VAŠINGTON MENJA STRATEGIJU! Poginuće i poslednji Ukrajinac!
Foto: EPA/EPA

„Cilj je da se osigura suverenitet i nezavisnost Ukrajine, a to će značiti povratak teritorije“, rekao je izvor.

To znači pooštravanje američke strategije prema Ukrajini, piše Tajms. Kako se navodi, ranije javno izrečeni cilj nije bio „poraz Rusije kao takve“, već odbrana Ukrajine od Rusije. Vašington želi da obezbedi Kijevu jaku vojnu poziciju u trenutku početka diplomatskih pregovora.

Međutim, prema rečima sagovornika lista, takav razvoj događaja ne treba očekivati u bliskoj budućnosti, osim toga „Rusija ne pokazuje interesovanje za pregovore“. S tim u vezi, Vašington će nastaviti da podržava Kijev „kako bi pomogao Ukrajini da opstane kao nezavisna demokratska zemlja“.

Ukrajinska strana je više puta izjavljivala da je završetak neprijateljstava i prelazak na diplomatsko rešenje sukoba moguć samo povlačenjem ruskih trupa na granice iz 1991. godine. Predsednik zemlje Vladimir Zelenski naglasio je da bi povratak na granice koje su bile na početku specijalne operacije značilo zamrzavanje sukoba.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je takođe napomenuo da su pokušaji zamrzavanja sukoba neprihvatljivi, a glavni element mirnog rešenja treba da bude potvrda suvereniteta Ukrajine i povlačenje ruskih trupa, prenosi Sputnjik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading