sada izgubila 3 ​​lovca.

NOVI PROBLEM ZA RUSE! Ukrajina stvara moćne udarne čete dronova

22.38 Šef Ministarstva digitalnog razvoja Ukrajine Fedorov najavio je formiranje tri udarne čete dronova.

Celu vest pročitajte OVDE.

Impresivan broj opreme, šalju stotine oklopnih vozila (FOTO)

22.18 - Koliko će vojne opreme sa Zapada dobiti Oružane snage Ukrajine 2023. za rat protiv Rusije:

Ukrajinski resursi su napravili tabelu, broj opreme je impresivan.

 

 

Vandali zapalili hram UPC u Ternopoljskoj oblasti (FOTO)

21.56 - U oltarskom delu hrama je razbijen prozor kroz koji je u hram bačena zapaljiva materija.

 

 

NOVI PROBLEM ZA RUSE! Ukrajina stvara moćne udarne čete dronova

21.36 - Šef Ministarstva digitalnog razvoja Ukrajine Fedorov najavio je formiranje tri udarne čete dronova

Celu vest pročitajte OVDE.

Zakazana sednica SB UN o planovima Ruske Federacije

21.00 - Sednica Saveta bezbednosti UN o planovima Ruske Federacije o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji zakazan je za petak, prenosi Sputnjik.

Raskolnici Pravoslavne crkve Ukrajine zauzeli poslednji hram kanonske UPC (VIDEO)

20.05 - Raskolnici Pravoslavne crkve Ukrajine zauzeli poslednji hram kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Ivano-Frankovskoj oblasti, koristeći suzavac.

 

 

 - KOJE JOŠ TENKOVE I OD KOGA ĆE UKRAJINA DOBITI – SPISAK

19.44  - Britanija je obećala da će Ukrajini isporučiti 28 tenkova čelindžer 2;

Nemačka, u saradnji sa Holandijom i Danskom, treba da isporuči 178 tenkova leopard 1 A5;

Poljska se sprema da prebaci još 30 tenkova PT-91 Tvardi; Češka je obećala da će Ukrajini dati 90 modernizovanih T-72B, a Maroko – 30;

SAD su obećale da će Ukrajini dati 31 tenk abrams.

Takođe se navodi da bi Ukrajina još uvek trebalo da dobije tenkove leopard 2 različitih modifikacija iz Španije (10 jedinica), Švedske (10 jedinica), Kanade (ukupno 8 je obećano, polovina je već stigla u Ukrajinu), Finske (6 tenkova za uklanjanje mina, prva serija je već dostupna ), Portugal (3 jedinice).

Velika šteta od drona kamikaze (VIDEO)

19.24 - Šteta koju je od drona kamikaze zadobila američka haubica M-777 u Ukrajini.

 

 

Opasna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje

19.07 -  Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi opisao je situaciju u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, okupiranoj od strane Rusije, na jugoistoku Ukrajine kao "veoma opasnu" i veoma nestabilnu.

Nuklearno postrojenje je izgubilo eksterno napajanje šest puta od ruske invazije na Ukrajinu pre više od godinu dana, što je primoralo elektranu da pređe na dizel generatore kao bi rashladili reaktore.

Grosi kaže je da je nivo vode u obližnjem rezervoaru koji kontrolišu ruske snage još jedna potencijalna opasnost. Voda koja se dovodi iz rezervoara koristi se za hlađenje reaktora.

"Ako se nivo rezervoara spusti iznad određenog nivoa, onda nemate vodu za hlađenje reaktora, a još u januaru smo videli da se nivoi vode značajno smanjuje. Nekako su se oporavili u poslednjih nekoliko nedelja“, rekao je Grosi.

On je dodao da je došlo do povećanja vojne aktivnosti u regionu, ne iznoseći detalje.

Zelenski obišao Sumsku oblast

18.30 - Volodimir Zelenski posetio je severni region Ukrajine u Sumskoj oblasti tokom turneje po delovima zemlje koji su podneli najveći teret ruske invazije. Zelenski se sastao sa zvaničnicima i lokalnim stanovništvom u gradu Oktirka, u kome su prošle godine vođene žestoke borbe, ali nikada nije okupiran, i Trostjancu, koji su ruske snage zauzele na mesec dana u martu prošle godine.

Žestoke borebe u Zaporožju (VIDEO)

17.58 - Baterija američkih haubica 155 mm M777, pokrivena artiljerijskom vatrom u pravcu Zaporožja.  Кorekcija i snimanje se vrši iz UAV.

 Od pogotka se zapalila jedna od haubica.  Drugi je verovatno dobio štetu od eksplozija granata iz blizine.  Treći tada još nije bio oštećen.

 

 

25. marta Rusija će rasporediti u Belorusiji svoje taktičko nuklearno oružje (Foto)

17.35 - Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je 25. marta da će Rusija rasporediti u Belorusiji svoje taktičko nuklearno oružje, ne kršeći međunarodne obaveze.

 Prema njegovim rečima, ovaj korak predstavlja odgovor na dejstva Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika koji raspoređuju nuklearno oružje u Evropi, kao i na odluku britanske vlade da isporuči Кijevu municiju sa osiromašenim uranijumom. Ova odluka izazvala je talas negativnih reakcija na Zapadu (Sputnjik)


*Na grafikonu prikazan raspored nuklearnog oružja u Evropi

 

 

 

Snimak teških borbi u Bahmutu iz vazduha (VIDEO)

17.01 - Artiljerija je aktivna, nad ruševinama se diže dim od granata.

 

 

Prve fotografije drona pronađenog u Novoj Moskvi (FOTO)

16.31 - Sudeći po snimku, dron je "zalepljen od onoga što je bilo" - drveta i pene.

Sada stručnjaci rade na tome da otkriju ko je i odakle pustio dron, a proučavaju i "punjenje".

 

 

"Pitanje je vremena, Bahmut sigurno pada"

16.20 - Izgleda da je počeo završni čine bitke za Bahmut (sovjetski naziv: Artjomovsk). Jedino je neizvesno koliko će potrajati: dva-tri dana ili nekoliko.

celu vest pročitajte OVDE.

Američki general: Dva precizna udara i gotovo

16:52 - General Ben Hodžis, bivši komandant američkih snaga u Evropi, analizirao je rat u Ukrajini i rekao da, ako Rusi ostanu bez Krima, to bi za njih i za Putina bio kraj.
 

Bahmut u vatri bitaka: snimci dronom

14:48 - Rusi nastavljaju jurišne operacije u gradu i ​​u rejonima naselja

 

 

Peskov: Nastavićemo da zahtevamo međunarodnu istragu o Severnom toku

14:18 - Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da će nastaviti da zahteva međunarodnu istragu o eksplozijama koje su prošle godine oštetile gasovode Severnog toka ispod Baltičkog mora, nakon što nije uspeo da dobije podršku za istragu u Ujedinjenim nacijama.

Francuska udvostručuje broj granata za Kijev

13:59 - Francuska namerava da udvostruči broj granata kalibra 155 mm koje isporučuje Kijevu, a takođe će isporučiti protivvazdušni raketni sistem SAMP/T, saopštio je ministar oružanih snaga Francuske Sebastijen Lekornu u intervjuu za list "Figaro".

On je naglasio da se sada, zajedno sa francuskom premijerkom Elizabet Born, razrađuje i pitanje "popune fonda za podršku Ukrajini, iz kojeg je već potrošeno 200 miliona evra".

Rusi proizvode više tenkova nego ceo svet zajedno

13:29 - Američki analitičari su priznali da ruska vojna industrija pokazuje neverovatne rezultate. Celu vest pročitajte OVDE

Vereščuk: U Rusiji i na okupiranim teritorijama 4.390 ukrajinske dece

12:53 - Potpredsednica Vlade Ukrajine i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk izjavila je da se na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine i u Rusiji nalazi 4.390 ukrajinske dece iz specijalnih ustanova.

"Reč je o deci iz specijalnih dečijih ustanova - siročadima i deci bez roditeljskog staranja", navela je Vereščuk, prenosi Interfaks Ukrajina.

Кvadrikopter Oružanih snaga RF baca granate na položaje OSU

12:25

 

 

Rusija: Najveća pretnja napadi dronovima na energetsku infrastrukturu

11:58 - Mogući ukrajinski napadi dronovima protiv ključne energetske infrastrukture Rusije predstavljaju ozbiljnu pretnju, izjavio je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov.

Rusija tvrdi da je osujetila brojne napade dronovima poslednjih meseci. Kijev nije javno priznao da je pokrenuo napade na ciljeve unutar Rusije.

Ekskluzivno - Bahmut

11:30

 

Ministar odbrane Ukrajine  objavio snimak probne vožnje britanskog tenka Challenger 2 

10:48

 

Pušilin: "Praktično očišćena industrijska zona Bahmuta"

10:02 - Ruske trupe su praktično očistile industrijsku zonu Bahmuta, a ukrajinske jedinice su se povukle i učvrstile u administrativnoj zgradi Artemovskog kombinata za preradu metala (AZOM), tvrdi vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Bilo je važno očistiti industrijsku zonu u samoj fabrici... Momci tamo dovršavaju militante, to su pojedinačne grupe. Neprijatelj je sada prešao na prethodno pripremljene položaje van fabrike - rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe pokušavaju da odlože oslobađanje Bahmuta, ali nemaju ozbiljne rezerve sposobne da preokrenu tok.

Minsk: Potezi NATO-a nas primorali da skladištimo rusko nuklearno oružje

09:32 - Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da je ta zemlja bila prinuđena da smesti rusko nuklearno oružje na svojoj teritoriji zbog agresivnih dejstava NATO zemalja koje su ugrožavale bezbednost Belorusije, prenosi ruski Tas.

Minsk navodi i da to nije u suprotnosti sa međunarodnim
sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja jer Belorusija nema kontrolu nad tim oružjem.

Japanska opozicija osudila kijevsko putovanje premijera Кišide

09:10 -

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:24 - Rusko vojno rukovodstvo uključilo je u napad na Avdijevku borce Vagnerove grupe da bi konsolidovali nedavne taktičke uspehe u toj oblasti.

 

 

 

Maročko: Kijev prebacuje tenkove u Harkovsku oblast

07:55 - Kijev prebacuje tehniku u Harkovsku oblast, saopštio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Preko naselja Kupjansk primećuje se prebacivanje velikog broja vojnih konvoja oružanih formacija Ukrajine - precizirao je Maročko, pozivajući se na svoje izvore.

Nemačka namerava da poveća vojnu pomoć Ukrajini 

07:10 - Nemačka namerava da poveća vojnu pomoć Ukrajini sa 3 milijarde evra na više od 15 milijardi evra, piše Der Spiegel, pozivajući se na pismo Ministarstva.

Takva odluka je posledica činjenice da Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke u vojnoj tehnici.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading